2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dunaszentbenedeken visszapörgetik az önkormányzat villanyóráját - Csakhogy a napelemeknek köszönhetően törvényesen

Zsiga Ferenc  |  2019. 12. 18., 08:53

Hamarosan napelemekkel nyert villamos energiával fűtik, hűtik Dunaszentbenedeken az új fogorvosi rendelőt és a vele egy épületben lévő szolgálati lakást. A község központjában lévő épület világítását és melegvízzel történő ellátását is ezzel a legmodernebb technológiával biztosítják- tájékoztatta portálunkat Vargyas Mihály polgármester, aki szerint a nulla villamoseneregia számla, illetve a jelenlegi drasztikus csökkentése a cél.

A településvezető fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a JETA 2018 évi pályázatán elnyert 20 millió forintból megvalósuló beruházás egyfajta mintaprojekt a községben, hiszen két lépcsőben, két pályázat, a megyei önkormányzat TOP és a JETA kínálta lehetőségek szerencsés ötvözésével csökkenthetik ennek a fontos épületnek az energiaköltségét.

Vargyas Mihály rámutatott: az év végéhez, új év elejéhez közeledve az építőipari kapacitások jobban rendelkezésre állnak, így a téli hónapokban szokatlan, késő őszre emlékeztető időjárás is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az épület tavaly homlokzat és födémszigeteléssel, nyílászárócserével megkezdett energetikai korszerűsítése folytatódjon.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A polgármester kifejtette, az energetikai fejlesztés részeként az épület tetején olyan nagy kapacitású napelemeket helyeznek el, amelyek annyi áramot termelnek, hogy a jókora alapterületű épület fűtése és hűtése egész évben erről tudjon működni.

A fűtésen túl minden egyéb, az épületen belüli rendszerhez szükséges villamosenergiát a napelemek termelik. Az elektromos kazánok értelemszerűen a fűtési szezonban működnek, de az oda-vissza mérő berendezésnek köszönhetően a nyáron a szolgáltató hálózatába táplált villamosenergiát télen visszavételezik.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Így reális esély van arra, hogy a villamosenergia számla végösszege az év végi elszámolásnál valóban nulla, vagy ahhoz közeli legyen. Amint a polgármester tréfásan megjegyezte, Dunaszentbenedeken visszapörgetik a villanyórát, csakhogy a napelemeknek köszönhetően törvényesen.

Mint elhangzott, nem rég kezdődött a református parókia tetőhéjazatának 3 millió forintból megvalósuló cseréje. Az önkormányzat szívesen segíti az egyházakat, amelyhez szerencsére ez esetben is a JETA pályázati rendszere biztosított lehetőséget.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés