2022. 11. 30. szerda
András, Andor
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Családias hangulatú Szent István király ünnep Dusnokon – Újabb fejlesztéseket adtak át a községben

Családias hangulatú Szent István király ünnep Dusnokon – Újabb fejlesztéseket adtak át a községben
Zsiga Ferenc  |  2022. 08. 22., 09:15

Dusnokon a térségre jellemző záporok, zivatarok ellenére kedvezően alakult az időjárás a döntően szabadtérre tervezett augusztus 20., az államalapító Szent István király ünnepe megrendezéséhez. Valamennyi programelemet, családias hangulatban az eredeti helyszínen és időpontban tartották.

Az ünnepnap nyitányaként, augusztus 20-án, 10 órakor a szokásosnál is többen vettek részt az ünnepi szentmisén, amelyet Kiss József plébános hazánkért, Szent István király tiszteletére mutatott be. A szertartást követően kezdődő, majd egész napon át tartó gyermekprogramoknak, köztük a testfestésnek Varga Józseffel a Vajas-parti strand adott helyet. Innen a családok csak átsétáltak az ünnepség helyszínére, a Hétvezér parkba, ahol Szent István intelmeiből és kortárs szerzőktől Kiss Ábel és Sánta Lilien olvasott fel idézeteket. A folytatásban a dusnoki diákok az alkalomhoz illő énekeket adtak elő, a közönség elismerő tapsa mellett. A Vajas-híd közös ünnepi díszbe öltöztetésében az iskoláskorú gyerekek mellett a szüleik is részt vettek a szervezők irányítása, és a forgalom rövid időre történő elterelése mellett.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A szemet-lelket gyönyörködtetően feldíszített híd mintegy hátteréül szolgált a Vajas-parti sétány napelemes világítása és a nagy értékű település-karbantartó gépek átadásának, amelyek egy részét kiállítottak, és a település - üzemeltetés munkatársai azok hasznosságáról is tájékoztatást adtak az érdeklődőknek.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az ünnepségen Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője és Mindszenti István, Dusnok község polgármestere mondott beszédet. Mindkét szónok kiemelte, hogy a dusnokiak többségében horvát anyanyelvűek, és mégis magyarnak érzik magukat. Törekszenek arra, hogy hűen ápolják rác, horvát gyökereiket, de büszkék magyarságukra és arra is, hogy ennek a nemzetnek a polgárai lehetnek.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Egy nemzet csak akkor lehet erős, ha tisztában van gyökereivel, büszke múltjára, és várakozással, tetterővel tekint a jövőbe. Ha nem túlélni akar, hanem megélni a lehetőségeket és szaktudással, jó szándékkal, szeretettel építi az emberi közösséget azon a területen, ahová a hivatása szólítja.”– mondta mások mellett ünnepi beszédében a polgármester, aki Teréz anyát is idézte:

A szeretet mindig otthon kezdődik! Így a hivatás is elsősorban a családban csírázik, bontakozik ki. Ezért ha lehetséges, mindig elsőbbséget kell adni a családi értékeknek, életnek a karrierrel, a munkával szemben.”– mondta Mindszenti István, aki a gondolatsort azzal zárta:

Dusnokon is az a célunk, hogy olyan települési légkört alakítsunk ki, mely otthon – élményt nyújt az itt élő és itt letelepedő embereknek, családoknak.”

 A hagyományőrző asszonyok műsora, Holdas Vincéné énekét és szavalatát követően, a tradíciókhoz hűen idén is sor került az ünnepi kenyérszentelésre. A szépen sorba rendezett, nemzetiszínű szalaggal átkötött új kenyereket Kiss József plébános szentelte meg, majd a viseletbe öltözött asszonyok szelték fel, és kínálták körbe az ünnepség résztvevőinek.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! | Forrás: Zsigó Róbert / Facebook


A kenyérszentelés, kenyérszelés és kóstolás után „Magyarország az én kedves, szép hazám” címmel adott műsorban Prohászka Ádám és Prohászka Léna táncolt, Ambrus Larina, Ambrus Viktória, Jámbor Piros, Magyar Edit, Pata Boglárka, Skaczel-Varga Mira énekelt – bizton mondhatjuk, gyönyörűen.

A műsort követően Mindszenti István portálunknak arról számolt be:

„Amint arra az ünnepi beszédemben utaltam, a helyben maradást segítik a Magyar Falu Program pályázatai, amelyek támogatják a vidéken élő emberek életminőségének javítását. Ez nem egy szlogen, hanem a valóság, amelyet mindnyájan tapasztalunk, ha nyitott szemmel járunk.
Még két hónapja sincs, hogy átadtuk az ünnepség helyszínét is képező Vajas-parti utat, valamint az Iskola utcát, az Óvoda körüli utat és a Deák Ferenc utca egy szakaszának felújítását. Vannak elnyert pályázataink: a Gagarin utca több, mint 450 méter hosszú szakaszának felújítására, valamint a Bem József utca teljes, szegélyköves felújítására nyertünk forrást. A dusnoki általános iskola egy 50 milliós fejlesztés előtt áll. Decemberben átadtuk a Vízi Központnál épült játszóteret, amelyet ugyancsak a Magyar Falu Program támogatott.  Tegnap önkormányzati forrásból elkészült egy új, esztétikus, tágas tűzrakóhely a Vízi Központ területén. Ugyan ebből a forrásból tudtuk megvásárolni a 8X16 méteres rendezvénysátrat több, mint 2 millió forint összegben.

A mai napon település-karbantartó eszközöket adtunk át, mintegy 15 millió Forint értékben, ezek közterületeink rendben tartását segítik. A nagy értékű gépek közül állítottunk ki néhányat, melyek itt is megtekinthetők. Egy fűnyírótraktort, kisebb Stihl fűnyíró gépeket, ágaprító-gépet, rézsűkaszát és egy nagyteljesítményű aggregátort, összesen 13 eszközt tudtunk vásárolni az elnyert összegből. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítván (JETA) támogatásával, 14 millió forintból befejezés előtt áll a Vajas sétány napelemes közvilágításának első üteme, melyben 60 darab kandeláber kerül elhelyezésre. Sajnos a válság miatt akadozik a szállítás, a lámpatestek két napja érkeztek meg a trieszti kikötőbe. A talajcsavarok már elhelyezésre kerültek, a tartószerkezetek is az önkormányzatnál vannak. A kivitelező szerint a jövő hét folyamán elkészülnek a munkálatokkal, és akkor már a kivilágított sétányt is megcsodálhatjuk” – mondta Mindszenti István polgármester.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A műsor idején szünetelő gyerekprogram Ürögdi Ábel bűvész előadásával és lufihajtogatással folytatódott,majd az ünnepi programot Húsvét Ferenc élőzenés műsora a hajnali órákban zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 30., 14:07
A pótösszeírás lezárultával véget ért a 2022-es népszámlálás, a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél. Még >>>
2022. 11. 30., 12:22
A nagy sikerű kihelyezett osztályfőnöki órán a fiatalok kipróbálhatták a terhességi szimulációs mellényt és az öregségi szimulációs szettet, mely az empátiás készségek fejlesztésére hat. Még >>>
2022. 11. 30., 10:43
A rendőrök a látogatóknak tartottak tájékoztatót a felvételi eljárásról és a várható szolgálati feladatokról. Még >>>
2022. 11. 30., 09:37
A gyanúsított a sértettől élelmiszert és aprópénzt vett el, majd a bozótvágó késsel több helyen megsebesítette. Még >>>
2022. 11. 30., 09:25
Nagy szeretettel várnak mindenkit vasárnaponként Solton, a Béke téri Adventi gyertyagyújtásra, az azt követő fáklyás felvonulásra és az ünnepre hangoló kísérő programokra. Még >>>
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK