2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Dusnok Községért díjakat adtak át a Rác Pünkösdön – Négy közmegbecsülésnek örvendő személyiséget tüntettek ki

Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 08., 15:00

Dusnokon június 4-5-ig, nagyszabású programsorozat keretében ünnepelték a Rác Pünkösdöt, amelyen nem csak az önkormányzat, hanem számos család, saját háztartásában vendégeket fogadott. A színes program kavalkádból nehéz kiemelni egy-egy eseményt, ugyanis valamennyi színvonalas és tömegeket vonzott, ám jelenőségénél fogva mégis külön cikket szánunk a vasárnapi fő műsorfolyamba illesztett Dusnok Községért Díjak átadásának, amelyet ezúttal a képviselő-testület jóváhagyásával négy személy, egy közülük, a 2020-ban elhunyt Hodován Péter építési vállalkozó posztomusz érdemelt ki. A nevezetes eseményen a díjakat Mindszenti István polgármester és Zsigó Róbert országgyűlési képviselő az érintettek laudációjának elhangzását követően adta át.

A Dusnok Községért-díj kitüntetettjei:

Tamaskó Péterné, Éva
2015 óta a dusnoki Biser tánccsoport vezetője. Életében mindig jelen volt a tánc, 12 éves kora óta tagja volt az éppen aktuális tánccsoportnak. 1994-ben fő kezdeményezője volt a tánccsoport újra alakulásának, valamint az énekkar újra szerveződésének. Jó szervezőkészsége, lelkessége mindig lendületet adott a csoport tagjainak. Munkásságának legnagyobb érdeme a hagyományos dusnoki rác lakodalmas felelevenítése.
Melyet először 2019. június 9-én adtak elő a falu legnagyobb ünnepén Rác Pünkösdkor.
A hatalmas siker elismeréseként a Biser tánccsoport 2021. november 20-án országos díjat kapott a magyarországi horvát kultúra területén végzett kiemelkedő tevékenységéért az Országos Horvát Önkormányzattól. Éva nevéhez fűződik a 2018 óta minden nyáron megrendezésre kerülő Horvát tábor is, ahol a gyerekek játékos keretek között ismerkednek a horvát nyelvvel és hagyományokkal.
2019. októberétől a Dusnoki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselője.
Minden horvát rendezvény lelkes szervezője, segítője. Kitűnő vendéglátó. Pillanatok alatt összekovácsolja az embereket, csoportokat, mindenre talál megoldást. Nagyon sok pályázaton nyert támogatást a tánccsoport és a falu részére is. Munkája mellett is mindig kiveszi a részét a község rendezvényei szervezésében, vagy akár adománygyűjtést kezdeményez. Mindig lehet rá számítani.
Kívánjuk, hogy szorgalmát még hosszú ideig kamatoztassa a falu javára.


Forrás: KALOhírekSzőgyi László
1991-ben a helyi televízió egyik alapítója, 1998-tól egyéni vállalkozóként a Dusnok Televízió szerkesztő-operatőre. Az elmúlt 30 évben Dusnok község közéleti, kulturális, nemzetiségi, sport és vallási eseményeiről felvételt, élő közvetítést, és számos riportot készített a község lakóinak tájékoztatására, szórakoztatására. Több alkalommal volt a József Attila Művelődési Ház megbízott vezetője. Felnőtt egy generáció, akinek a születésétől kezdve dokumentálásra került minden fontos esemény az óvodai és iskolai műsoroktól kezdve  a község falunapjain keresztül mind a vallási, mind a világi rendezvényekig, ezen felvételek digitális arciválásával megörökítette a dusnoki emberek ünnep- és hétköznapjait.  Hétről hétre új televíziós műsorral jelentkezik. Szakmai körökben is elismerik az általa készített felvételek magas színvonalát, stúdióját, melyet saját beruházásból hozott létre, városi tévék számára is irigylésre méltó korszerű technikai eszközökkel rendezett be. Dusnok jóhírét a Megyei Krónika adásaiban is öregbíti.  2014-től a község Horvát Nemzetiségi Önkormányzatának képviselője és elnökhelyettese. A Kárpát-Medencei Újságírók Egyesülete által „Nemzeti Újságírásért” díj ezüst fokozatával tüntették ki 2021-ben, valamint ugyanebben az évben vehette át Bács-Kiskun megye legrangosabb díjkiosztóján a Bács-Kiskun Megye Nemzetiségeiért díjat. Munkáját, amit hobbijának tart, magas színvonalon végzi, barátságos, közvetlen természetével kivívta a falubeliek szimpátiáját, elismerését.


Forrás: KALOhírekÁrva Károly József
Az egyetem elvégzése után 1966-ban került Dusnokra, a Duna-ártéri Állami Erdőgazdaság Lenesi fácántelepére és 2012–ig ott dolgozott vadászati műszaki vezetői beosztásban. Két feladatot látott el: az egyik a fácán nagyüzemi tartásának a megoldása, a másik a nagyterítékű fácánvadászatok biztosítása a Lenesi erdő területén. Mindkét feladatot sikerrel teljesítette.
A fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan új munkahelyek jöttek létre. A munkába állók 90%-a dusnoki lakos volt. A nyári nevelési időszakban sok időszaki munkást, köztük fiatalokat és iskolásokat is alkalmaztak.
1969-től 20 éven át nagyterítékű fácánvadászatokat vezetett. Egy-egy vadászaton 220 hajtó vett részt, 90%-ban dusnoki lakosok. A bérük a mindenkori napszám másfélszerese volt.
A rendszerváltást követően a munkahelyek megőrzése érdekében szerkezetváltást hajtottak végre a termelésben. A vadásztatás megszűnt, az addig arra nevelt fácánokat exportálták. Többszörösére növelték a törzsállomány létszámát, a megtermelt tojást belföldön értékesítették.
Elmondása alapján, visszagondolva munkájára megelégedéssel tölti el, hogy a Fácántelep által biztosított munkalehetőség évtizedeken át sok Dusnokon élő család megélhetését segítette.


Forrás: KALOhírekHodován Péter posztumusz díjazott
„Mi lehet jobb annál, mint szeretni, amit csinálunk, és tudni, hogy annak értéke is van…” (Katherine Graham)

Hodován Péter 50 éves munkássága alatt ennek szellemében élt.
16 éves korától dolgozott, alkotott, épített. Építette családját, vállalkozását, jövőjét, és azt a sok-sok szép otthont, amelyben dusnoki családok élnek, boldogulnak.
Neki a munka kikapcsolódás volt, a hobbija, az élete. Péter 60. születésnapjára felesége egy albumba gyűjtötte a házak fotóit, melyeket ő készített. Haláláig közel 100 ház építőmestere volt. Községünkben szinte minden utcában otthagyta a keze nyomát. Közösségi célokat támogatni öröm volt számára. Személye az építőiparban maga volt a biztonság, pontosság, a profizmus. Munkájában maximalista volt, nem ismert kompromisszumokat. Ahhoz hogy falunk, a környék legrendezettebb települése lett, Péter nagyban hozzájárult. Sajnos Dusnok Község Önkormányzata a „Dusnok Községért Kitűntetést” már csak posztumusz tudja átadni, mivel 2020. karácsonyán hirtelen elhunyt.
„ Életed elszállt, mint a virágillat, de emléked ragyog, mint a fényes csillag.”
Köszönjük Péter!

A kitűntetést felesége, Hodován Péterné, Éva vette át.


Forrás: KALOhírekSzerkesztőségünk és Olvasóink nevében valamennyi kitüntetettnek és családjának ezúton is gratulálunk!


Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK