2022. 07. 01. péntek
Annamária, Tihamér
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szelid szombaton finom halászlé illatfelhőben úszott – hetedszer is sikeres volt a verseny

Zsiga Ferenc  |  2016. 08. 01., 09:17

Aki a Dunapataj - Szeliden megrendezett korábbi hat halászléfőző verseny legalább egyikén részt vett, abban a leghalványabb kétely sem merült fel, hogy a Szittyó téren július 30-án, szombaton immár hetedik alkalommal tartott, szinte fesztivállá szélesedő halfőzés idén is tömegeket vonz. Dél körül már az egész üdülőfalu finom halászlé illatfelhőben úszott, és hamar bebizonyosodott, hogy a résztvevők között egyetlen embert nem találni, aki ne szeretné ezt a gasztronómiai gyönyört nyújtó ételt és a jó társaságot.

No’ persze azt is megtudhattuk, milyen az, ha sok ember ért a halászléfőzéshez, amelynek tradicionális alapreceptje évszázadok óta, generációkon átörökítve a Dunaföldvár – Paks – Kalocsa – Baja - Mohács tengelyen elhelyezkedő településeken és környékükön gyakorlatilag változatlan. Ezzel persze egyesek vitatkoznak, hogy az ő főztjük azért más, ám annyi bizonyos, hogy a hozzáértő, Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács, Kollár Gyula, valamint az értékelő lapokat is vezető Sánta Gábor alkotta zsűri elsősorban a jó halból, kitűnő hagymából, a még kitűnőbb paprikából készült leveket méltatta.

Új dimenziókat tehát ezúttal sem nyitott a műfaj, de ahogy Blaskó János fogalmazott: természetesen a főzők önmegvalósítása az arányok tekintetében megmutatkozhatott. Azt csak a felszínesen szemlélődő gondolja úgy: a tény, hogy mindenki halászlevet főzött, az csökkentette a mozgásteret. A kreativitás és az arányérzék a jó főző legfontosabb tulajdonsága. A mesterszakács szerint a fejlődésre mi sem jellemzőbb, hogy a 2016. évi halfőző verseny az első olyan, hogy a 16 eléjük kerülő halászlé – sokan nem zsűriztették a produktumukat - a jó, illetve kiváló kategóriájába tartozott, egy vendéglőben ülve valamennyit ő is szívesen elfogyasztotta volna a családjával.

Amúgy igazán színes egyéniségek, karakterek gyújtottak a bográcsok alá, köztük olyan, a köztudatba főzéstudományukról beégett nevek, mint a kalocsai Bor Ferenc vagy az akasztói Németh Antal, akik a halászléfőzésben és a bográcsos műfajban valóban a profi kategóriájába tartoznak.

Azt azért jó előre érdemes tisztázni, hogy ez a nap elsősorban nem a versengésről, hanem a családokról, barátságról szólt. Az eseményre sokan hazavárták messzire vetődött fiaikat, lányaikat, a szélesebb rokonságot, barátokat. A beszélgetések közben nem merült feledésbe, hogy anyám, apám, nagybátyám vagy éppen a kollégám hogyan főzte ezt a legkülönbözőbb korok emberei által szeretett és fogyasztott „paprikás levet.” Aki ismeretlenül, akár kíváncsiskodó turistaként vetődött oda, ahhoz is volt egy-egy jó szó, és hogy „Honnan jöttél? Ülj le, igyál velünk valamit!”. A rotyogó halászlevek a turistáknak ezúttal is kedvelt fotótémát kínáltak, egyesek még fakanállal és a főzőmesterekkel is pózoltak.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A rendezvény játékosságát,felszabadultságát és humorát szavakban nehéz visszaadni, de ehhez kapcsolódó érdekes adalék, hogy többen úgy küzdöttek meg a zsűri értékelő, esetenként szelíden bíráló, bíztató szavaival, hogy „Sógor, mondjanak amit akarnak, de te még ilyen jó halászlevet életben nem főztél!”

A rendezvényen senki, még az alkalmi látogatók sem maradtak éhen, hiszen a főszervező Váradi Gyula Bor Ferenc bevonásával legalább 100 főre főzte a kitűnő halászlevet, de a Szittyótér vendéglátóhelyei is megfőzték a maguk mennyiségét. Közte, kicsit rendhagyó módon olyat is találtunk, mint a géderlaki Takács Ferenc szegediesen főzött, „jégszilánkok színeiben pompázó” fantázianévre keresztelt halászléje. Minőségéről csak annyit, hogy az is az utolsó cseppig elfogyott.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A győztes halászlé: Németh Antal, Akasztó
Forrás: Zsiga Ferenc

A zsűri elnöke, Blaskó János 16 órakor hirdetett eredményt, amelyből kiderült, hogy erős mezőnyben a 2016. évi Szittyótéri Halászléfőző Verseny első helyezettjének kijáró díjat és oklevelet az akasztói Németh Antal, a második helyezést a Szittyótéren lévő Flick-Flack Étterem, míg a harmadik helyezést a kalocsai Cuki Team, Fábri Sándor nyerte el. A Különdíjra Zakupszky Gábor keceli vállalkozó, étterem tulajdonos volt érdemes.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK