2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Dusnok is bemutatkozott a magyar Fiume-kiállítás horvátországi megnyitóján

Zsiga Ferenc  |  2022. 07. 19., 14:35

A horvátországi Fiumében július 12-én telt házzal nyitották meg A modern Fiume születése 1868–1918 című kiállítást, mely a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Rijekai Városi Múzeum közös szervezésében valósult meg. A kiállítás az Adria-parti város magyar korszakának történetét mutatja be 1868 és 1918 között. A több mint 200 műtárgyat bemutató tárlat fókuszában Fiume modernizációja, a tengeri kereskedelem, a gazdaság és turizmus fejlődése áll. A megnyitó hivatalos programját a dusnoki származású Tamaskó Eszter, a Rijekai Egyetem Magyar Nyelvi Lektorátusának tanára vezette, akinek a szervezésben is nagy szerepe volt.

Tamaskó Eszter elmondta: a kiállítás azt mutatja be, hogy Fiume városa és kikötője hogyan fejlődött a Budapest–Fiume vasút, majd a magyar állami kikötőfejlesztés révén, és hogyan született meg a helyi kereskedő-vállalkozó polgársággal való szoros együttműködésben a modern kikötőváros.
Fiume az első világháború előtti időkben Európa 10. legnagyobb forgalmú kikötőjévé fejlődött, jelentős kereskedelmi forgalmat bonyolított, amire meghatározó iparágak és egyre fontosabbá váló turizmus épült ki a városban.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az eseményen Ervin Dubrović, a Rijekai Városi Múzeum igazgatója, Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum igazgatóhelyettese, Török Róbert, aMagyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, Marko Filipović, Fiume várospolgármestere, valamint Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete mondott beszédet.

A kiállítás megnyitóján az Agrárminisztérium Hungarikum Bizottságának támogatásával magyar gasztronómiai bemutatókat, valamint zenei estet is szerveztek. A gasztronómián és a zenén keresztül megidézték a 20. század eleji pezsgő kikötőváros idilli mindennapjait, és ezzel a helyi lakosság is közelebb kerülhetett Magyarországhoz, és a magyar kultúrához, a hungarikumokhoz.

Tamaskó Eszter hozzátette: a megnyitó zenei programjában közreműködött a Trsati Városi Zenekar, este pedig a kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band szórakoztatta a résztvevőket. A gasztronómiai kínálatot a horvátországi magyarok és a magyarországi horvátok közösen mutatták be. A Vukovári Magyarok Egyesülete hagyományos módon, faszénen sütötte a kürtőskalácsot a lelkes közönségnek, mely igazi kuriózumnak számított, hiszen Horvátországban sehol nem kapható ez az édesség. A horvátországi Karancson található Szabó Pincészet borait is örömmel fogadták a helyiek.
Az egyik legnépszerűbb és legvidámabb stand a Dusnoki Horvát Nemzetiségi Önkormányzaté volt, melyet a szintén hungarikumnak számító kalocsai mintákkal dísztettek, és ahol magyar szalámit, dusnoki pálinkát és egyéb finomságokat kínáltak a fiumei horvátok nagy örömére- zárta tájékoztatóját Tamaskó Eszter hozzátéve: a kiállítás szeptember 13-ig látogatható, így a városban és a környéken nyaraló magyar turisták is megtekinthetik a horvát és magyar kurátorok által elkészített tárlatot.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>
2023. 09. 19., 13:56
A kormányablakbusz szeptember 20-án, szerdán 8:30 és 14:30 között a Polgármesteri Hivatal épületénél várja a lakosságot ügyfélfogadásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK