2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Horvát nemzetiségi tábor Dusnokon – Öt napon át a nyelvet, újabb táncokat, énekeket tanulnak

Horvát nemzetiségi tábor Dusnokon – Öt napon át a nyelvet, újabb táncokat, énekeket tanulnak
Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 19., 11:07

Horvát nemzetiségi tábor kezdődött július 18-án, szombaton Dusnokon. Az öt napon át tartó színes programok alsó és felső tagozatos résztvevői a horvát kultúrával ismerkednek, elmélyítik horvát nyelvtudásukat, és mivel a legtöbbjük a horvát nemzetiségi tánccsoport tagja, új táncokat, énekeket is tanulnak.

A tábor szervezője, Tamaskó Péterné Hodován Éva arról tájékoztatta portálunkat: a táborozó alsó és felső tagozatos gyermekeknek hetente egy alkalommal van táncpróbájuk. Ezeken a napokon koreográfiákat gyakorolnak, új táncokat tanulnak. A tábor legfőbb célja, hogy a következő öt napban a községben külön működő két tánccsoport tagjai együtt legyenek, kellemesen, jó hangulatban, hasznosan töltsék a nyári vakációt.

A gyerekek a tábor ideje alatt újabb táncokat, énekeket is tanulnak, a horvát kultúrával való mélyebb ismerkedésük során a horvát nyelvet gyakorolják.

Azt szeretnénk, ha a táborozó gyerekek élményekkel telve térnének haza, és a további években is örömmel táncolnák a horvát nemzetiségi táncokat, érdeklődést mutatnának a horvát nyelv és kultúra iránt.” mondta a tábor szervezője, Tamaskó Péterné Hodován Éva.
Hozzátette:

A tábor résztvevői a Dusnok-Fajsz Általános Iskola alsó és felső tagozatos, horvát nemzetiségi táncot tanuló Mali Biseri és a Srednji Biseri csoport tagjai, és horvát táncot táncoló középiskolás fiatalok.”
Tamaskó Péterné Hodován Éva azt is megosztotta velünk, a táborozó gyermekek a szombati érkezésük után rövid előadást hallanak a dusnoki rác, illetve horvát kultúráról és nyelvről. Táborzászlót készítenek, átveszik az egységes táborpólójukat, majd a nap közös tánccal zárul.

Vasárnap délelőtt a horvát nyelv - és a horvát énektanulásé lesz a főszerep, de mondókákat is tanulnak Baričević-Tamaskó Eszter horváttanárral. A délután horváttánc-tanulással, kézműves foglalkozással, énekek tanulásával telik, majd a gyerekek 16 órakor Tóth Péter Lóránt versvándor előadását hallgatják meg Szent Lászlóról, a Lovagkirályról. Este fáklyás csónakázás lesz a Vajason.

A harmadik napon, hétfőn egész napos kirándulást tesznek Dávodra, a táborozók este a meseerdő akadályversenyen mérhetik össze ügyességüket.

Kedden délelőtt a dusnoki rác hagyományok és a rác nyelv ápolását célzó foglalkozások lesznek, valamint népi játékokat tanulnak. Délután játékos horvátnyelv-tanulás, táncoktatás, kézműves foglalkozás követi egymást két korosztályos csoportban, este a tábortüzet gyújtanak.

Az ötödik napon a gyerekek a délelőttöt játékos horvátnyelv- és tánctanulással töltik, majd felkészülnek az esti közös műsorra, amely az ünnepélyes táborzárással ér véget – tájékoztatta portálunkat Tamaskó Péterné Hodován Éva szervező.

Képgaléria megtekintése (2 db kép)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK