2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Az idei Rác Pünkösd Dusnok legsikeresebb rendezvénye – Kétezres tömeg a Neoton Família koncerten

Zsiga Ferenc  |  2019. 06. 10., 07:52

A Dusnoki Rác Pünkösd két napos, szombati és vasárnapi műsorfolyama közül az utóbbi volt a mozgalmasabb, és olyannyira jól sikerült, hogy a nagyközség történetének talán legnagyobb és legsikeresebb eseménye zárult pünkösd hétfőn hajnalban. Ám addig a szervezők, a fellépők, a közönség, és ami a kora nyári, kifogástalan jó időt illeti, a Jóisten is sokat tett annak érdekében, hogy páratlan legyen az idei Rác Pünkösd, ennek a legendásan összetartó nagyközségnek a legnagyobb ünnepe.

Kevés olyan település van ma Magyarországon, ahol a városias léthez szükséges valamennyi infrastruktúra jól és magas színvonalon van kiépítve. Dusnokon jól működnek az óvodák, iskolák, jó az egészségügyi alapellátás, példa értékű a környezet, és az önkormányzat intézményei is magas színvonalon teljesítenek. Ilyen, dominánsan horvát nemzetiségi háttérrel indult a pünkösd vasárnap is, felelevenítve a dusnoki hagyományos rác lakodalmat a Biser tánccsoport szervezésében.


Forrás: Zsiga Ferenc

A hagyományaikra büszke dusnokiak ezúttal „élőben”, minden mozzanatában autentikus módon, a több mint száz éves „forgatókönyv” szerint tartottak meg a rác lakodalmat. A templomi imától, áldástól, az indulás a menyasszonyi házhoz, kikérésen, búcsúzáson keresztül egészen a vőlegény házáig való megérkezésig eljátszottak mindent, ami egykor a lakodalmas előzményeknek volt a része. A vőlegényes ház ezúttal a Barai szabadidő parkban felállított sátor volt, ahol a lakodalmi mulatság közben a fiatalokról még fénykép is készült, természetesen fekete-fehér színben.

A látványos lakodalom még tartott, amikor a Kalocsai Fúvószenekar a nagy rendezvénysátorban adott hívogató koncertet.

Azt nehéz lenne megállapítani, hogy az eseményt megelőző hírverés, vagy a fúvósok trombitái, kürtjei, tubái, dobjai és megannyi más hangszere csalogatta-e a temérdek embert a helyszínre, de tény, hogy a közel 500 fő befogadására alkalmas rendezvénysátor, de még a környezete is megtelt közönséggel.

Palotai Péter a kétnapos rendezvényt magyar és horvát nyelven, „Jó dusnokinak lenni !” szavakkal nyitotta meg.
bővebben ...


Forrás: Zsiga Ferenc

A Kalocsai Liszt Ferenc AMI Dusnoki Aprócskák csoportjának fellépése, majd ennek a formációnak a kalocsai Mákszemekkel történő kiegészítése kitűnő kezdetnek bizonyult. 

Ám jöttek a néptánc professzionális képviselői, Zsurávszky Lilla és Tapolczai Gábor szólótáncosok, hogy a jó hangulat mellé egy nagy adag szakmaiságot és művészi élményt is letegyenek.
A bajai Fekete Gyöngyök vérpezsdítő roma folklórjában még ott voltak a gyerekek, de a kitűnő kvalitású Miske-Drágszél Hagyományőrző Egyesület néptáncos tagjai már valamennyien a felnőtt korba léptek.

Igazi kulturális csemegét, színpadi élményt a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Ifjúsági Néptánc Együttese varázsolt a sátorba, a kalotaszegi táncokból való összeállításuk valószínűleg Európa valamennyi színpadán megállná a helyét.

Ám mindeközben csak jöttek és jöttek az emberek. A 21 órai kezdés előtti technikai szünet arra is jó volt: mindenki elegendő italt töltsön magába ahhoz, hogy a következő két órát kibírja a sátort és körülötte lévő teret teljesen kitöltő, mintegy 2 ezer fős tömegben.

Ahogy a reflektorok felvillantak, színpadra lépett a Neoton Família hatos fogata, amelyet Csepregi Éva, Végvári Ádámés Baracs Jánostrió alkot, állandó zenésztársaikkal, Heatlie Dáviddal, Lukács Andreával és Lukács Lászlóval kiegészülve.

A közel két órás koncerten szólt a rock, a disco, a latin líra, felcsendült a Kétszázhúsz felett, a Santa Maria, a Holnap hajnalig és még sok-sok nagy Neoton-sláger.

Aki egy jót akart szórakozni, szeret énekelni, annak nagyon megérte elmenni az ingyenes dusnoki koncertre.
Azt talán érdemes megjegyezni, hogy a Dusnoki Rác Pünkösd már messze nem csak a helyiek ünnepe. A nagy számban a testvértelepülésről, a fővárosból, Szekszárdról, Bajáról, Kalocsáról érkezett látogatók mellett idén Ausztráliából, Bali szigetéről, és még az USA-ból is érkeztek vendégek.


Forrás: Zsiga Ferenc


A két napos rendezvény hatásától átszellemülten egyelőre csak annyit: valamennyi olvasónk nevében gratulálunk a magas színvonalú programokhoz, az azokat átható kreativitáshoz, a kitűnő szervezéshez, amelyet ezúttal is egyedül a dusnokiak öröme, összetartása, vendégszeretete tetézett!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK