2017. 10. 19. csütörtök
Nándor
: 308 Ft   : 261 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

Szelidi-tó Gasztrofesztivál – Lehet még jobb? Talán. Ott leszünk? Biztos!

Illés György Cinó  |  2017. 08. 08., 19:59

A pénteki táborverés és a vásározók standjainak megnyitása után némi késéssel, este kilenctől a kalocsai Black Rose együttes koncertjével kezdődött az idei Szelidi-tó Gasztrofesztivál programsora, őket kistérségi koprodukciós rock’n’roll váltotta a színpadon. Másnap gazdag vásári kínálat, sportversenyek – köztük az ezúttal a rekkenő hőség miatt kétszeres kihívást jelentő Szelidi-tó Futás – meleg ételek, hideg italok, este a Deák Bill Blues Band majd a Zöldkereszt koncertje várták a tikkadt fesztiválozókat, akik közül évről évre egyre többen a strand területén kialakuló sátortáborban vesznek szállást a régi Szelidi Ifjúsági Napok hangulatát idéző rendezvény idejére.

A tavalyi viharos idő után idén rendkívüli forróság volt a fesztivál egész ideje alatt, így nagyon jól jött, hogy a rendezvényen munkaeszközeikből bemutatót is rendező önkéntes tűzoltók a fesztivál területét többször is föllocsolták. Ezzel nemcsak a nyár hevét tudták mérsékelni, de a port is megkötötték. A tűzoltók emellett „habpartit” is rögtönöztek, amiről a rendezvény Facebook-oldalán videó is látható.

Dokumentált nézőszám-rekord

A hatodszor megrendezett Szelidi-tó Gasztrofesztivál évről évre nagyobb közönséget vonz. Így volt ez idén is. Igaz, a tavalyi nézőcsúcsot megdönteni talán nem is lehet, hiszen a Bikini koncertje idejére dugig megtelt a part, idén viszont nap közben is rengetegen vettek részt a fesztivál programjain. Szombat délután minden eddiginél többen gyűltek össze a tóparton:

több mint 4500 strandbelépőt adtak el, ami abszolút strandjegy-rekord.

A fesztivál közönségét szórakoztató, a vállalkozó szelleműeknek kihívást jelentő sportvetélkedők esetében elsősorban nem az eredmény volt a fontos.
Ez alól kivételt képez a nagy múltú Szelidi-tó Futás, amely mostanára rangot adó hosszútávfutó versennyé nőtte ki magát, amelyre a szélrózsa minden irányából érkeznek nevezők. Erről az önmagában is rangos sporteseményről külön cikkben számolunk be.

Augusztus 5-én, szombaton délelőtt látványosan benépesült a Szelidi-tó „nagystrandja”, hiszen mint az előző szezonokban, ezúttal is augusztus első hétvégéjén rendezték a futók nagy fiesztáját, a tókerülő, „Kerüld meg a kígyó farkát” viadalt.
bővebben ...

A többi sportverseny és vetélkedő jobbára a fesztiválozók tartalmas időtöltését és szórakoztatását szolgálták, mintsem hogy komoly rangadók lettek volna, így az eredményeket nem is kísértük figyelemmel, csak a főzőverseny esetében, hiszen a fesztivál apropója mégis a gasztronómia volna.

Képgaléria megtekintése (130 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Elvitték a vándorfakanalat

A Szelidi-tó Gasztrofesztivál főzőversenye Rátkai István, az Akasztói Önkéntes Tűzoltó Egyesület főzőmestere számára hozott a rendezvény során minden eddiginél nagyobb dicsőséget. Ő ugyanis harmadszor is megnyerte a főzőverseny fődíját, a vándorfakanalat, amely így nem vándorol tovább, a szervezőség jövőre kénytelen lesz új fődíjba befektetni. A diadalt hozó étek ezúttal harcsapörkölt volt, túrós csuszával.
Amint megtudtuk: Rátkai István jövőre nem indul a versenyen, ugyanis zsűrizésre kérik föl, amit szóban el is fogadott.

Zene, zene, zene

És, persze, tánc!
A zenei felhozatal már megszokott módon a népi hagyományőrzés és a rock zene sajátos ötvözete volt. Az előbbi a szombat délutáni programkínálatot színesítette, amikor a Szakmári Néptánc Egyesület bemutatóit láthatta a közönség, amihez a talpalávalót a Bácska Banda húzta, míg az esti koncerteket a ’50-60-70-es, illetve a ’80-as évek rock-kultúráját megidéző zenekarok, köztük nyitószámként egy egészen eredeti, a 2010-es évek hangján megszólaló, kalocsai csapat adta.

Képgaléria megtekintése (130 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Black Rose neve nyilván nem ismeretlen a kalocsai rockélet történéseit követők előtt, hiszen, bár változó fölállásban, de

a város egyik emblematikus heavy metal zenekara voltak mindig, már a ’80-as évek végétől.

Na, most már nem.

A zenekar ugyanis stílust váltott, a kemény hangvételt nem föladva, de színesítve, az utóbbi évtizedek alternatív és progresszív zenei irányzatainak elemeit beépítve zenéjükbe. Az új, összhangzattanilag dúsabb hangzást szellemes, magyar nyelvű szövegekkel spékelték meg, kifejezetten könnyen fogyasztható, de egyáltalán nem sablonos nótákat hozva létre, amelyeket olyan eleven előadásmóddal tárnak a közönség elé, ami magával ragad. Magabiztosságukon érezhető a több évtizedes együtt gyakorlás, hiszen

A BLACK ROSE GERINCÉT MINDMÁIG A KALOCSAI ZENÉSZ TESTVÉRPÁR, OLÁH GÁBOR (GITÁR, ÉNEK) ÉS OLÁH ATTILA (DOB) ALKOTJA.

Az utóbbi évek újdonsága a zenekarnál, hogy új állandó basszusgitárosként Gáll Tibor – civilben a kalocsai Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Kft. üzemgazdája – társult harmadikként.

AZ ÚJ FORMÁCIÓVAL A ZENESZERZŐ ÉS GITÁROS FRONTEMBER, OLÁH GÁBOR MEGTALÁLTA A SAJÁT HANGJÁT.

A pénteki fő műsoridőben olyan dögös koncertet adtak, amin csak azért nem lepődtünk meg nagyon, mert tavaly, a hajósi Orbán-napi Borünnepen is hallottuk már őket, ugyanebben a felállásban, zömében ugyanezzel a repertoárral, bár ott a sokkal eredetibb „A nagyi beszáll” néven léptek közönség elé.

A zenekar nevének visszaváltoztatása mögött az is állhat, hogy az egy dal erejéig a zenészekhez csatlakozó, beugró énekesnőjük nehogy magára vegye a „nagyi” kitételt.

A régi Black Rose névhez visszatérő formáció egy nótáját videóra is vettük, külön Napi Gyors jegyzetként már közre is adtuk. A csapat rocktörténeti küldetést is vállal, azzal, hogy kiveszi részét az utánpótlás-nevelésből. Erről itt látható egy rövid filmecske:

A pénteki napból a részben kalocsai, részben több környező településen élő zenészekből verbuválódott Forró rágógumi koncertje maradt hátra. Ez a klasszikus értelemben vett koncert helyett apránként egyre inkább táncmulatsággá alakult, amiből pedig itt egy kis ízelítő:

A fesztivál sztárvendége, Deák Bill Gyula az általa népszerűvé tett, a hangjára, karakterére írt dalok előadásával a tőle megszokott színvonalat adta.

Képgaléria megtekintése (130 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A fesztivál után a főszervező Suhajda Krisztián elmondta munkatársunknak, hogy Billy annyira elégedett volt a fesztivállal, a vendéglátással, és kiemelten a valóban nagyon jó hangosítással, hogy a koncert után fölhívta őt, hogy megköszönje, hogy zenekarával ő is itt lehetett. Nem csoda tehát, hogy a csupa fiatal zenésszel dolgozó öreg róka, a „legfeketébb hangú európai blues-énekes” koncertje megtöltötte a nézőteret, és a hangulatot az ekkor még egyetlen felhő nélküli, csillagos-növőholdas égboltig emelte.

Képgaléria megtekintése (130 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Így aztán a – főképp hőskorbeli magyar rock slágerekből építkező – repertoárjával könnyű dolga volt a fesztiválzárásként föllépő Zöldkereszt Rock Bandnek a kifejezetten az ő nótáikhoz „hangolt” közönséggel.
Ezen a koncerten is készült egy, a Napi Gyors rovatban kattintásvadász címmel már szintén publikált videó. Aki még nem látta, hogyan ütötte a taktust a fesztivál főszervezőjeként, parlamenti képviselőként, a Jobbik politikusaként is megismert Suhajda Krisztián, itt megnézheti.
Aki már látta a videót, tudja, hogy a taktus szerencsére nem ütött vissza, így nem lett nagyobb baj…

Összegezve:

EZ A FESZTIVÁL, MINDENT EGYBEVETVE, REMEK VOLT.
HOGY LESZ MÉG JOBB IS, AZ LEHET.
HOGY OTT LESZÜNK, AZ BIZTOS!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 16., 19:35
Múlt hét csütörtökön az El Camino és számos más nagy sikerű könyv szerzője Sándor Anikó volt a Városi Könyvtár vendége. Az írónő színes előadásában ismerhettük meg könyvei keletkezésének és magának az írói indulásnak a történetét.
2017. 10. 16., 16:57
Filvig Géza és egy barátja, párttársa, Farkas Péter nem bírta tovább nézni az üveghegyet, amely a Diego melletti szelektív konténer környékét lepte el. Kezükbe vették a dolgot, meg a hulladéküveget, és azokat a szeméttelepre szállították, egyben azt is demonstrálva, hogy nem ördöngösség. Ami nem megy, ne erőltessük, de legalább figyeljünk oda jobban, főleg, ha van rá apparátus – sürgeti Filvig, aki a problémát már testület előtt is fölvetette, nem is egyedül.
2017. 10. 16., 18:38
A télre való felkészülésről tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán megtartott ülésén, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők, a polgármesterek, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügyi igazgatóság, a gáz- és áramszolgáltató, a közútkezelő vezető beosztású képviselői voltak jelen.
2017-10-18 20:55:05
Egy francia kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálták a diszlexia okát. A gyógyíthatónak látszó kiváltó okot az emberi szem fényérzékelő sejtjeinek apró hibája okozhatja. A diagnózis viszonylag egyszerűen felállítható: csak meg kell vizsgálni a páciens szemét.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 18., 21:03
Kati László, dr. Angeli Gabriella és Balogh Imre lemondtak tiszteletdíjukról. Még >>>
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>
2017. 10. 15., 19:55
A „dead bedroom”, vagyis a „halott hálószobák” jelenség kapcsán olyan párokról beszélünk, akik együtt élnek ugyan, de a kapcsolatukból eltűnik, vagy eltűnt a szexuális élet. Miért és hova tűnik el a vágy? - erre keresi a választ e cikk. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. október 17-én 2 darab F-22 Raptor és egy KC-135 Stratotanker landolt a lengyelországi Powidz légibázison. A Raptorok kiszolgálásra egy 10 fős műszaki csapat is érkezett.
Negatív következményekkel jár a pilóták motivációját tekintve a bolgár parlament illetékes bizottságának azon döntése, mely szerint újra kell tárgyalni a vadászgéptendert.
A Lufthansa Csoport légitársaságai mintegy 12,7 millió utast szállítottak 2017 szeptemberében, 17,8%-kal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A rendelkezésre álló utaskilométerek száma 11%-kal haladta meg az előző évit, miközben az árbevétel 12,9%-kal nőtt.
Az Iraki Légierő pilótáinak harmadik csoportja is végzett az L-159-es elméleti átképzéssel a Prága melletti Aero Vodochody üzemben. Az átképzés most a műszaki szakemberek és az oktató pilóták felkészítésével folytatódik.