2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

1132 kilométert gyűjtöttek a dusnoki kerékpáros kihíváson március 15-én

1132 kilométert gyűjtöttek a dusnoki kerékpáros kihíváson március 15-én
Kiss Dániel  |  2023. 03. 19., 09:20

A hűvös, szeles időjárás ellenére is több mint ezerszáz kilométer gyűlt össze a Kincskereső Egyesület „Talpra magyar!” – vagy inkább kerékpárra! nevet viselő rendhagyó megemlékezésén. Az 1848 kilométeres célkitűzés közel kétharmadát érték el, 94 résztvevővel.

Mint korábban beszámoltunk róla, a dusnoki József Attila Művelődési Házban rendezett, számos művészeti ágat egyesítő irodalmi kávéházi est után újabb rendezvénnyel szeretett volna csatlakozni a Petőfi 200 emlékév áramlatába a helyi Kincskereső Egyesület.

A „Talpra magyar!” – vagy inkább kerékpárra! nevet viselő kihívás céljaként azt tűzte ki az egyesület, hogy együtt 1848 kilométert kerékpározzanak, hat, illetve tizenkét kilométeres körök teljesítésével, azonban a szerdai hűvös, szeles időjárás megnehezítette az erőpróbát.

Forrás: Kiss Dániel / KALOhírek

Hodován Péter, a Kincskereső Egyesület elnöke elmondta, a reggeli időjárást látva kissé bizonytalanná vált, hogy megrendezik-e a kihívást, azonban a szervezők egymást kezdték el bátorítani és az eső is elcsendesedett, így úgy döntöttek, hogy belevágnak. 
Hiszen – mint idézte – „bátrak voltak, akik mertek”, továbbá
Petőfit és a barátait sem rémisztette el a szemerkélő eső 1848-ban.

Forrás: Kiss Dániel / KALOhírek

10 órától folyamatosan érkeztek kerékpárjaikkal a jelentkezők, mások gyalog vagy épp görkorcsolyával vállaltak egy-egy, vagy épp több távot. Voltak, akik vidékről szerettek volna csatlakozni: a Mecsekből, Budapestről, illetve Zalaegerszeg környékéről is hozzájárultak a sikerhez, összesen 84 kilométerrel.

A 94 indulóból a legfiatalabb 2, a legidősebb 74 éves volt, illetve volt olyan apa-fia páros, akik együtt tettek meg 48 kilométert.

Forrás: Kiss Dániel / KALOhírek


Azt gondolom mi, akik szerveztük, elégedettek lehetünk, hiszen ilyen időben, ilyen körülmények között, ennyi kilométert letekerni nagyon szép dolog. A forradalom is kitört, aztán nem sikerült, de nyoma maradt a magyar történelemben, azért vagyunk ma itt” – hangsúlyozta Hodován Péter a kihívást záró rövid megemlékezésen, ahol kihirdette az elért eredményt, továbbá köszönetét fejezte ki a résztvevőknek és a szervezőknek.

Forrás: Kiss Dániel / KALOhírek

Az időjárási viszonyok miatt nem szabadtéren, tábortűz mellett, hanem a Bárka épületében zárták a rendezvényt, ahol közösen elénekelték a Himnuszt. A műsor során felidézték a történelmi eseményeket, elhangzott a 12 pont, elszavalták a Föltámadott a tenger és a Magyar vagyok Petőfi-verseket, továbbá megzenésített formában a Nemzeti dal is felcsendült.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 26., 09:00
Decemberben ünnepelte egyéves születésnapját a „kultúrpiac”, de már a város várva várt nagyrendezvényei sorába tartozik a kézműves és kistermelői vásárt, és kulturális csemegéket összekötve a piacteret élettel megtöltő közösségi esemény, amelyet évszakonként tartanak meg, tavasszal a húsvét ünnepe előtt, virágvasárnapon.
2024-03-26 08:33:40
A Paks II. projektbe most bekapcsolódó szereplők jó referenciát szerezhetnek a nukleáris iparban, és később komoly eséllyel pályázhatnak nemcsak a környező országokban, de az Európa- és világszerte induló atomerőmű-beruházások beszállítóiként is. Mindezt a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgató mondta el a Portfolio konferencián. Jákli Gergely arról beszélt, hogy a paksi beruházáson megszerezhető referencia megnyitja ezt a piacot a vállalkozók számára. Kiemelte, hogy vannak új atomerőmű-építési és üzemidőhosszabbítási projektek, ahol szakemberekre, vállalkozásokra van szükség, különösen olyanokra, akik már tapasztalatot szereztek nukleáris területen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 28., 08:45
Mindegy milyen gépjárművet vezetünk, az alkohol fogyasztása tilos! Még >>>
2024. 03. 27., 10:50
Összegyűjtöttünk néhány egyszerű, de annál nagyszerűbb locsolóverset gyerekeknek! Még >>>
2024. 03. 27., 09:56
A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a tényre: száz emberből egy autizmus spektrumzavarban érintett. Még >>>
2024. 03. 27., 09:06
Egy fiatal férfi kért segítséget március 26-án a reggeli órákban, hogy tőlük külön élő édesapja egy késsel megszúrta édesanyját. Még >>>
2024. 03. 26., 16:00
Értékes emberi kapcsolatok, barátságok, segítőkészség és jókedv. Ezek a szavak jutnak először eszembe, amikor a március 23-24-én megrendezett kiskőrösi Agrár Expóval kapcsolatos benyomásaimat elevenítem fel. Még >>>
2024. 03. 26., 13:49
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK