2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Vezérelhető, forgatható térfigyelő kamerák növelik Dunapataj közbiztonságát

Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 02., 14:22

Mintegy a település karácsonyi ajándékaként, december elejétől Dunapataj nagyközség közbiztonságát, a polgárok szubjektív biztonságérzetét valamennyi ki és bevezető úton, a körforgalmi csomópontoknál, a kiemelten fontos településrészeken korszerűsített és új vezérelhető, forgatható és fix térfigyelő kamerák növelik – tájékoztatta lapunkat Dusnoki Csaba. A polgármester elmondta: a november utolsó napján, összesen 22 helyszínen lezárult korszerűsítés, fejlesztés megvalósítását a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 11, 858 milliós pályázati forrása tette lehetővé.

A településvezető emlékeztetett: napjainkban a digitális technológiák, elektronikai és számítástechnikai eszközök, szoftverek olyannyira rohanó ütemben fejlődnek, hogy a Dunapatajon 2013-ban és 2015-ben kiépült kamerarendszer mára elavulttá, korszerűtlenné vált. A JETA-projekt keretében ezeket a mára már kicsit idejétmúlt kamerarendszereket újítottuk fel, korszerűsítettük, bővítettük a legmodernebb technika és technológia beszerzésével, immár működtetésével. A beruházás részét képezte 4 darab rendszámfelismerő és 25 darab nyitható, motoros zoom-mal rendelkező fix kamera beszerzése a szükséges hálózati rögzítővel és 32 darab memóriakártyával. A rendszer negyven darab adatátviteli eszközzel, antennával, szünetmentes, illetve szünetmentesíthető tápegységekkel, akkumulátorokkal is kiegészült. A pályázati összegből ezek felszerelése, beszerelése, az IP kamerák, rádiós eszközök, képrögzítő beállítása, a rendszerprogramozás beüzemelése is megvalósult.


Dusnoki Csaba szólt arról is, hogy a nagyközség belterületén működő köztéri figyelőrendszer végpontja a Kalocsai Rendőrkapitányság dunapataji körzeti megbízotti irodájában került kialakításra. Az önkormányzati tulajdonú térfigyelő központot, mint a kameraképek megjelenítésére, feldolgozására, elemzésére szolgáló operátor munkahelyet a dunapataji Művelődési Ház egyik helyiségében alakították ki. Az új vezérelhető, forgatható és a fix kamerákat a ki-és bevezető utakon, a kiemelten fontos településrészeken, a fontosabb csomópontokba, kereszteződésekbe telepítették.

A polgármester kiemelte: a kamerák elhelyezésével, korszerűsítésével sikerült elérnia lakosság szubjektív biztonságérzetének növelését. Biztosítani tudjuk a közintézmények, a közvagyon, építészeti értékek, turisztikai látványosságok, a magántulajdon és az állampolgárok védelmét, lehetővé tettük a bűncselekmények, szabálysértések elkövetésének megelőzését. A kamerák segítségével beazonosíthatóvá, felismerhetővé váltak a helyi és átutazóé elkövetők, a gépjárművek rendszámai, így könnyebben a tettesek nyomára bukkantak, bukkannak a rendőrök, mely az elmúlt években a bűncselekmények számának csökkenését is eredményezte a településen.


Dusnoki Csaba hozzátette: köszönet illeti a JETA kuratóriumát, hogy támogató döntésüknek köszönhetően a felújítások mellett teljesen új kamerahelyeket alakíthattunk ki például az újonnan épült bölcsőde épületénél, a Béke téren és további frekventált helyen. Az összesen 22 helyszínből 3 teljesen új, 19 helyszínen pedig a korábban létesített kamera került korszerűsítésre, amely újabb nagy lépés a Dunapatajon és a Szelid-üdülőfaluban élők, nyaralók komfortérzetének növelése terén.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK