2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Horvát nemzetiségi tábor Dusnokon – Öt napon át a nyelvet, újabb táncokat, énekeket tanulnak

Horvát nemzetiségi tábor Dusnokon – Öt napon át a nyelvet, újabb táncokat, énekeket tanulnak
Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 19., 11:07

Horvát nemzetiségi tábor kezdődött július 18-án, szombaton Dusnokon. Az öt napon át tartó színes programok alsó és felső tagozatos résztvevői a horvát kultúrával ismerkednek, elmélyítik horvát nyelvtudásukat, és mivel a legtöbbjük a horvát nemzetiségi tánccsoport tagja, új táncokat, énekeket is tanulnak.

A tábor szervezője, Tamaskó Péterné Hodován Éva arról tájékoztatta portálunkat: a táborozó alsó és felső tagozatos gyermekeknek hetente egy alkalommal van táncpróbájuk. Ezeken a napokon koreográfiákat gyakorolnak, új táncokat tanulnak. A tábor legfőbb célja, hogy a következő öt napban a községben külön működő két tánccsoport tagjai együtt legyenek, kellemesen, jó hangulatban, hasznosan töltsék a nyári vakációt.

A gyerekek a tábor ideje alatt újabb táncokat, énekeket is tanulnak, a horvát kultúrával való mélyebb ismerkedésük során a horvát nyelvet gyakorolják.

Azt szeretnénk, ha a táborozó gyerekek élményekkel telve térnének haza, és a további években is örömmel táncolnák a horvát nemzetiségi táncokat, érdeklődést mutatnának a horvát nyelv és kultúra iránt.” mondta a tábor szervezője, Tamaskó Péterné Hodován Éva.
Hozzátette:

A tábor résztvevői a Dusnok-Fajsz Általános Iskola alsó és felső tagozatos, horvát nemzetiségi táncot tanuló Mali Biseri és a Srednji Biseri csoport tagjai, és horvát táncot táncoló középiskolás fiatalok.”
Tamaskó Péterné Hodován Éva azt is megosztotta velünk, a táborozó gyermekek a szombati érkezésük után rövid előadást hallanak a dusnoki rác, illetve horvát kultúráról és nyelvről. Táborzászlót készítenek, átveszik az egységes táborpólójukat, majd a nap közös tánccal zárul.

Vasárnap délelőtt a horvát nyelv - és a horvát énektanulásé lesz a főszerep, de mondókákat is tanulnak Baričević-Tamaskó Eszter horváttanárral. A délután horváttánc-tanulással, kézműves foglalkozással, énekek tanulásával telik, majd a gyerekek 16 órakor Tóth Péter Lóránt versvándor előadását hallgatják meg Szent Lászlóról, a Lovagkirályról. Este fáklyás csónakázás lesz a Vajason.

A harmadik napon, hétfőn egész napos kirándulást tesznek Dávodra, a táborozók este a meseerdő akadályversenyen mérhetik össze ügyességüket.

Kedden délelőtt a dusnoki rác hagyományok és a rác nyelv ápolását célzó foglalkozások lesznek, valamint népi játékokat tanulnak. Délután játékos horvátnyelv-tanulás, táncoktatás, kézműves foglalkozás követi egymást két korosztályos csoportban, este a tábortüzet gyújtanak.

Az ötödik napon a gyerekek a délelőttöt játékos horvátnyelv- és tánctanulással töltik, majd felkészülnek az esti közös műsorra, amely az ünnepélyes táborzárással ér véget – tájékoztatta portálunkat Tamaskó Péterné Hodován Éva szervező.

Képgaléria megtekintése (2 db kép)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK