2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Harminc milliós mini bölcsőde fejlesztés Dusnokon – Több a gyermek, új, negyedik óvodai csoportot indítottak

Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 30., 13:05

A már meglévő bölcsődei csoport mellett hoztak létre egy új mini bölcsődei csoportot Dusnokon, ahol néhány év alatt jelentősen növekedett a született gyermekek, ezzel párhuzamosan a bölcsődei ellátást kérők száma. Az igények kielégítésére irányuló, a Bács-Kiskun Megyei önkormányzat TOP pályázati forrásából megvalósult fejlesztést augusztus 27-én Vedelek Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke jelenlétében adták át. A beruházás megvalósításával az eddigi 13 fős bölcsődei létszám 21 főre emelkedett. Az ünnepi alkalomból a 11 éve nyitott bölcsőde egykori lakói szívet-lelket melengető műsort adtak.

A vendégeket, köztük Vedelek Norbertet, a megyei közgyűlés alelnökét, Kiss Tiborné Juditot, a Magyar Bölcsődék Egyesületének megyei módszertani tanácsadóját, a képviselő-testület tagjait, Prohászkáné Tamaskó Szilvia intézményvezetőt Mészáros Bernadett, az óvodával egy épületben működő bölcsőde vezetője köszöntötte.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Zsigó Róbert államtitkár, a választókörzet országgyűlési képviselője nem tudott megjelenni, így az alkalomból küldött levelét Vedelek Norbert olvasta fel, aki maga is beszédet mondott. A közgyűlés alelnöke elismeréssel szólt a dusnokiak hagyományos családszeretetéről, az ennek jegyében végzett fejlesztésekről, amelyek között az óvoda és bölcsőde épületében immár a második, a megyei önkormányzat TOP pályázati forrásából megvalósult beruházás valósult meg.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A projektről, annak az egész közösséget érintő hozadékáról Mindszenti István polgármester adott átfogó tájékoztatást.

Mint a településvezető elmondta:

„Öröm és meghatottság van bennem a mai ünnepség kapcsán. A jelenlegi faluvezetés elkötelezett a dusnoki családok, a gyermekek és a fiatalok iránt, fontosnak tartjuk, hogy a családok össze tudják hangolni a munkát, a karriert a gyermekvállalással. Mi is lehetőséget és támogatást akarunk adni ezen a területen.

Ez irányú munkálkodásunk újabb mérföldköve a most megvalósult fejlesztés, amellyel olyan minőségi szolgáltatást akarunk nyújtani, ami valóban a családok és a település érdekét szolgálja. Lényeges szempont, hogy olyan gyerekeket várunk a bölcsődébe, akiknek a szülei munkavállalás miatt nem tudják máshogy megoldani kicsinyeik elhelyezését, megőrzését”– mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette: a kutatások azt bizonyítják, hogy a kisgyerek fejlődésének az a legideálisabb, ha legalább 3 éves koráig az édesanyja mellett lehet, és ott szerető, elfogadó és figyelmes légkör veszi körül. Az élet azonban sokszor keresztülhúzza ezt az ideális tervet, és elgondolást. Ám akkor is arra kell törekedni, hogy a jó célt, vagyis a gyermekeink biztonságos fejlődését ne tévesszük szem elől, és ne mondjunk le róla.

Ezért bízunk abban, hogy az ide érkező kis bölcsődések megkapják azt a szeretetet, és bensőséges légkört, ami szükséges ahhoz, hogy érzelmi, fizikai biztonságban növekedhessenek.” Itt minden adott ehhez a jó célhoz: a kisgyermeknevelők és a dajkák szerető gondoskodásán át a tárgyi feltételekig”

– szögezte le Mindszenti István.


A polgármester a továbbiakban kifejtette:

A már meglévő bölcsődei csoport mellett azért hoztunk létre egy mini bölcsődei csoportot, mert olyan nagy volt az igény erre a szolgáltatásra, és a gyermekek száma is jelentősen növekedett.

Sikeres pályázatunknak köszönhetően 30 millió forintos támogatást kaptunk erre a beruházásra. Ennek köszönhetően további 13 pici gyermeknek tudunk helyet biztosítani, így már összesen 21 bölcsődés járhat az intézménybe” - hangsúlyozta a településvezető.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mint elhangzott:

„Itt említem meg, hogy

a mini bölcsődei csoport mellett egy újabb, immár negyedik óvodai csoportot is indítanunk kell, most szeptembertől, mert a gyermeklétszám megnövekedett. Ez is Dusnok életerejét, növekedését mutatja. Ennek újabb hozadéka, hogy új munkahelyek létesülnek, ami ugyancsak fontos érték a település népességmegtartó, népességnövelő ereje szempontjából."
A polgármester azzal folytatta:

Mint említettem, ahogy az ország irányítói, úgy a dusnoki faluvezetés is a családok mellett áll: 100 ezer forintos házasságkötési támogatást ad az életvitelszerűen Dusnokon élő házaspárok részére, valamint a gyermekszületési támogatás összegét 50 ezer forintra emeltük. Ezen felül is milliós összegeket költöttünk eszköz - és játékbeszerzésekre, az új óvodai csoport tárgyi eszközeire, hogy egy szép, vonzó környezetben növekedhessenek a gyermekek.” A pandémia ellenére a gyermekek, fiatalok részére létrehoztuk a Kézműves Műhelyt a volt két tantermes iskolában. Szeretnénk ezzel is a családok segítségére lenni, hogy gyermekink, fiataljaink a szabad idejüket hasznosan, kreatívan tudják eltölteni. A sportfejlesztésekkel is az a fontos célunk, hogy minél több gyermek sportoljon Dusnokon - hangsúlyozta a polgármester.

Mindszenti István arról is beszámolt, hogy egy helyi vállalkozó, Hodován Péter nemrégiben járt az óvodában, és vállalta, hogy az ősz folyamán a saját költségén teljesen felújít két elhasználódott vizes helyiséget. Hogy érezzük a felajánlás súlyát, ez azt jelenti, hogy legalább 6 kis WC-t, elválasztó falakkal, hat mosdót, szerelvényezéssel, teljes csempézéssel, járólap cserével, a helyiségek festésével újít fel. Előre is nagyon köszönjük ezt az önzetlen felajánlást.” – zárta beszédét a polgármester.

Az ünnepség a volt bölcsődések színvonalas, erős tapssal elismert zenés-táncos műsorával, a csoportszoba megáldásával, az avatószalag átvágásával, a megvalósult fejlesztés megtekintésével, majd állófogadással zárult.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei