2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Indul a nyári vízi sportszezon az új Dusnoki Víziturisztikai Központban- Megérkeztek az új csónakok, kenuk és kajakok

Indul a nyári vízi sportszezon az új Dusnoki Víziturisztikai Központban- Megérkeztek az új csónakok, kenuk és kajakok
Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 18., 07:10

A nyári szezon kezdetével a helyi kisebb rendezvények mellett a vízi túrázóknak is helyet ad a Fajsz-Dusnok-Sükösd települések alkotta konzorcium közös turisztikai fejlesztése keretében, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázati finanszírozásával megépült, immár országos ismertségre szert tett Dusnoki Víziturisztikai Központ. Az 51-es főút és a Vajas-csatorna közötti területen létesített, kikötőhellyel, csónaktárolóval rendelkező központhoz a napokban érkeztek meg az új csónakok és néhány hét múlva az új kajakokat és kenukat is vízre bocsátják. A Dusnoki Víztiturisztikai Központ iránt a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek köszönhetően is megnőtt az érdeklődés.

A „Fajsz-Dusnok-Sükösd turisztikai célú fejlesztései a Duna menti kulturális és természeti örökség tükrében” című projekt keretében először Dusnokon valósult meg a Víziturisztikai Központ. A múlt év októberében átadott, gyönyörű környezetben, igényesen megépített központ a koronavírus-járvány miatt kis késéssel, de a nyári szezon kezdetén immár a használatbavétel időszakát éli. A háborítatlan vízi életre mi sem jellemzőbb, minthogy a központtal szemben egy a vízen úszó, a csemetéit etető, terelgető hattyúpárt fotózhattunk.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A víziturisztikai központról szólva Mindszenti István dusnoki polgármester elmondta: az önkormányzat korábbi vezetése évek óta kereste a pályázati lehetőséget, hogy a vízisportok helyi kedvelőinek és a Vajas-part két híd közötti szakaszán eleinte spontán, majd szervezetten megjelenő vidéki kajakosoknak és kenusoknak kulturált kikötési lehetőséget és szolgáltatásokat tudjanak biztosítani. Korábban kényszerűségből a közeli sportpálya vizesblokkját nyitották meg a vendég kajakosok, kenusok számára.

A beruházás építészeti része még az előző ciklusban, Palotai Péter polgármester irányítása mellett rekordgyorsasággal megvalósult. Mint emlékezetes, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Palotai Péter polgármester 2019. június 24-én, a hagyományos dusnoki Szent Iván - napi fáklyás csónakos felvonulás kiemelkedő eseményeként, a Vajas-parti volt sertésátadó telepnél épülő Víziturisztikai Központ alapjában helyezett el időkapszulát.

A három hónap alatt felépült, kívül-belül esztétikus központ felavatását is népünnepélyhez kötötték, a létesítményt október 5-én, a szüreti felvonulás keretében adták át.”
Időközben a 65 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatásból megépült központ a Magyar Kajak-Kenu Szövetség népszerűsítése révén is országosan ismert kikötő és pihenőhely lett.


A fejlesztés eredményeként az újonnan megépített vajas-parti kikötővel szemben egy kiszolgáló épületet emeltek. Ebben közös hálóteremnek is alkalmas helyiség, vizes blokk, büfé áll a vendégek rendelkezésére. Az épület környékén bográcsozó helyek, esőbeállók is segítik a vízi túrázókat.”

Az egykori sertés átvevő helyén, részben a használaton kívüli épületet is felhasználva egy csónak, kajak, kenu tároló épült – mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette: a központba a napokban érkezett meg az első két új csónak, és hamarosan vízre bocsátják a két új kenut és a két új kajakot is, hogy

A helyi vízi élet ezekkel az új eszközökkel is újabb lendületet kapjon. Fontos szempont az is, hogy az idelátogatóknak a magukkal hozottakon túl is tudjanak vízjárműveket biztosítani.”
Egyébiránt a koronavírus-járvány miatt eddig kevésbé kihasznált létesítménybe hamarosan pezseg majd az élet, a kisebb közösségi rendezvények mellett hamarosan fogadják az első vízitúrázókat – mondta Mindszenti István.

Mint a projekt másik két eleméről megtudtuk: Fajsz Község Képviselő-testülete egyhangú szavazással úgy döntött, hogy Fajsz, az összesen 172 milliós projekt gesztortelepülése nem valósítja meg a halász skanzen falu megépítését.

Ezzel kapcsolatban Jánosi Mária polgármester arról számolt be: időközben olyan építőipari áremelkedések történtek, hogy csak a létesítmény megépítésére 40 százalékkal több volt a legalacsonyabb árajánlat, mint amekkora pályázati forrás, a 65 millió forint rendelkezésre állt. Végül a koronavírus-járvány miatti központi elvonások miatt is született az a döntés: mivel ekkora önerőt nem tudnak előteremteni, a számukra megítélt pályázati összegről, a 65 millió forintról a két másik, a beruházásban előttük járó település javára lemondanak.

Mindszenti István polgármester azt az információt is megosztotta velünk:

A bajai járáshoz tartozó szomszédos településen, Sükösdön maradéktalanul megvalósítják a beruházást, a községben egy tájházat építenek és több kilométer hosszú túraútvonalat alakítanak ki.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A fejlesztés célja továbbra is az, hogy az ide érkező turistákat lehetőleg több napra a térségben tudják tartani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK