2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Dusnok - Kenyérszentelés, lecsó- és szilvalekvár főzés, mulatság az államalapítás ünnepén

Zsiga Ferenc  |  2019. 08. 20., 17:37

Az emlékezetes Rác pünkösd, majd a Feketi búcsú után nem sokat kellett várni, hogy Dusnok újra hallasson magáról. Augusztus 19-én, hétfőn délután új helyszínen, a Lenes csárda előtti parkolóban és parkban nemzetiségi folklórműsorral, gyerek és felnőtt lovaglással, kézműves foglalkozásokkal, íjászattal, a hagyományos lecsó és szilvalekvárfőzéssel, az új kenyér megszentelésével ünnepelték az államalapítást. Az esemény csúcspontja ezúttal is a vérpezsdítő délszláv zenét autentikusan megszólaltató helyi Zabavna Industrija hajnalig tartó mulatsága volt. A mintegy 1500 fős rendezvényre Szekszárdról, Bajáról, Kalocsáról, és a környező településekről is több száz vendég érkezett.

Augusztus 20-át, Szent István király ünnepét, a keresztény magyar államalapítást, a magyar állam fennállásának emléknapját Dusnokon augusztus 19-én, hétfőn délután kezdték ünnepelni, hogy aztán keddre virradóra teljesedjen ki mindaz a vidámság, öröm, amely az új kenyérhez is kötődik.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Az új helyszín, az 51-es főút melletti Lenes csárda, az előtte lévő parkoló és park méltó helyet biztosított a 16 órakor kezdődő programoknak.

A közönség számára meghirdetett kezdési időpontban azért van egy kis hamisság, mert aki ismeri a lecsó, és különösen a hagyományos házi szilvalekvár főzési idejét, az tudja, hogy két-három óra kevés ahhoz, hogy a kitűnő, koromfekete, sűrű szilvalekvár elkészüljön.

AHOGY NAGYANYÁINK, A HAGYOMÁNYŐRZÉSÜKRŐL HÍRES DUSNOKI ASSZONYKÓRUS TAGJAI IS A SZABADBAN, HATALMAS BOGRÁCSBAN FŐZTÉK A SZILVALEKVÁRT.

Régen nem adtak hozzá cukrot, sőt, semmi mást sem, csak keverték, keverték és keverték, sok-sok órán keresztül. Mindaddig, mígnem sűrű, fekete masszává főtt a gyümölcs, amit aztán üvegekbe kitöltve, több éven keresztül lehetett fogyasztani. Ám ezért 6-8 órát is a tűz mellett kellett állni, és a keverésbe ahogy régen a család, most a dusnokiak apraja- nagyja bekapcsolódott.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Amíg a lecsó és a szilvalekvár főtt, a gyerekek a Kincskereső Egyesület szervezésében a népi játszótéren kézműves foglalkozásokon tehették próbára ügyességüket.
Aki izgalmasabbra vágyott, lőhetett íjjal, és amit senki ki nem hagyott volna, lovagolhatott önállóan, vagy a legkisebbek,  félénkebbek úgy, hogy a lovarda tulajdonosa bátorító szavak mellett, kötőszáron vezette a lovat.

A lovaglás technikájának bemutatása érdekében olykor-olykor a felnőttek is nyeregbe pattantak.

A 19 órakor kezdődő ünnepi műsor a helyi hagyományőrző asszonykórus előadásával indult, a sükösdi Ripityom Néptánccsoport, majd az Igazgyöngy asszonykórus fellépésével folytatódott.

A keresztény kultúra, a keresztény ember legszentebb imádságában, a „Miatyánkban” elmaradhatatlanul imádkozzuk: „…Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…”, de 


SZÉP MAGYAR HAGYOMÁNY AZ IS, HOGY SZENT ISTVÁN KIRÁLY ÜNNEPÉN AZ ATYA MEGSZENTELI ÉS MEGÁLDJA A NEMZETI SZÍNŰ SZALAGGAL ÁTKÖTÖTT ÚJ KENYERET, AMELY AZ EMBER SZÁMÁRA AZ ÉLETET, A MEGÉLHETÉST, AZ OTTHONT JELENTI.

Ezek a gondolatok világlottak ki Kis Tamás István dusnoki plébános mondanivalójából is, amikor megszentelte a három, nemzetiszínű szalaggal átkötött, kovászos új kenyeret.

A felszeletelt új kenyér jól jött a lecsó és a szilvalekvár kóstolásához, amikor az is kiderült, hogy amit a két asszonykórus tagjai a hagyományokhoz ragaszkodva főztek, az bizony fenséges a maga műfajában.

A Lenes csárda teraszára az ott feltálalt kitűnő sültkolbász, pecsenye illata csábította a közönséget, amelyhez bent a csárdában lehetett hideg italokat kapni.

Szükség is volt minderre, mert ugyan a szél lengedezett, de azért a hőmérő tartósan 28-30 fok körüli meleget mutatott.

Mire a Zabavna Industrija hangolni kezdett, a nagyparkoló a körülette lévő sátrakkal együtt dugig megtelt a már az utcabálra érkező közönséggel.

A hajnalig tartó, a dél-szláv és a magyar zenét egyaránt felvonultató mulatság végén az óra már jócskán elütötte az éjfélt, így az már augusztus 20 - án hangzott el: Isten áldd meg Magyarországot! Isten áldd meg Dusnokot, a dusnokiakat!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>
2022. 10. 03., 09:26
Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK