2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ezernél több polgárőr a szelidi Vármegyei Polgárőrnapon – A vármegyének ötezer polgárőre van

Zsiga Ferenc  |  2024. 07. 01., 09:34

A Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség és Dunapataj Önkormányzata a dunapataji Szelidi-tó partján június 29-én, szombaton huszadik alkalommal rendezte meg a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőrnapot. A magas beosztású rendőri és polgárőri vezetők részvételével megrendezett esemény ezúttal is kifejezte a polgárőrök összetartozását, bajtársiasságát. A felszólalók a mintegy ezer főnyi közönség, a polgárőrök és családtagjaik előtt méltatták a polgárőrök önfeláldozó munkáját, majd elismeréseket és szolgálati járműveket, köztük a Dunapataji Polgárőr Egyesületnek egy terepre is alkalmas gépkocsit adtak át.

A jubileumi Polgárőr Napra előzetesen 53 polgárőr egyesület regisztrált, közülük több mint húsz a helyszínen főzött is a tagjainak.

Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy immár hagyományosnak tekinthető helyszínen, Dunapataj-Szeliden ünnepelhetik a vármegye polgárőrségének sikereit. Külön öröm számára, hogy az ifjú polgárőrök közül is sokan jelen vannak, hiszen ők képviselik a jövőt és a folytonosságot.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ha biztonság és rend van, akkor minden van. Ha ez nincs meg, az életünk sokkal nehezebb.” hangsúlyozta a polgármester, emlékeztetve arra, hogy Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, ami a polgárőröknek is köszönhető.

Ők azok, akik a szabadidő és a családdal töltött idő rovására egy veszélyeztetett világban, saját épségüket kockáztatva óvják a közösség és a társadalom biztonságát.”– hangsúlyozta Dusnoki Csaba, hozzátéve:

A kormányzat is elismeri áldozatos munkájukat, és bizalommal van irántuk az új feladatuk, a külterületi illegális hulladéklerakók felszámolása átadásával. A polgárőrség él és jövője van, amit a térségben újonnan alakuló egyesületek is igazolnak.”- zárta beszédét Dunapataj polgármestere.

Török Barnabás, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Felügyelő Bizottságának elnöke szintén elismerő szavakkal illette a polgárőrök áldozatvállalását. Kiemelte, hogy a béke alapja a rend, és a polgárőrök szeretik a rendet, ezért biztosítják azt felbecsülhetetlen fontosságú munkájukkal. Rámutatott, hogy a polgárőrök a rendőrséggel közösen végzett munkával is nélkülözhetetlen módon járulnak hozzá a kedvező közbiztonsági mutatókhoz, amit a kormány támogatással is honorál. Török Barnabás a következő idők kiemelt feladatát, az illegális hulladéklerakók felszámolásának fontosságát hangsúlyozta, amihez nagy segítséget jelent a drónok használata, illetve fontos feladatként jelölte meg a lépésről lépésre megvalósított generációváltást a polgárőrségben.

Dr. Fekecs Dénes, az OPSZ általános és stratégiai elnökhelyettese, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke beszédében köszönetet mondott Dusnoki Csaba polgármesternek a helyszín ismételt biztosításáért. Elmondta, hogy a közelmúltban Budapesten tartott országos küldöttgyűlésen a Bács-Kiskun vármegyei polgárőrök teljesítményét méltatták, akik 1 millió óránál is több szolgálatot adtak, és az is kiemelkedő, hogy a 119 településsel rendelkező vármegyében 116 egyesület működik, több mint 5 ezer taggal.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A vármegyei elnök dr. Pintér Sándor belügyminisztert idézte, aki nemzeti kincsnek nevezte a polgárőrséget. Fekecs Dénes leszögezte: a kormány 1,35 milliárd forint működési támogatást biztosított a polgárőrség részére, amit további 200 millióval egészített ki, így a hosszú távú működés biztosított. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a napokban veszi át az uniós elnökséget, ami többlet feladatokkal járhat a közterületi szolgálatot illetően. Méltatta a polgárőrök illegális hulladéklerakók felszámolása terén végzett munkáját, és köszönetet mondott az önkormányzatoknak az egyesületek támogatásáért.

Dr. Vaslóczki Ferenc rendőr ezredes, országos rendészeti főkapitány-helyettes a stratégiai partnerség, bajtársiasság szavakkal írta le a rendőrség és a polgárőrség kapcsolatát. Kiemelte, hogy a polgárőrök különleges módon járulnak hozzá Magyarország közbiztonságához, mindezt ingyenesen a szabadidő rovására végzik.

Gyapjas János tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a polgárőrség széleskörűen együttműködéssel járul hozzá közbiztonság biztosításához. Példaként hozta fel a polgárőrök a dunai és tiszai áradások, illetve a tűzesetek idején nyújtott segítségét.  

Font Sándor országgyűlési képviselő köszöntőjében méltatta a polgárőrök önfeláldozását, akik a hivatásos szervekkel együttműködve azért dolgoznak, hogy ne legyen baj hazánkban. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország az egyik legjobb helyen áll a közbiztonság terén, a polgárőrök munkája nélkül nem lenne ilyen előkelő helyen a világranglistán. 

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hangsúlyozta: a kormány figyel a polgárőr szervezetek anyagi megbecsülésére, a technikai feltételek biztosítására, és a szűkös források ellenére is készen áll arra, hogy továbbra is biztosítsa ezt.

A köszöntők után kitüntetéseket, illetve szolgálati járműveket, gépkocsit, robogókat adtak át.

A dunapataji polgárőr egyesületnek egy terepre is alkalmas gépkocsit, 

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


több egyesületnek szolgálati robogókat adtak át, majd kulturális műsor, kutyabemutató, főzőverseny, veterán autó bemutató, a szelidi strand ingyenes igénybevétele színesítette a délutáni programot.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK