2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Felújított ravatalozó fogadja a dusnoki temetőbe látogatókat – 15 millió forint JETA pályázati forrásból újult meg az épület

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 24., 10:28

Mindenszentek és Halottak napjára befejeződött a dusnoki temető ravatalozójának kívül-belül történő felújítása, az épületnek a 21. századi követelményekhez való igazítását az MVM Paksi Atomerőmű Jövőnk Energiája Terület-és Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) pályázatán elnyert 15 millió forint tette lehetővé.

Palotai Péter polgármester, Dusnok község polgármestere portálunknak arról számolt be, hogy a hivatalosan egyházi fenntartásban lévő, de az önkormányzat hatékony támogatásával, karbantartásával, parkgondozásával fenntartott temető ravatalozója felújítását évek óta tervezték.


Forrás: Zsiga Ferenc

A modernizáció lehetőségét az idei JETA pályázatán elnyert 15 millió forint teremtette meg. A pályázat elszámolási időszaka a jövő esztendő, de a 2018. évi megvalósítás lehetővé tette, hogy december 31-ig a papírmunkával is végezzenek, hivatalosan is lezárják a tendert, elszámoljanak a felhasznált összeggel.

A polgármester tájékoztatása szerint a képviselő-testület elvárása az volt a külső és részben belső felújítással szemben, hogy az épület új külső megjelenése még meghittebbé tegye a temetési szertartásokat, az elhunytakról való megemlékezést.


Forrás: Zsiga Ferenc

Palotai Péter hangsúlyozta, hogy a kivitelezés befejeződésével elmondható, hogy a felújítás fő szempontja, hogy az épület a 21. századi követelményeknek műszaki és esztétikai szempontból is megfeleljen, teljesült. A ravatalozó új vizesblokkot, papi, illetve szertartás vezetői öltözőt kapott. Az épületet szigetelték, nyílászárókat cseréltek, valamint a tető szigetelése, illetve a tető héjazatának cseréje is megvalósult.

Ott jártunkkor a temetőt látogatók elmondták: az emberi élettől, szeretteinktől való búcsúzás méltóságteljes környezetben történő biztosítását különösen egy olyan méretű, köztudomásúan vallásos emberek lakta községben tartják fontosnak, mint Dusnok, hiszen a 3800 lelket számláló településen a lélekszámból adódóan is gyakoriak a temetések.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az idei Mindenszentekre, Halottak napjára szeretteik sírjához távolabbi vidékekről érkezők is elégedetten nyilatkoztak arról, hogy a község középületeinek megújítása mellett a dusnoki temető felújítása is halad előre. Az első világháborúban elesettek emlékére állított kopjafa után a ravatalozó épületének felújításával újabb fejlesztéssel gazdagodott a temető.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints! 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK