2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Átadásra kész a dusnoki Víziturisztikai Központ - Június 24-én helyezték el az időkapszulát, rekordgyorsasággal elkészült

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 05., 09:00

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Palotai Péter polgármester június 24-én, az emlékezetes dusnoki Szent Iván napi fáklyás csónakos felvonulás kiemelkedő eseményeként, a Vajas-parti volt sertésátadó telepnél épülő Víziturisztikai Központ alapjában helyezett el időkapszulát. Az eltelt közel három hónap alatt, mondhatni rekordgyorsasággal épült fel a kívül-belül esztétikus Vízi Turisztikai központ, amelyhez kikötő, csónaktároló, fedett kis pavilonok és szabadtéri főzőhelyek is tartoznak. A Központ felavatását is népünnepélyhez kötötték, a létesítményt október 5-én, szombaton, a 15 órakor kezdődő szüreti felvonulás keretében adják át, 17 órakor.

A helyszínen az elmúlt hétvégén járva azt tapasztaltuk, hogy az 51-es főútról is jól látható és megközelíthető, a vízparti környezetbe szépen illeszkedő, esztétikus Víziturisztikai Központ építészeti munkálatai befejeződtek. Gyakorlatilag a felvonulási terület rendbetétele, a parkosítás van hátra. Így immár csak az időjárás felelősön múlik, hogy az átadási ceremónia is legalább olyan hangulatos legyen, mint a legkorábban 2069. június 24-én felbontható időkapszula elhelyezése.

Dusnokon 1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított. Akkor a rácok megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki dolgozni a határba, hanem szentmisét tartanak és Iván napján őseikre emlékeznek.
bővebben ...

Amint arról Palotai Péter még február végén tájékoztatta portálunkat: aFajsz-Dusnok-Sükösd települések alkotta konzorcium közös turisztikai fejlesztést valósít meg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Területi és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, az elkövetkezendő két évben.

A településeket népszerűsítő, az idegenforgalom fejlesztését szolgáló projektet a három település hagyományaira és adottságaira alapozták. Dusnokon, a Vajas-parton kajak, kenu kikötő és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló épület, Fajszon több épületből álló mini halászfalu, ladikok, vizes attrakciók, Sükösdön tájház, túraútvonal segítheti a belföldi és külföldi turizmus fellendítését.

Palotai Péter, Dusnok polgármestere már februárban kész terveket, köztük a látványtervet terítette elénk az asztalra, mindeközben a másik két településen még csak a tervezés kezdődött el.

Fajsz-Dusnok-Sükösd közös, 172 millió forint összegű, TOP-os pályázat keretében fejleszti turizmusát. Fajsz halász, Dusnok vízi sport, Sükösd falusi hagyományaira alapítva valósítja meg idegenforgalmi beruházásait.
bővebben ...

Mint a településvezető akkor felelevenítette, az önkormányzat két éve kereste a pályázati lehetőséget, tárgyalt mások mellett a megyei önkormányzattal, hogy Dusnokon, a Vajas-part két híd közötti szakaszán eleinte spontán, majd szervezetten megjelenő kajakosoknak, kenusoknak kulturált kikötési lehetőséget és szolgáltatásokat tudjanak biztosítani, mert a kényszer szülte helyzetben erre a célra a közeli sportpálya vizesblokkját nyitotják meg a kajakosok, kenusok számára.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Az átadó ünnepségen természetesen részt veszünk és a beruházás részleteiről is tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK