2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Így kell ezt csinálni – Rác élménynap Dusnokon

Helyszín: Dusnok, több helyszínen
Dátum: 2017. április 22., szombat 11:00

Arról a településről, amelynek lakói nem csupán beszélnek az értékeikről, hagyományaikról, hanem azok szerint is élnek, aktívan őrzik, ápolják örökségüket, mindig jó szívvel olvasunk, gyakrabban látogatunk el rendezvényeikre, jeles eseményeikre. A szimpátiát tovább erősíti bennünk a helyi vendégszeretet és a valódi összefogás, amit ott tapasztalunk és ami miatt újból és újból visszavágyódunk oda. Ha az ilyen település mindezek tudatában felismeri annak lehetőségét is, hogy hogyan tud ebből előnyt kovácsolni, annak bizony van jövője! Dusnok esetében a holnapi Rác élménynap erre az ékes bizonyíték.

Közel egy éve zajlik a holnap megrendezésre kerülő Rác séta, élménynap és bál szervezése, amit a tősgyökeres dusnoki Bolvári János mellett a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, a település önkormányzata és egy Balkan Experience nevű programszervező csapat indított útjára.

Utóbbi egy olyan fiatalokból álló egyesület, akik különböző balkáni országok, térségek, délszláv nemzetiségek által lakott területek népszerűsítésével foglalkozik, de nem "agyonmajmolt" csoportos utazásokat szervez, ennél jóval többről van szó. Ők igazi élménytréningekre invitálják a résztvevőket, amelyek során a helyi értékeket történetek, anekdoták, izgalmas interaktív játékok és színes programok által mutatják be.

Egy ilyen esemény kapcsán merült fel az ötlet, hogy egyszer Dusnok is lehetne a következő olyan település, amelyet népszerűsítenének, mondanom sem kell, hogy rögtön nyitott fülekre, segítő kezekre leltek a dusnokiakban, pontosabban Bolvári Jánosban. János portálunk megkeresésére boldogan számolt be az élménynap részleteiről, aki eleinte még egyáltalán nem számított ekkora érdeklődésre:

Több hónapon át tartó szervezés után alakult ki az élménytúra kétnapos végleges programja, ami önköltséges, az ország minden tájáról lehetett jelentkezni a települést bemutató, egyben a helyi kincseinket felvonultató rác élménycsomagra, amelyet szállással, vendéglátással, számos programmal és bállal együtt hirdettünk meg. Örömmel mondhatom, hogy közel 80 fő vesz részt a Rác élménytúrán holnaptól, akik főként Budapestről, Tökölről, és Kecskemétről érkeznek, és mi már nagyon várjuk őket – kezdett bele a főszervező, majd folytatta:

Nem átlagos hétvégét szervezünk, ez meglehetősen vegyes lesz, szabadidős, kulturális, gasztronómiai, helytörténeti jellegű programokon mutatjuk be Dusnok történetét és látnivalóit, az itt élő rác közösséget, a helyi termelők kézműves termékeinek bevonásával, nem utolsó sorban a dusnoki vállalkozók támogatásával. Úgy gondoljuk, hogy a falunk adottságai, hagyományai, és a híres összefogásunk, vendégszeretetünk, valamint a rendezvényeink által számos olyan lehetőség van előttünk, amit még csak most kezdtünk feltérképezni, turisztikai és gazdasági szempontból egyaránt – zárta a beszámolót János.

Szállást és étkezéseket is tartalmazó csomagra nincs már ugyan hely,

DE a programokra bárki ellátogathat, csatlakozhat a csapathoz, természetesen díjmentesen.

A holnapi, délelőtt 11 órakor kezdődő fogadást követően a József Attila Művelődési Házból gyalog indulnak majd a résztvevők az iskola épületébe, ahol helytörténeti kiállítást tekintik meg, és Dusnok történetéről hallhatnak közben érdekességeket. Ezután déltájt a Római Katolikus templomot mutatja be Kistamás István plébános úr. Ezt követően autókkal mennek ki a község határába lévő Feketi Kápolnához, majd ott a kápolna bemutatása után várhatóan fél kettőkor indul a csoport egy jó nagy sétára a Köztársaság utcából a Dózsa György utcán át a Vajas melletti Házaspárok útján, ahol Hodován Péter kíséri őket az egyes stációk érintésével.

A Vasvári utcánál pihennek meg elsőként, ahol a házi kelt kalácsok, pogácsa és pálinkakóstolás mellett a Zabavna Industrija autentikus tamburaszóval várja majd az élménycsapatot, de itt közel sincs vége a napnak. Az autentikus programokat ugyanis egy kis művészet váltja: Hubert László és a helyi alkotók festményeit a művész Vajas parti házának udvarán nyílt kerti galériájában tekinthetik meg.

A nagy séta után egy kis pihenő, majd vacsora lesz, de aki igazi sportcsemegére vágyik, látogasson el inkább a focipályára, ugyanis délután 15 órakor a Sáfrán Ferenc edzette dusnokiak a horvát élvonal egyik reprezentás focicsapatát, az NK Inter Zaprešić gárdáját fogadják.

A nem mindennapi meccset követően este a Művelődési házban folyatódnak a programok, 18 órától kulturális műsor, majd táncház, 21 órától autentikus rác bál lesz a Zabavna Industrija zenekarral.

A fenti felsorolást elnézve, a dusnokiak bizony tudják mitől döglik a légy! Azt hiszem ezt nem is ragoznám tovább, a lényeg, hogy bármibe is kezdenek, vagy szerveznek azt nagyon profin csinálják! Csak így tovább nekik, ti pedig kedves olvasók, csatlakozzatok holnap hozzájuk bátran, bármelyik, vagy akár mindegyik programjukon szeretettel várnak majd titeket, ebben biztos vagyok.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei