2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Átfogó, nagy ívű polgármesteri tájékoztató Dusnok 2022. évi fejlesztéseiről, eseményeiről, az idei tervekről - Kisfilm készült a község elmúlt évi eredményeiről

Zsiga Ferenc  |  2023. 01. 14., 14:38

Mindszenti István, Dusnok község polgármestere a 2022. december 16-án közmeghallgatással egybekötött falugyűlésen számolt be a 2022. évben elvégzett önkormányzati munkáról, benne a fejlesztésekről, a jövőt érintő elképzelésekről. Az átfogó, alapos, nagy ívű tájékoztatót egy az elmúlt évi eredményekről szóló kisfilm tette még szemléletesebbé, hitelesebbé. Dusnok az 2022. évet összességében sikeresen zárta, az önkormányzat kiegyensúlyozott gazdálkodása mellett az épített környezet színvonala is tovább emelkedett. Ráadásul a TOP Plusz pályázatnak köszönhetően idén egy nettó 182 millió forintból megvalósuló új Látogatóközpont épül. Az is figyelemre méltó, hogy a járás déli szélén elhelyezkedő Dusnok a fejlesztéseinél nem csak a községben, hanem Kalocsát is beleértve, térségben gondolkodik.

A Vajas-parti település művelődési házában megtartott fórumon Mindszenti István elmondta:

Nem szeretnék sokat beszélni, mert a tájékoztató után egy kisfilmmel készültünk, ami bemutatja a 2022. év főbb dusnoki eseményeit és fejlesztéseit. Ennek ellenre fontosnak tartom élőszóban is tájékoztatni a lakosságot, bemutatni a közösen elvégzett munkát, nem elhallgatva az önkormányzatunk előtt álló kihívásokat."– kezdte mondanivalóját a polgármester, akinek jól összeszedett, tartalmas előadását alcímezve, változtatás nélkül, szerkesztett formában tárjuk olvasóink elé.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Útépítések, útfelújítások 112 millió forint értékben

A 2022. évi fejlesztések tekintetében Dusnokon főként az útépítések és útfelújítások domináltak. Építettünk egy teljesen új utat a Vajas - parton, valamint 4 utcát, ill. útszakaszt felújítottunk. Ezek összköltsége 112 millió forint volt, és mivel a pályázatok 100 százalékos intenzitásúak, önrészt nem igényeltek. Ezeket a fejlesztéseket a Magyar Falu Programon keresztül valósítottuk meg.
Befejeztük továbbá a Vajas sétány építését, ami több, mint 3000 méter hosszúságú szakaszt jelent. Így a vízpart falut körülölelő teljes szakasza bejárható gyalogosan, vagy kerékpárral, bármilyen időjárási viszonyok mellett.
A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány támogatásával ebben az évben a sétány majdnem teljes szakaszának felét napelemes világítással láttuk el. 60 kandeláber kerültkihelyezésre. A beruházás összköltsége meghaladta a 14 millió forintot. Reméljük, ha többet süt a nap, akkor a napelemes lámpák is több fényt adnak majd.

Új település-karbantartó eszközök, új rendezvénysátor

A nyár folyamán ugyancsak a Magyar Falu Programnak köszönhetően  település-karbantartó és fenntartó eszközök, gépek kerültek beszerzésre: egy ágaprítógép, fűnyírótraktor, rézsűkasza, nagyteljesítményű aggregátor, kisebb eszközök, fűnyírógépek. Egy másik Magyar Falu Program pályázatnak köszönhetően egy 8 x 16 méteres rendezvénysátor beszerzésére nyílt lehetőség, plusz a közösségszervező bértámogatása valósult meg.   Ezen gépek segítségével igyekszünk településünket rendben tartani és olyan környezetet teremteni, ahol jó élni, és ahová jó haza érkezni! Ezekben a projektben a támogatási összegek együttesen meghaladják a 20 millió forintot.
A nyár folyamán a Vajas Vizi Központnál egy új tűzrakó hely került kialakításra a Pillér Kft. jóvoltából. Ez ugyan nem egy nagy volumenű fejlesztés, de mindenképpen egy újabb, üde színfoltja a Vajas - partnak, az ott található szabadidő központnak.
Bátorítom a helyi és környékbeli lakókat, hogy használjuk és éljünk ezekkel a lehetőségekkel, hiszen elsősorban az itt élő emberek, családok, fiatalok részére hoztuk létre őket. Jó idő esetén látjuk, hogy nagyon sokan kilátogatnak a Vízi Központhoz és a sétányt is sokan használják!
Összességében elmondható, hogy a 2022 - ben Dusnokon a Magyar Falu Programnak és a Paksi Atomerőműhöz kapcsolható Jövőnk Energiája Településfejlesztési Alapítvány (JETA) pályázatának köszönhetően mintegy 137 millió forint értékű fejlesztés valósult meg. Úgy gondolom, hogy ez az összeg egy 3000 fős településhez viszonyítva jónak mondható.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Áthúzódó beruházások 2023–ra

Áthúzódó projektjeink is maradtak 2023-ra. Van egy nyertes belügyminisztériumi pályázatunk, ami önrésszel együtt 25 millió forint. Ez a Bem József utca teljes felújítását jelenti, aszfaltozással, szegélykövezéssel együtt. Van továbbá a Magyar Falu Programban egy nyertes járdaépítési pályázatunk is, melyben mintegy 500 folyóméter járdát tudunk megépíteni, illetve felújítani.

Új Látogatóközpont épül 182 millióból

Van egy beadott és nyertes pályázatunk a Terület - és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban. Dusnokon egy új Látogatóközpont épül „Múlt, jelen, jövő” elnevezéssel.
Ennek a fejlesztésnek a keretösszege nettó: 181.889.000 forint. A napokban kaptuk az értesítést a Bács-Kiskun Megyei Államkincstártól, hogy a pályázatunk pozitív elbírálásban részesült, és megszületett a támogatói döntés.
A Látogató Központ, ill. Tájház a gyógyszertár melletti üres telken fog felépülni. Itt végleges formájában elhelyezhetjük a dusnoki helytörténeti anyagokat, valamint Frank Nándor, a népművészet mestere, Pilinszky - díjjal kitüntetett dusnoki alkotó gazdag gyűjteménye is méltó helyet kaphat.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Sportközpont, Prae Akadémia Dusnokon

Kidolgoztuk és összeállítottuk a dusnoki Sportközpont ill. Prae Akadémia szakmai koncepcióját is. Néhány döntéshozó irányába már továbbítottuk az elképzeléseinket, a szakmai anyagot, de a válság miatt alapvetően egy jobb, előnyösebb gazdasági környezetre várunk. Erről bővebben Gyurkovics Ferenc ad majd tájékoztatást, aki a Nemzeti Kézilabda Akadémia módszertani szakértője, és tanácsadóként vesz részt a dusnoki projekt előkészítésében és menedzselésében.

Dusnok a bajai Szent Rókus Megyei Kórházhoz tartozik

Nagy eredménynek tartjuk 2022-ben , hogy sikerült megállapodást kötnünk a bajai Szent Rókus Kórházzal. Képviselő - testületi ülésen nálunk járt Dr. Tóth Gábor, kórházigazgató főorvos úr. Képviselő - testületi határozattal kértük, hogy ezen túl a betegek saját döntésüknek megfelelően, a háziorvosokkal konzultálva választhassák meg, hogy eseti jelleggel a bajai kórház szolgáltatásait is igénybe vehessék. A főigazgató úr támogatta a lakosság ezen igényét, így tehát a dusnoki betegek ezentúl teljes joggal vehetik igénybe a bajai kórház egészségügyi szolgáltatásait. Ha valakit ennek ellenére valamilyen okból mégis elutasítanának és hátrányt szenved, kérjük, hogy haladéktalanul jelezze az önkormányzat felé, hogy a szükséges lépéseket megtehessük az ügyben.

Köszönet a háziorvosoknak!

Az egészségügy területén nagy köszönettel tartozunk háziorvosainknak, mind a felnőtt, mind pedig a gyermek háziorvosoknak. Sajnos azonban, mivel a gyermekorvosi ellátásban nincs a dusnoki-fajszi praxis betöltve, ezért azt csak helyettesítéssel tudják ellátni. Ez pedig finanszírozásban azt jelenti, hogy az egészségbiztosítási pénztár által nyújtott normatíván felül, havonta ennek költsége több mint 1millió forint, amit az önkormányzatnak kell kifizetnie, kigazdálkodnia. Ez éves viszonylatban több, mint 12 millió forint. Ennek ellenére azonban ameddig csak tudjuk, fenntartjuk a gyermekorvosi ellátást, mert számunkra, az itt élő, és gyermekeket nevelő családok érdeke a legfontosabb!

2022-ben 20 dusnoki gyermek született, 23-an kötöttek házasságot

A 2022. évben Dusnokon - a várhatóan december 24-i születéssel együtt - 20 gyermek születik, 11 kislány és 9 kisfiú. Minden gyermek születésekor az önkormányzat 50.000 Ft támogatást nyújt. A házasságkötési támogatás összege pedig ennek az összegnek a duplája, azaz 100.000 Ft. Ebben az évben Dusnokon 23 házasságkötés volt. Ezzel a szerény támogatással is szeretnénk kifejezni, hogy a dusnoki családok és gyermekek mellett állunk és elkötelezettek vagyunk irántuk.

Bezárt a Takarékban helyi fiókja

Sajnos a Takarékbank helyi fiókját nem tudtuk megtartani, bármennyire is szerettük volna. Úgy gondolom, hogy emberileg mindent, amit lehetett megtettünk ennek érdekében, de a pénzintézet – amint az várható volt - nem változtatta meg az ezzel kapcsolatos döntését.
Ezt írták, idézem: A kérés felülvizsgálata, a lehetőségek minél szélesebb körben történő feltérképezése érdekében számos egyeztetést folytattunk. Tájékoztatjuk Önt, hogy a bankfiók további nyitva tartása kapcsán, sajnos nem áll módunkban döntésünket megváltoztatni.

Kidolgozás alatt áll a Vajas projekt

A Vajast és a környezetét meghatározó természeti értékeket szeretnénk turisztikai célból is egyre jobban felfedezni és bemutatni. Ezért folyamatos egyeztetéseink vannak a Közép- Duna Menti Fejlesztési Tanáccsal, a Bács- Kiskun Megyei Önkormányzattal, valamint különböző turisztikai, szakmai ügynökségekkel, szervezetekkel, továbbá az Alsó- Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósággal. Terveink között szerepel a Sárköz I. főcsatornát, a Vajast és térségét aktív és ökoturisztikai vonzerővé emelni, megismertetni. Nem csak Dusnokban gondolkodunk, hanem a térségben: Kalocsa, Foktő, Bátya, Miske, Dusnok, Sükösd, Érsekcsanád.
A Vajas projekt jelenleg kidolgozás alatt áll. A célunk, hogy olyan fejlesztéseket valósítsunk meg a térségben, mely turisztikai kiindulóponttá, úti céllá teszi a Vajas térségét. De mindezt úgy, hogy a természeti környezet ne sérüljön, és hogy a természetvédelmi szempontokat is a legmesszebb menőkig tiszteletben tartsuk. Nagyon sok elképzelésünk és projektötletünk van ezzel kapcsolatban.
Dusnok részt vesz továbbá a Life Micacc, ill. Life Logosz four (4) waters belügyminisztériumi pályázatban, mely a klíma és éghajlatváltozás negatív természeti hatásainak mérséklésére keresi a megoldásokat. A projekt különösen a csapadékvíz visszatartására, helyben tartására, beszivárogtatására, vizes élőhelyek létrehozására irányul.
Célunk többek között egy paradigmaváltás elindítása a közgondolkodásban, hogy az egyre aszályosabb éveket látva, az önkormányzatok, földhasználók, a gazdák, a lakosok olyan vízmegtartó megoldásokat alkalmazzanak, melyek viszonylag helyben tartják az esővizet, ill. csapadékot és aszályos időben ezeket jobban fel tudják használni öntözésre, vizes élőhelyek létrehozására, a biodiverzitás, magyarul a biológiai sokszínűség fenntartására, ill. elősegítésére.
Meggyőződésem, hogy már a jelenben is, de a jövőben még inkább kulcskérdéssé válik ezeknek a jó gyakorlatoknak a kialakítása, alkalmazása. Jelenleg mintaprojektek kialakítása zajlik, melyek ha sikeresek lesznek, később szélesebb körben is alkalmazhatóvá válnak.

Megnyílt a helyi termékek boltja

Novemberben megnyitottuk a helyi termékek boltját. Itt lehetőséget biztosítunk helyi termelőknek, vállalkozóknak, dusnoki ajándéktárgy készítőknek, hogy egy helyen elérhetők legyenek a termékeik. Az önkormányzat fel akarja karolni ezt a már régóta megfogalmazott lakossági igényt. Ezen felül pedig 2023. január 1-től - a Vajas Vizi Központ pályázatának részeként - kötelezően ajándékboltot is kell üzemeltetnünk a fenntartási időszakban, mely 5 évig tart. Pályázati tanácsadók, szakértők tájékoztatása szerin a Vízi Központ épületében elhelyezünk egy vitrines szekrényt, melyben elhelyezünk dusnoki ajándéktárgyakat, ill. helyi termékeket, melyek a piactéri boltban lesznek megvásárolhatók. Így a pályázati vállalásainknak is meg tudunk felelni és a lakossági, helyi termelők és ajándéktárgy- készítők, és vendégeink igényeit is ki tudjuk elégíteni. Egy másik pályázat, a dusnoki piacbővítés részeként is lehetőséget kell biztosítanunk a helyi termelőknek, vállalkozóknak, hogy áruik elérhetők és megvásárolhatók legyenek. Ennek kapcsán már több termelővel, vállalkozóval kapcsolatban vagyunk.

Továbbra is takarékos gazdálkodás!

Az önkormányzatot tekintve igyekszünk továbbra is takarékos gazdálkodást folytatni, csak a legszükségesebb, kötelezően előírt feladatokat ellátni. A legfontosabb célunk az önkormányzat és azok intézményeinek zavartalan működése és fenntartása, mind a Polgármesteri Hivatal, mind az Óvoda, Bölcsőde, Gondozási Központ, orvosi rendelők vonatkozásában.

Gázfűtés, közvilágítás – energiaárak

Hála Istennek, hogy a legtöbb intézményünk napelemmel ellátott, és ez ebben a válságos helyzetben nagy segítség a számunkra.
Fűtés tekintetében azonban csak gázkazánjaink vannak, de egy intézményünket kivéve sikerült a gázra is még viszonylag elfogadható áron kedvező szerződéseket kötnünk.
A közvilágítás tekintetében egy 2021- ben megkötött hosszú távú szerződésnek köszönhetően, 2024. december 31 - ig kedvezőnek mondható szerződésünk van.

Szociális tűzifa, élelmiszer bank

A dusnoki lakosság egy részét a kormány és az önkormányzat támogatásának köszönhetően szociális tűzifával tudjuk segíteni. 2022 decemberéig mintegy 110 otthonba tudtunk fűtőanyagot eljuttatni, ezzel is segítve a családok, nyugdíjasok téli fűtését. Az élelmiszer bankkal kötött megállapodásunk értelmében pedig havonta kb. 1500 kg élelmiszert tudunk kiosztani a lakosság számára, ezzel is segítve az itt élők megélhetését.
Ezen felül karácsonyra megközelítőleg 600 élelmiszercsomag került kiszállításra, főként nyugdíjas lakosaink részére. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy megköszönjem azon önkénteseink segítségét, akik részt vettek a csomagok kiszállításában és ezzel nagyon sokat segítettek abban, hogy mindenkihez időben eljusson ez a szerény kis ajándék, illetve élelmiszercsomag.
Felhívom továbbá a tisztelt lakosság figyelmét, hogy az önkormányzat egyszeri alkalommal, karácsony közeledtével meleg ebédet biztosít azon rászorulók részére, akik ezt kérik. Az ebéd ingyenes, de előre jelezni kell a lakossági tájékoztatóban leírt elérhetőségeken. Ennek időpontja december 22., csütörtök.

Akikre büszkék vagyunk!

Végezetül megköszönöm az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, az iskola, óvoda és minden intézményünk összes dolgozójának lelkiismeretes munkáját, a civil szervezetekét, a képviselőkét, valamint mindenkiét, aki hozzájárult ahhoz, hogy Dusnokon jó legyen élni, és hogy egy egyre jobb és egymást támogató közösség legyünk. Kiemelt tisztelettel köszönöm meg Rutterschmidt Jánosné Idikónak hosszú évtizedek áldozatos munkáját, aki ebben az évben a Dusnok Községért Kitüntető Díj jutalmazottja.
Büszkék vagyunk az általános iskolában végzett és kiemelt teljesítmény nyújtott diákjainkra is! Kívánunk nekik további nemes célokat és kitartást a további tanulmányaikban. Dusnok büszke rátok! Valósítsátok meg álmaitokat és öregbítsétek falunk jó hírét!
Köszöntöm a Dusnoki Közalapítvány ösztöndíjasát is!
Most az évértékelő végén tekintsünk meg egy kisfilmet, ami a teljesség igénye nélkül készült arról, hogy mi történt Dusnokon a 2022. évben. Attól természetesen sokkal több minden történt, mint ami a filmkockákon látható lesz; sokan dolgoznak ezért a településért!” – zárta beszámolóját Mindszenti István, Dusnok község polgármestere, majd a jelen lévők megtekinthették az alább látható kisfilmet, amelyet a tartalmas beszámoló ellenére mindenkinek a figyelmébe ajánlunk!

A videó IDE KATTINTVA érhető el.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 04., 09:39
A rendőrök kihallgatták a sértettet, aki úgy nyilatkozott, hogy az utcán bántalmazta egy idegen. Még >>>
2023. 10. 04., 09:32
A következő fordulókban a bajai lány mentora Trokán Nóra színművész lesz. Még >>>
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK