2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

TEIT-partner lett Dunapataj, Madocsa és Györköny

Zsiga Ferenc  |  2017. 03. 14., 18:01

Dunapataj, Madocsa és Györköny polgármesterei szerint „ A TEIT-tel március 10-én, pénteken kötött partnerségi megállapodással a TEIT előszobájába kerültek, azaz közelebb vannak ahhoz a céljukhoz, hogy a három község a társulás teljes jogú tagjává váljon.” Az Erzsébet Nagy Szállodában aláírt megállapodás értelmében a TEIT vezetői legalább félévente találkoznak a partnerközségek polgármestereivel és tájékoztatást adnak a településeket érintő aktualitás témákról és tervekről, de a TEIT hírlevele is eljut majd a három község lakósainak postaládájába. Ami ettől is fontosabb, a partnerek külön szerződés keretében jutnak majd fejlesztésre fordítható pénzeszközökhöz.

A partnerség abban is megnyilvánul, hogy a három község meghívást kap a társulás kiemelt közösségi programjaira. Elsőként az idei TEIT Napra, de igény szerint segítséget kapnak ahhoz, hogy az atomerőművel, illetve annak környezetének ellenőrzésével kapcsolatos információkhoz jussanak.

A megállapodás része az is, hogy a három község a kapott információkat a helyben szokásos módon továbbítja a lakosság felé, a lakossági véleményeket, kérdéseket pedig a TEIT-hez juttatják el. A partnereknek a TEIT a szükséges létesítményeket és eszközöket térítésmentesen biztosítja, illetve a három község csoportos tájékozódó látogatásokat szervez az atomerőműbe és a bátaapáti tárolóba.

Mint megtudtuk, Dunapataj, Madocsa és Györköny a TEIT-en keresztül külön szerződés keretében jut majd forráshoz a náluk jelentkező feladatok és fejlesztések finanszírozására.

Talán sokak számára emlékezetes: a három település már régóta szorgalmazza, hogy a TEIT rendes tagjává váljon. Érveik között szerepel, hogy a közigazgatási területük beleesik az atomerőmű körüli 12 kilométeres körbe, de Madocsa, Györköny és Dunapataj, részben a TEIT egyes tagjainak ellenzése miatt, még sem lett tagja az 1992-ben létrejött társulásnak. Ugyanakkor az is a tényekhez tartozik, hogy a három település mindig is jó kapcsolatot ápolt az atomerőművel, annak alapítványain keresztül eddig is, esetenként jelentős fejlesztési forrásokhoz jutottak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK