2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges hagyományos húsvéti locsolóbál Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2023. 04. 12., 14:28

Dusnokon, a horvát gyökereinek őrzéséről ismert községben a februári télűző, téltemető Fonó Napok után április 9-én, vasárnap telt meg újra a művelődési ház, ezúttal a hagyományos húsvéti locsolóbálra érkezők töltötték meg a nézőtérből kialakított táncparkettet. Az 50 éves születésnapját idén ünneplő József Attila Művelődési Házban a bálozóknak a 25 éves fennállását jegyző helyi Koktél zenekar hajnalig húzta a talpalávalót.

Kiss-Bényi Emese művelődésszervező, az intézmény vezetője a bál megnyitása előtt elmondta:

Már a húsvéti hosszú hétvégét megelőzően bőven akad szórakozási lehetőség Dusnokon. Április 2-án, vasárnap kézműves vásárt tartottak, az óvodásoknak és kisiskolásoknak pedig feladatlapos tojásvadászatot. Húsvéti dekorációk, ékszerek, fából készült tárgyak, csokik, kézműves termékek várták az érdeklődőket, akik természetesen magukkal hozták gyermekeiket, unokáikat. Az ünnepvárás jegyében telt program jól megalapozott a régi dusnoki hagyománynak, a húsvét vasárnap 20 órára meghirdetett, de valójában 21 órakor kezdődő locsolóbálnak, amelyen a falu fiataljai mellett az idősebb korosztályok is báloztak. A hétfő hajnalig tartó mulatságból hazaérőknek nem sok idejük maradt, hogy rápihenjenek a lányok és a fiúk által egyaránt várt locsolkodásra, amely remélhetően még évszázadok múltán is őrzik majd.”

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Kiss-Bényi Emese
szólt arról is, hogy az idén 50 éves jubileumát ünneplő művelődési ház több programjával megidézi majd a régi dusnoki hagyományokat. Ezek közül csak az egyik a locsolóbál, de a jubileumra figyelemmel talán a szokásosnál is nagyobb figyelmet szenteltek a tradicionális esemény megszervezésének. A bálon az idén 25 éves dusnoki Koktél zenekar garantálta a jó hangulatot, akiket már csak azért is érdemes volt meghallgatni, mert ezúttal egy profi vendég gitárossal egészült ki a csapat.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A bál batyus jellegére tekintettel a húsvéti kalács, sonka, pálinka is ott volt az asztalokon, de aki a helyben készített vacsorára vágyott, az a Blues kávézó menüjéből is választhatott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK