2022. 12. 01. csütörtök
Elza
: 410 Ft   : 393 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Szelidi-tó Gasztrofesztivál – Lehet még jobb? Talán. Ott leszünk? Biztos!

Illés György Cinó  |  2017. 08. 08., 19:59

A pénteki táborverés és a vásározók standjainak megnyitása után némi késéssel, este kilenctől a kalocsai Black Rose együttes koncertjével kezdődött az idei Szelidi-tó Gasztrofesztivál programsora, őket kistérségi koprodukciós rock’n’roll váltotta a színpadon. Másnap gazdag vásári kínálat, sportversenyek – köztük az ezúttal a rekkenő hőség miatt kétszeres kihívást jelentő Szelidi-tó Futás – meleg ételek, hideg italok, este a Deák Bill Blues Band majd a Zöldkereszt koncertje várták a tikkadt fesztiválozókat, akik közül évről évre egyre többen a strand területén kialakuló sátortáborban vesznek szállást a régi Szelidi Ifjúsági Napok hangulatát idéző rendezvény idejére.

A tavalyi viharos idő után idén rendkívüli forróság volt a fesztivál egész ideje alatt, így nagyon jól jött, hogy a rendezvényen munkaeszközeikből bemutatót is rendező önkéntes tűzoltók a fesztivál területét többször is föllocsolták. Ezzel nemcsak a nyár hevét tudták mérsékelni, de a port is megkötötték. A tűzoltók emellett „habpartit” is rögtönöztek, amiről a rendezvény Facebook-oldalán videó is látható.

Dokumentált nézőszám-rekord

A hatodszor megrendezett Szelidi-tó Gasztrofesztivál évről évre nagyobb közönséget vonz. Így volt ez idén is. Igaz, a tavalyi nézőcsúcsot megdönteni talán nem is lehet, hiszen a Bikini koncertje idejére dugig megtelt a part, idén viszont nap közben is rengetegen vettek részt a fesztivál programjain. Szombat délután minden eddiginél többen gyűltek össze a tóparton:

több mint 4500 strandbelépőt adtak el, ami abszolút strandjegy-rekord.

A fesztivál közönségét szórakoztató, a vállalkozó szelleműeknek kihívást jelentő sportvetélkedők esetében elsősorban nem az eredmény volt a fontos.
Ez alól kivételt képez a nagy múltú Szelidi-tó Futás, amely mostanára rangot adó hosszútávfutó versennyé nőtte ki magát, amelyre a szélrózsa minden irányából érkeznek nevezők. Erről az önmagában is rangos sporteseményről külön cikkben számolunk be.

Augusztus 5-én, szombaton délelőtt látványosan benépesült a Szelidi-tó „nagystrandja”, hiszen mint az előző szezonokban, ezúttal is augusztus első hétvégéjén rendezték a futók nagy fiesztáját, a tókerülő, „Kerüld meg a kígyó farkát” viadalt.
bővebben ...

A többi sportverseny és vetélkedő jobbára a fesztiválozók tartalmas időtöltését és szórakoztatását szolgálták, mintsem hogy komoly rangadók lettek volna, így az eredményeket nem is kísértük figyelemmel, csak a főzőverseny esetében, hiszen a fesztivál apropója mégis a gasztronómia volna.

Képgaléria megtekintése (130 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Elvitték a vándorfakanalat

A Szelidi-tó Gasztrofesztivál főzőversenye Rátkai István, az Akasztói Önkéntes Tűzoltó Egyesület főzőmestere számára hozott a rendezvény során minden eddiginél nagyobb dicsőséget. Ő ugyanis harmadszor is megnyerte a főzőverseny fődíját, a vándorfakanalat, amely így nem vándorol tovább, a szervezőség jövőre kénytelen lesz új fődíjba befektetni. A diadalt hozó étek ezúttal harcsapörkölt volt, túrós csuszával.
Amint megtudtuk: Rátkai István jövőre nem indul a versenyen, ugyanis zsűrizésre kérik föl, amit szóban el is fogadott.

Zene, zene, zene

És, persze, tánc!
A zenei felhozatal már megszokott módon a népi hagyományőrzés és a rock zene sajátos ötvözete volt. Az előbbi a szombat délutáni programkínálatot színesítette, amikor a Szakmári Néptánc Egyesület bemutatóit láthatta a közönség, amihez a talpalávalót a Bácska Banda húzta, míg az esti koncerteket a ’50-60-70-es, illetve a ’80-as évek rock-kultúráját megidéző zenekarok, köztük nyitószámként egy egészen eredeti, a 2010-es évek hangján megszólaló, kalocsai csapat adta.

Képgaléria megtekintése (130 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Black Rose neve nyilván nem ismeretlen a kalocsai rockélet történéseit követők előtt, hiszen, bár változó fölállásban, de

a város egyik emblematikus heavy metal zenekara voltak mindig, már a ’80-as évek végétől.

Na, most már nem.

A zenekar ugyanis stílust váltott, a kemény hangvételt nem föladva, de színesítve, az utóbbi évtizedek alternatív és progresszív zenei irányzatainak elemeit beépítve zenéjükbe. Az új, összhangzattanilag dúsabb hangzást szellemes, magyar nyelvű szövegekkel spékelték meg, kifejezetten könnyen fogyasztható, de egyáltalán nem sablonos nótákat hozva létre, amelyeket olyan eleven előadásmóddal tárnak a közönség elé, ami magával ragad. Magabiztosságukon érezhető a több évtizedes együtt gyakorlás, hiszen

A BLACK ROSE GERINCÉT MINDMÁIG A KALOCSAI ZENÉSZ TESTVÉRPÁR, OLÁH GÁBOR (GITÁR, ÉNEK) ÉS OLÁH ATTILA (DOB) ALKOTJA.

Az utóbbi évek újdonsága a zenekarnál, hogy új állandó basszusgitárosként Gáll Tibor – civilben a kalocsai Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Kft. üzemgazdája – társult harmadikként.

AZ ÚJ FORMÁCIÓVAL A ZENESZERZŐ ÉS GITÁROS FRONTEMBER, OLÁH GÁBOR MEGTALÁLTA A SAJÁT HANGJÁT.

A pénteki fő műsoridőben olyan dögös koncertet adtak, amin csak azért nem lepődtünk meg nagyon, mert tavaly, a hajósi Orbán-napi Borünnepen is hallottuk már őket, ugyanebben a felállásban, zömében ugyanezzel a repertoárral, bár ott a sokkal eredetibb „A nagyi beszáll” néven léptek közönség elé.

A zenekar nevének visszaváltoztatása mögött az is állhat, hogy az egy dal erejéig a zenészekhez csatlakozó, beugró énekesnőjük nehogy magára vegye a „nagyi” kitételt.

A régi Black Rose névhez visszatérő formáció egy nótáját videóra is vettük, külön Napi Gyors jegyzetként már közre is adtuk. A csapat rocktörténeti küldetést is vállal, azzal, hogy kiveszi részét az utánpótlás-nevelésből. Erről itt látható egy rövid filmecske:

A pénteki napból a részben kalocsai, részben több környező településen élő zenészekből verbuválódott Forró rágógumi koncertje maradt hátra. Ez a klasszikus értelemben vett koncert helyett apránként egyre inkább táncmulatsággá alakult, amiből pedig itt egy kis ízelítő:

A fesztivál sztárvendége, Deák Bill Gyula az általa népszerűvé tett, a hangjára, karakterére írt dalok előadásával a tőle megszokott színvonalat adta.

Képgaléria megtekintése (130 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A fesztivál után a főszervező Suhajda Krisztián elmondta munkatársunknak, hogy Billy annyira elégedett volt a fesztivállal, a vendéglátással, és kiemelten a valóban nagyon jó hangosítással, hogy a koncert után fölhívta őt, hogy megköszönje, hogy zenekarával ő is itt lehetett. Nem csoda tehát, hogy a csupa fiatal zenésszel dolgozó öreg róka, a „legfeketébb hangú európai blues-énekes” koncertje megtöltötte a nézőteret, és a hangulatot az ekkor még egyetlen felhő nélküli, csillagos-növőholdas égboltig emelte.

Képgaléria megtekintése (130 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Így aztán a – főképp hőskorbeli magyar rock slágerekből építkező – repertoárjával könnyű dolga volt a fesztiválzárásként föllépő Zöldkereszt Rock Bandnek a kifejezetten az ő nótáikhoz „hangolt” közönséggel.
Ezen a koncerten is készült egy, a Napi Gyors rovatban kattintásvadász címmel már szintén publikált videó. Aki még nem látta, hogyan ütötte a taktust a fesztivál főszervezőjeként, parlamenti képviselőként, a Jobbik politikusaként is megismert Suhajda Krisztián, itt megnézheti.
Aki már látta a videót, tudja, hogy a taktus szerencsére nem ütött vissza, így nem lett nagyobb baj…

Összegezve:

EZ A FESZTIVÁL, MINDENT EGYBEVETVE, REMEK VOLT.
HOGY LESZ MÉG JOBB IS, AZ LEHET.
HOGY OTT LESZÜNK, AZ BIZTOS!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 01., 10:17
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Gyűjtsd össze mindet! Mutatjuk a részleteket! Még >>>
2022. 11. 30., 14:07
A pótösszeírás lezárultával véget ért a 2022-es népszámlálás, a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél. Még >>>
2022. 11. 30., 12:22
A nagy sikerű kihelyezett osztályfőnöki órán a fiatalok kipróbálhatták a terhességi szimulációs mellényt és az öregségi szimulációs szettet, mely az empátiás készségek fejlesztésére hat. Még >>>
2022. 11. 30., 10:43
A rendőrök a látogatóknak tartottak tájékoztatót a felvételi eljárásról és a várható szolgálati feladatokról. Még >>>
2022. 11. 30., 09:37
A gyanúsított a sértettől élelmiszert és aprópénzt vett el, majd a bozótvágó késsel több helyen megsebesítette. Még >>>
2022. 11. 30., 09:25
Nagy szeretettel várnak mindenkit vasárnaponként Solton, a Béke téri Adventi gyertyagyújtásra, az azt követő fáklyás felvonulásra és az ünnepre hangoló kísérő programokra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK