2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Dusnok is bemutatkozott a magyar Fiume-kiállítás horvátországi megnyitóján

Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 19., 14:35

A horvátországi Fiumében július 12-én telt házzal nyitották meg A modern Fiume születése 1868–1918 című kiállítást, mely a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Rijekai Városi Múzeum közös szervezésében valósult meg. A kiállítás az Adria-parti város magyar korszakának történetét mutatja be 1868 és 1918 között. A több mint 200 műtárgyat bemutató tárlat fókuszában Fiume modernizációja, a tengeri kereskedelem, a gazdaság és turizmus fejlődése áll. A megnyitó hivatalos programját a dusnoki származású Tamaskó Eszter, a Rijekai Egyetem Magyar Nyelvi Lektorátusának tanára vezette, akinek a szervezésben is nagy szerepe volt.

Tamaskó Eszter elmondta: a kiállítás azt mutatja be, hogy Fiume városa és kikötője hogyan fejlődött a Budapest–Fiume vasút, majd a magyar állami kikötőfejlesztés révén, és hogyan született meg a helyi kereskedő-vállalkozó polgársággal való szoros együttműködésben a modern kikötőváros.
Fiume az első világháború előtti időkben Európa 10. legnagyobb forgalmú kikötőjévé fejlődött, jelentős kereskedelmi forgalmat bonyolított, amire meghatározó iparágak és egyre fontosabbá váló turizmus épült ki a városban.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az eseményen Ervin Dubrović, a Rijekai Városi Múzeum igazgatója, Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum igazgatóhelyettese, Török Róbert, aMagyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, Marko Filipović, Fiume várospolgármestere, valamint Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete mondott beszédet.

A kiállítás megnyitóján az Agrárminisztérium Hungarikum Bizottságának támogatásával magyar gasztronómiai bemutatókat, valamint zenei estet is szerveztek. A gasztronómián és a zenén keresztül megidézték a 20. század eleji pezsgő kikötőváros idilli mindennapjait, és ezzel a helyi lakosság is közelebb kerülhetett Magyarországhoz, és a magyar kultúrához, a hungarikumokhoz.

Tamaskó Eszter hozzátette: a megnyitó zenei programjában közreműködött a Trsati Városi Zenekar, este pedig a kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band szórakoztatta a résztvevőket. A gasztronómiai kínálatot a horvátországi magyarok és a magyarországi horvátok közösen mutatták be. A Vukovári Magyarok Egyesülete hagyományos módon, faszénen sütötte a kürtőskalácsot a lelkes közönségnek, mely igazi kuriózumnak számított, hiszen Horvátországban sehol nem kapható ez az édesség. A horvátországi Karancson található Szabó Pincészet borait is örömmel fogadták a helyiek.
Az egyik legnépszerűbb és legvidámabb stand a Dusnoki Horvát Nemzetiségi Önkormányzaté volt, melyet a szintén hungarikumnak számító kalocsai mintákkal dísztettek, és ahol magyar szalámit, dusnoki pálinkát és egyéb finomságokat kínáltak a fiumei horvátok nagy örömére- zárta tájékoztatóját Tamaskó Eszter hozzátéve: a kiállítás szeptember 13-ig látogatható, így a városban és a környéken nyaraló magyar turisták is megtekinthetik a horvát és magyar kurátorok által elkészített tárlatot.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 10:14
A program keretében szegregált élethelyzetben élő tinédzser és felnőtt korosztály számára a Pünkösdi Egyház Imaházában lelki gondozáson, önismereti és társismeret fejlesztési, istentiszteleteken, dicsőítéseken vesznek részt roma emberek
2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés