2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Családias hangulatú Szent István király ünnep Dusnokon – Újabb fejlesztéseket adtak át a községben

Családias hangulatú Szent István király ünnep Dusnokon – Újabb fejlesztéseket adtak át a községben
Zsiga Ferenc  |  2022. 08. 22., 09:15

Dusnokon a térségre jellemző záporok, zivatarok ellenére kedvezően alakult az időjárás a döntően szabadtérre tervezett augusztus 20., az államalapító Szent István király ünnepe megrendezéséhez. Valamennyi programelemet, családias hangulatban az eredeti helyszínen és időpontban tartották.

Az ünnepnap nyitányaként, augusztus 20-án, 10 órakor a szokásosnál is többen vettek részt az ünnepi szentmisén, amelyet Kiss József plébános hazánkért, Szent István király tiszteletére mutatott be. A szertartást követően kezdődő, majd egész napon át tartó gyermekprogramoknak, köztük a testfestésnek Varga Józseffel a Vajas-parti strand adott helyet. Innen a családok csak átsétáltak az ünnepség helyszínére, a Hétvezér parkba, ahol Szent István intelmeiből és kortárs szerzőktől Kiss Ábel és Sánta Lilien olvasott fel idézeteket. A folytatásban a dusnoki diákok az alkalomhoz illő énekeket adtak elő, a közönség elismerő tapsa mellett. A Vajas-híd közös ünnepi díszbe öltöztetésében az iskoláskorú gyerekek mellett a szüleik is részt vettek a szervezők irányítása, és a forgalom rövid időre történő elterelése mellett.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A szemet-lelket gyönyörködtetően feldíszített híd mintegy hátteréül szolgált a Vajas-parti sétány napelemes világítása és a nagy értékű település-karbantartó gépek átadásának, amelyek egy részét kiállítottak, és a település - üzemeltetés munkatársai azok hasznosságáról is tájékoztatást adtak az érdeklődőknek.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az ünnepségen Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője és Mindszenti István, Dusnok község polgármestere mondott beszédet. Mindkét szónok kiemelte, hogy a dusnokiak többségében horvát anyanyelvűek, és mégis magyarnak érzik magukat. Törekszenek arra, hogy hűen ápolják rác, horvát gyökereiket, de büszkék magyarságukra és arra is, hogy ennek a nemzetnek a polgárai lehetnek.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Egy nemzet csak akkor lehet erős, ha tisztában van gyökereivel, büszke múltjára, és várakozással, tetterővel tekint a jövőbe. Ha nem túlélni akar, hanem megélni a lehetőségeket és szaktudással, jó szándékkal, szeretettel építi az emberi közösséget azon a területen, ahová a hivatása szólítja.”– mondta mások mellett ünnepi beszédében a polgármester, aki Teréz anyát is idézte:

A szeretet mindig otthon kezdődik! Így a hivatás is elsősorban a családban csírázik, bontakozik ki. Ezért ha lehetséges, mindig elsőbbséget kell adni a családi értékeknek, életnek a karrierrel, a munkával szemben.”– mondta Mindszenti István, aki a gondolatsort azzal zárta:

Dusnokon is az a célunk, hogy olyan települési légkört alakítsunk ki, mely otthon – élményt nyújt az itt élő és itt letelepedő embereknek, családoknak.”

 A hagyományőrző asszonyok műsora, Holdas Vincéné énekét és szavalatát követően, a tradíciókhoz hűen idén is sor került az ünnepi kenyérszentelésre. A szépen sorba rendezett, nemzetiszínű szalaggal átkötött új kenyereket Kiss József plébános szentelte meg, majd a viseletbe öltözött asszonyok szelték fel, és kínálták körbe az ünnepség résztvevőinek.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! | Forrás: Zsigó Róbert / Facebook


A kenyérszentelés, kenyérszelés és kóstolás után „Magyarország az én kedves, szép hazám” címmel adott műsorban Prohászka Ádám és Prohászka Léna táncolt, Ambrus Larina, Ambrus Viktória, Jámbor Piros, Magyar Edit, Pata Boglárka, Skaczel-Varga Mira énekelt – bizton mondhatjuk, gyönyörűen.

A műsort követően Mindszenti István portálunknak arról számolt be:

„Amint arra az ünnepi beszédemben utaltam, a helyben maradást segítik a Magyar Falu Program pályázatai, amelyek támogatják a vidéken élő emberek életminőségének javítását. Ez nem egy szlogen, hanem a valóság, amelyet mindnyájan tapasztalunk, ha nyitott szemmel járunk.
Még két hónapja sincs, hogy átadtuk az ünnepség helyszínét is képező Vajas-parti utat, valamint az Iskola utcát, az Óvoda körüli utat és a Deák Ferenc utca egy szakaszának felújítását. Vannak elnyert pályázataink: a Gagarin utca több, mint 450 méter hosszú szakaszának felújítására, valamint a Bem József utca teljes, szegélyköves felújítására nyertünk forrást. A dusnoki általános iskola egy 50 milliós fejlesztés előtt áll. Decemberben átadtuk a Vízi Központnál épült játszóteret, amelyet ugyancsak a Magyar Falu Program támogatott.  Tegnap önkormányzati forrásból elkészült egy új, esztétikus, tágas tűzrakóhely a Vízi Központ területén. Ugyan ebből a forrásból tudtuk megvásárolni a 8X16 méteres rendezvénysátrat több, mint 2 millió forint összegben.

A mai napon település-karbantartó eszközöket adtunk át, mintegy 15 millió Forint értékben, ezek közterületeink rendben tartását segítik. A nagy értékű gépek közül állítottunk ki néhányat, melyek itt is megtekinthetők. Egy fűnyírótraktort, kisebb Stihl fűnyíró gépeket, ágaprító-gépet, rézsűkaszát és egy nagyteljesítményű aggregátort, összesen 13 eszközt tudtunk vásárolni az elnyert összegből. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítván (JETA) támogatásával, 14 millió forintból befejezés előtt áll a Vajas sétány napelemes közvilágításának első üteme, melyben 60 darab kandeláber kerül elhelyezésre. Sajnos a válság miatt akadozik a szállítás, a lámpatestek két napja érkeztek meg a trieszti kikötőbe. A talajcsavarok már elhelyezésre kerültek, a tartószerkezetek is az önkormányzatnál vannak. A kivitelező szerint a jövő hét folyamán elkészülnek a munkálatokkal, és akkor már a kivilágított sétányt is megcsodálhatjuk” – mondta Mindszenti István polgármester.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A műsor idején szünetelő gyerekprogram Ürögdi Ábel bűvész előadásával és lufihajtogatással folytatódott,majd az ünnepi programot Húsvét Ferenc élőzenés műsora a hajnali órákban zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK