2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dusnok - Kenyérszentelés, lecsó- és szilvalekvár főzés, mulatság az államalapítás ünnepén

Zsiga Ferenc  |  2019. 08. 20., 17:37

Az emlékezetes Rác pünkösd, majd a Feketi búcsú után nem sokat kellett várni, hogy Dusnok újra hallasson magáról. Augusztus 19-én, hétfőn délután új helyszínen, a Lenes csárda előtti parkolóban és parkban nemzetiségi folklórműsorral, gyerek és felnőtt lovaglással, kézműves foglalkozásokkal, íjászattal, a hagyományos lecsó és szilvalekvárfőzéssel, az új kenyér megszentelésével ünnepelték az államalapítást. Az esemény csúcspontja ezúttal is a vérpezsdítő délszláv zenét autentikusan megszólaltató helyi Zabavna Industrija hajnalig tartó mulatsága volt. A mintegy 1500 fős rendezvényre Szekszárdról, Bajáról, Kalocsáról, és a környező településekről is több száz vendég érkezett.

Augusztus 20-át, Szent István király ünnepét, a keresztény magyar államalapítást, a magyar állam fennállásának emléknapját Dusnokon augusztus 19-én, hétfőn délután kezdték ünnepelni, hogy aztán keddre virradóra teljesedjen ki mindaz a vidámság, öröm, amely az új kenyérhez is kötődik.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Az új helyszín, az 51-es főút melletti Lenes csárda, az előtte lévő parkoló és park méltó helyet biztosított a 16 órakor kezdődő programoknak.

A közönség számára meghirdetett kezdési időpontban azért van egy kis hamisság, mert aki ismeri a lecsó, és különösen a hagyományos házi szilvalekvár főzési idejét, az tudja, hogy két-három óra kevés ahhoz, hogy a kitűnő, koromfekete, sűrű szilvalekvár elkészüljön.

AHOGY NAGYANYÁINK, A HAGYOMÁNYŐRZÉSÜKRŐL HÍRES DUSNOKI ASSZONYKÓRUS TAGJAI IS A SZABADBAN, HATALMAS BOGRÁCSBAN FŐZTÉK A SZILVALEKVÁRT.

Régen nem adtak hozzá cukrot, sőt, semmi mást sem, csak keverték, keverték és keverték, sok-sok órán keresztül. Mindaddig, mígnem sűrű, fekete masszává főtt a gyümölcs, amit aztán üvegekbe kitöltve, több éven keresztül lehetett fogyasztani. Ám ezért 6-8 órát is a tűz mellett kellett állni, és a keverésbe ahogy régen a család, most a dusnokiak apraja- nagyja bekapcsolódott.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Amíg a lecsó és a szilvalekvár főtt, a gyerekek a Kincskereső Egyesület szervezésében a népi játszótéren kézműves foglalkozásokon tehették próbára ügyességüket.
Aki izgalmasabbra vágyott, lőhetett íjjal, és amit senki ki nem hagyott volna, lovagolhatott önállóan, vagy a legkisebbek,  félénkebbek úgy, hogy a lovarda tulajdonosa bátorító szavak mellett, kötőszáron vezette a lovat.

A lovaglás technikájának bemutatása érdekében olykor-olykor a felnőttek is nyeregbe pattantak.

A 19 órakor kezdődő ünnepi műsor a helyi hagyományőrző asszonykórus előadásával indult, a sükösdi Ripityom Néptánccsoport, majd az Igazgyöngy asszonykórus fellépésével folytatódott.

A keresztény kultúra, a keresztény ember legszentebb imádságában, a „Miatyánkban” elmaradhatatlanul imádkozzuk: „…Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…”, de 


SZÉP MAGYAR HAGYOMÁNY AZ IS, HOGY SZENT ISTVÁN KIRÁLY ÜNNEPÉN AZ ATYA MEGSZENTELI ÉS MEGÁLDJA A NEMZETI SZÍNŰ SZALAGGAL ÁTKÖTÖTT ÚJ KENYERET, AMELY AZ EMBER SZÁMÁRA AZ ÉLETET, A MEGÉLHETÉST, AZ OTTHONT JELENTI.

Ezek a gondolatok világlottak ki Kis Tamás István dusnoki plébános mondanivalójából is, amikor megszentelte a három, nemzetiszínű szalaggal átkötött, kovászos új kenyeret.

A felszeletelt új kenyér jól jött a lecsó és a szilvalekvár kóstolásához, amikor az is kiderült, hogy amit a két asszonykórus tagjai a hagyományokhoz ragaszkodva főztek, az bizony fenséges a maga műfajában.

A Lenes csárda teraszára az ott feltálalt kitűnő sültkolbász, pecsenye illata csábította a közönséget, amelyhez bent a csárdában lehetett hideg italokat kapni.

Szükség is volt minderre, mert ugyan a szél lengedezett, de azért a hőmérő tartósan 28-30 fok körüli meleget mutatott.

Mire a Zabavna Industrija hangolni kezdett, a nagyparkoló a körülette lévő sátrakkal együtt dugig megtelt a már az utcabálra érkező közönséggel.

A hajnalig tartó, a dél-szláv és a magyar zenét egyaránt felvonultató mulatság végén az óra már jócskán elütötte az éjfélt, így az már augusztus 20 - án hangzott el: Isten áldd meg Magyarországot! Isten áldd meg Dusnokot, a dusnokiakat!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés