2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Átadásra kész a dusnoki Víziturisztikai Központ - Június 24-én helyezték el az időkapszulát, rekordgyorsasággal elkészült

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 05., 09:00

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Palotai Péter polgármester június 24-én, az emlékezetes dusnoki Szent Iván napi fáklyás csónakos felvonulás kiemelkedő eseményeként, a Vajas-parti volt sertésátadó telepnél épülő Víziturisztikai Központ alapjában helyezett el időkapszulát. Az eltelt közel három hónap alatt, mondhatni rekordgyorsasággal épült fel a kívül-belül esztétikus Vízi Turisztikai központ, amelyhez kikötő, csónaktároló, fedett kis pavilonok és szabadtéri főzőhelyek is tartoznak. A Központ felavatását is népünnepélyhez kötötték, a létesítményt október 5-én, szombaton, a 15 órakor kezdődő szüreti felvonulás keretében adják át, 17 órakor.

A helyszínen az elmúlt hétvégén járva azt tapasztaltuk, hogy az 51-es főútról is jól látható és megközelíthető, a vízparti környezetbe szépen illeszkedő, esztétikus Víziturisztikai Központ építészeti munkálatai befejeződtek. Gyakorlatilag a felvonulási terület rendbetétele, a parkosítás van hátra. Így immár csak az időjárás felelősön múlik, hogy az átadási ceremónia is legalább olyan hangulatos legyen, mint a legkorábban 2069. június 24-én felbontható időkapszula elhelyezése.

Dusnokon 1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított. Akkor a rácok megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki dolgozni a határba, hanem szentmisét tartanak és Iván napján őseikre emlékeznek.
bővebben ...

Amint arról Palotai Péter még február végén tájékoztatta portálunkat: aFajsz-Dusnok-Sükösd települések alkotta konzorcium közös turisztikai fejlesztést valósít meg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Területi és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, az elkövetkezendő két évben.

A településeket népszerűsítő, az idegenforgalom fejlesztését szolgáló projektet a három település hagyományaira és adottságaira alapozták. Dusnokon, a Vajas-parton kajak, kenu kikötő és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló épület, Fajszon több épületből álló mini halászfalu, ladikok, vizes attrakciók, Sükösdön tájház, túraútvonal segítheti a belföldi és külföldi turizmus fellendítését.

Palotai Péter, Dusnok polgármestere már februárban kész terveket, köztük a látványtervet terítette elénk az asztalra, mindeközben a másik két településen még csak a tervezés kezdődött el.

Fajsz-Dusnok-Sükösd közös, 172 millió forint összegű, TOP-os pályázat keretében fejleszti turizmusát. Fajsz halász, Dusnok vízi sport, Sükösd falusi hagyományaira alapítva valósítja meg idegenforgalmi beruházásait.
bővebben ...

Mint a településvezető akkor felelevenítette, az önkormányzat két éve kereste a pályázati lehetőséget, tárgyalt mások mellett a megyei önkormányzattal, hogy Dusnokon, a Vajas-part két híd közötti szakaszán eleinte spontán, majd szervezetten megjelenő kajakosoknak, kenusoknak kulturált kikötési lehetőséget és szolgáltatásokat tudjanak biztosítani, mert a kényszer szülte helyzetben erre a célra a közeli sportpálya vizesblokkját nyitotják meg a kajakosok, kenusok számára.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Az átadó ünnepségen természetesen részt veszünk és a beruházás részleteiről is tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés