2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Hagyományőrző látványos, vidám szüreti felvonulás és bál Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2023. 10. 09., 15:10

A szüret Dusnokon is az egyik legjobb dolog az őszben! A rangos és színes kulturális programjairól és horvát gyökereinek őrzéséről ismert nagyközségben október 7-én, szombaton még azok is a szüret naposabb oldalával ismerkedhettek, akik talán még soha nem próbálták ki, milyen a szőlősorok között hajladozni, a mustból bort készíteni. Azt viszont jól tudják, az októbert Dusnokon az évről évre a hagyományőrzés jegyében megrendezett szüreti felvonulás és az azt követő bál teszi emlékezetessé.

Az alkalomra idén is gyönyörűen, kreatívan feldíszített művelődési ház, a látványos szüreti felvonulás, majd a báli forgatag csak egy része volt az élményeknek, tudniillik a bíróné, Deli Réka szülei házánál és a művelődési házban a felajánlásoknak köszönhetően helyi finomságok, sütemények várták a szüreti mulatság résztvevőit.

Azt elöljáróban nyugodtan leszögezhetjük, a jó előre meghirdetett szüreti felvonulás és bál plakátokon olvasható szövege az utolsó szóig beigazolódott:

Közel már az október, ezt várja már minden ember./Eljött ismét a szüret ideje, október 7-én 4 órára teljen le a munkaideje!/ Meghívunk hát minden embert, hogy vonuljunk együtt: kocsin, biciklin vagy gyalog/ De a végén azt ne mondja hogy a lába sajog!/ Este a Kultúrban a Koktél zenéjére táncolunk/ Amit vasárnap hajnalig abban nem hagyunk!

A látványos felvonulás résztvevői 16 órakor az óvoda melletti sportpályától indultak, a menetben ott voltak a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Dusnoki Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a helyi Biser Táncegyüttes, a vendégségbe érkezett Miske-Drágszéli Hagyományőrző Néptáncegyüttes gyermek és ifjabb táncosai, az alkalomra az idősebb generációk tagjai közül is nagyon sokan viseletbe öltöztek.

A folklórgyöngyszemek látványos menetét gyönyörű lovas hölgyek kísérték, miközben a lovas kocsin szállított zenekar a közel kilométer hosszúságú menetet hangos muzsikaszóval vezette. 

Képgaléria megtekintése (31 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A menet így érkezett meg az első megállóhoz, a Deák Ferenc utcai házhoz, ahol persze a szépen feldíszített nagykaput zárva találták. Így aztán a bíróné kikérésére népes társasággal érkező bíró, Bolvári István vezénylete mellett a Nyisd ki babám az ajtót című nótát mindaddig énekelték, mígnem először a család legkisebb lánya, majd a bíróné anyukája kikukkantott, végül aztán a gyönyörű Deli Réka az édesapja segítségével tágra nyitotta a kaput.

Innen aztán nem is tágított a tömeg vagy háromnegyed óráig, de a roskadásig ételekkel, házi süteményekkel és italokkal megterített asztalokon még így is nagyon sok finomság maradt.

A végig nótaszóval, fegyelmezetten, rendezett sorokban haladó szüreti felvonulás résztvevői természetesen valamennyi fontosabb útkereszteződésben egy kis ízelítőt adtak abból, milyen is az, amikor a falu apraja nagyja önfeledten mulat, ünnepel.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mindezt az esemény ceremóniamestere, az ékesen szóló Hodován Imre kisbíró vezényelte le, aki dobszó mellett az alkalomra költött nagyszerű verseket is felolvasta, a hallgatóság legnagyobb elismerésére horvát és magyar nyelven egyaránt köszöntve őket.

Hat óra körül aztán megérkezett a menet a művelődési házhoz, ahol a kisbíró ezekkel a szavakkal köszöntötte a résztvevőket:

SZÜLŐK, BÁRÓK, LYÁNYOK ÉS MENYECSKÉK!
ÖLTÖZZETÖK SZÉP RUHÁBA, ÚGY GYERTÖK A MULATSÁGBA!
DÉDÓK, FÉRJEK ÉS LEGÉNYEK, NEKTÖK VALÓ EZ AZ ÉLET!
GYERTÖK TI IS MIND, HA AZ ASSZONYTÓL NEM FÉLTEK!
MA ESTE OTTHON NE MARADJON SENKI,
A TÉVÉT TESSÉK KIKAPCSOLNI!
GYŰJJÖN MINDENKI A KULTÚRBA,
MERT OTT LÖSZ A BÍRÓ, A BÍRÓNÉ ÉS AZ ÖSSZES PEREPUTTYA!
GYERTEK HÁT MULATNI, NE LEGYETEK LUSTÁK!
KOPTASSUK LYUKASRA A CIPŐINK TALPÁT!
MEGÉRKEZTÜNK A BÁL HELYSZÍNÉRE, HOSSZÚ UTAT BEJÁRTUNK, JÓL ELFÁRADTUNK.
BÍRÓ URAM JÖJJÖN- KÉRJE FEL A PÁRJÁT,
E NÉPES SEREG ELŐTT JÁRJÁK EL A CSÁRDÁST.
MUTASSANAK PÉLDÁT A FALU NÉPÉNEK,
HOGY KELL AZT JÁRNI A SZÜRETI ZENÉRE.
KÖSZÖNJÜK BÍRÓ URAMNAK ÉS BÍRÓNÉNKNAK,
HOGY RÉSZT VETTEK A FELVONULÁSON!
KÖSZÖNJÜK AZ ÉNEKESEKNEK ÉS A TÁNCOSOKNAK,
AZOK SZÜLEINEK A KÖZREMŰKÖDÉST,
ÉS NEM UTOLSÓ SORBAN A KOCSISOKNAK, LOVASOKNAK A RÉSZVÉTELT!
ARANYOS, GYÉMÁNTOS, MELEG HANGÚ MAMÁK,
FOTELBAN SZUNDÍTÓ, HORKOLGATÓ PAPÁK.
JÁZMIN VIRÁGLELKŰ, KEDVES SZÉP LEÁNYOK,
KOCSMÁBÓL KIDOBOTT MULATÓ ZSIVÁNYOK!
KÉTNAPOS KISBABÁK, SZÁZESZTENDŐS VÉNEK,
TUDJÁTOK MINDNYÁJAN A FELVONULÁSUNK
ITT ÉRT VÉGET!
KEZDŐDJÉK HÁT A BÁL!”


A menet élén természetesen ott volt 
Kiss-Bényi Emese, a művelődési ház vezetője, hogy aztán a művelődési házhoz érve a szervezőkkel már elsőként ők fogadják, invitálják a forgatagot az ősz színeibe öltöztetett, gyönyörűen feldíszített terembe.


Öröm volt látni, hogy a szüreti mulatságon a népviseletbe öltöztetett kisebb-nagyobb gyerekek érezték magukat a legjobban, ami azért is jó, mert így Dusnokon biztosan lesz kinek tovább adni a tradíciókat, köztük a hagyományőrző szüreti felvonulást és az azt követő zenés forgatagot, amelyre a közeli településekről idén is sokan érkeztek.Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK