2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 392 Ft   : 362 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Indul a nyári vízi sportszezon az új Dusnoki Víziturisztikai Központban- Megérkeztek az új csónakok, kenuk és kajakok

Indul a nyári vízi sportszezon az új Dusnoki Víziturisztikai Központban- Megérkeztek az új csónakok, kenuk és kajakok
Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 18., 07:10

A nyári szezon kezdetével a helyi kisebb rendezvények mellett a vízi túrázóknak is helyet ad a Fajsz-Dusnok-Sükösd települések alkotta konzorcium közös turisztikai fejlesztése keretében, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázati finanszírozásával megépült, immár országos ismertségre szert tett Dusnoki Víziturisztikai Központ. Az 51-es főút és a Vajas-csatorna közötti területen létesített, kikötőhellyel, csónaktárolóval rendelkező központhoz a napokban érkeztek meg az új csónakok és néhány hét múlva az új kajakokat és kenukat is vízre bocsátják. A Dusnoki Víztiturisztikai Központ iránt a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek köszönhetően is megnőtt az érdeklődés.

A „Fajsz-Dusnok-Sükösd turisztikai célú fejlesztései a Duna menti kulturális és természeti örökség tükrében” című projekt keretében először Dusnokon valósult meg a Víziturisztikai Központ. A múlt év októberében átadott, gyönyörű környezetben, igényesen megépített központ a koronavírus-járvány miatt kis késéssel, de a nyári szezon kezdetén immár a használatbavétel időszakát éli. A háborítatlan vízi életre mi sem jellemzőbb, minthogy a központtal szemben egy a vízen úszó, a csemetéit etető, terelgető hattyúpárt fotózhattunk.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A víziturisztikai központról szólva Mindszenti István dusnoki polgármester elmondta: az önkormányzat korábbi vezetése évek óta kereste a pályázati lehetőséget, hogy a vízisportok helyi kedvelőinek és a Vajas-part két híd közötti szakaszán eleinte spontán, majd szervezetten megjelenő vidéki kajakosoknak és kenusoknak kulturált kikötési lehetőséget és szolgáltatásokat tudjanak biztosítani. Korábban kényszerűségből a közeli sportpálya vizesblokkját nyitották meg a vendég kajakosok, kenusok számára.

A beruházás építészeti része még az előző ciklusban, Palotai Péter polgármester irányítása mellett rekordgyorsasággal megvalósult. Mint emlékezetes, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Palotai Péter polgármester 2019. június 24-én, a hagyományos dusnoki Szent Iván - napi fáklyás csónakos felvonulás kiemelkedő eseményeként, a Vajas-parti volt sertésátadó telepnél épülő Víziturisztikai Központ alapjában helyezett el időkapszulát.

A három hónap alatt felépült, kívül-belül esztétikus központ felavatását is népünnepélyhez kötötték, a létesítményt október 5-én, a szüreti felvonulás keretében adták át.”
Időközben a 65 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatásból megépült központ a Magyar Kajak-Kenu Szövetség népszerűsítése révén is országosan ismert kikötő és pihenőhely lett.


A fejlesztés eredményeként az újonnan megépített vajas-parti kikötővel szemben egy kiszolgáló épületet emeltek. Ebben közös hálóteremnek is alkalmas helyiség, vizes blokk, büfé áll a vendégek rendelkezésére. Az épület környékén bográcsozó helyek, esőbeállók is segítik a vízi túrázókat.”

Az egykori sertés átvevő helyén, részben a használaton kívüli épületet is felhasználva egy csónak, kajak, kenu tároló épült – mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette: a központba a napokban érkezett meg az első két új csónak, és hamarosan vízre bocsátják a két új kenut és a két új kajakot is, hogy

A helyi vízi élet ezekkel az új eszközökkel is újabb lendületet kapjon. Fontos szempont az is, hogy az idelátogatóknak a magukkal hozottakon túl is tudjanak vízjárműveket biztosítani.”
Egyébiránt a koronavírus-járvány miatt eddig kevésbé kihasznált létesítménybe hamarosan pezseg majd az élet, a kisebb közösségi rendezvények mellett hamarosan fogadják az első vízitúrázókat – mondta Mindszenti István.

Mint a projekt másik két eleméről megtudtuk: Fajsz Község Képviselő-testülete egyhangú szavazással úgy döntött, hogy Fajsz, az összesen 172 milliós projekt gesztortelepülése nem valósítja meg a halász skanzen falu megépítését.

Ezzel kapcsolatban Jánosi Mária polgármester arról számolt be: időközben olyan építőipari áremelkedések történtek, hogy csak a létesítmény megépítésére 40 százalékkal több volt a legalacsonyabb árajánlat, mint amekkora pályázati forrás, a 65 millió forint rendelkezésre állt. Végül a koronavírus-járvány miatti központi elvonások miatt is született az a döntés: mivel ekkora önerőt nem tudnak előteremteni, a számukra megítélt pályázati összegről, a 65 millió forintról a két másik, a beruházásban előttük járó település javára lemondanak.

Mindszenti István polgármester azt az információt is megosztotta velünk:

A bajai járáshoz tartozó szomszédos településen, Sükösdön maradéktalanul megvalósítják a beruházást, a községben egy tájházat építenek és több kilométer hosszú túraútvonalat alakítanak ki.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A fejlesztés célja továbbra is az, hogy az ide érkező turistákat lehetőleg több napra a térségben tudják tartani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK