2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Isten kezében” – Nézd újra: portréfilm Palotai Péter volt dusnoki polgármesterről

„Isten kezében” – Nézd újra: portréfilm Palotai Péter volt dusnoki polgármesterről
Illés György Cinó  |  2020. 03. 07., 23:30

A közszolgálati televíziócsatorna közel félórás portréfilmet készített az őszi választások után leköszönt dusnoki polgármesterrel, aki 17 éven át a település első embere volt, a polgármesteri tisztséget a rendszerváltás utáni időszakban is betöltötte, majd egy cikluson át alpolgármesterként is tevékenykedett. Akinek életéből negyedszázadot a település irányítása tett ki, annak bemutatása során sem lehet megkerülni a községhez és annak népéhez való viszonyát, az elért eredményeket, ám a film témája mégsem ez: Palotai Pétert, az embert ismerhetjük meg közelebbről, a társadalmi szerepvállalás mellett a hithez, valláshoz, családjához fűződő kapcsolatáról elmondottak alapján. A film a Mediaklikk.hu internetes felületen visszanézhető.

Palotai Péterrel dusnoki tájakon sétálva beszélget a riporter, majd a bográcsban rotyogó, dusnoki paprikával főtt ponty-csuka-kárász-harcsa vegyeshalászlé mellett is faggatja a volt polgármestert, aki a beszélgetés során magán- és közéleti kérdésekről, hagyományról, gyökerekről és elhivatottságáról is beszél.


Forrás: Mediaklikk.hu


Szóba került a párválasztás kérdése, a családi kapcsolatok és munkamegosztás, s úgy általában a munka becsülete. Az őszi választásokon elszenvedett veresége után hiányzik neki az emberekkel való foglalkozás, a csapatmunka, de bizakodva tekint a jövőbe, amiben ugyancsak segíti őt a családi háttér.

Palotai Péter beszél családi gyökereiről éppúgy, mint Dusnok horvát-rác népének eredetéről, szokásairól, a község eredendően a török elől menekülő, Szlavóiából származó népének nemzetiségi identitásáról,nyelvéről, katolikus vallásosságáról is, valamint a mindezzel összeegyeztethető, erős magyarságtudatukról is.


Forrás: Mediaklikk.hu


Bár a nyelvet egyre kevésbé beszélik Dusnokon, főleg a fiatalabb generációk, ő maga is

ERŐS MAGYAR IDENTITÁSSAL RENDELKEZIK, DE AZ ŐSÖK SÍRJÁNÁL HORVÁT NYELVEN IMÁDKOZIK MINDMÁIG,

A gyökerekhez való visszatérés jegyében pedig megszerezte a horvát állampolgárságot is.

PALOTAI PÉTER 1990-TŐL ’94-IG TÁRSADALMI MUNKÁBAN VÉGEZTE A POLGÁRMESTERI TEENDŐKET,

miközben a TSZ főkönyvelője is volt. Időközben könyvvizsgálói végzettséget szerzett.
Ez együtt túl sok terhet rótt rá, ezért a rendszerváltás utáni második ciklust megelőző választásokon nem is indult újra, hanem

’94-98-IG ALPOLGÁRMESTERKÉNT TEVÉKENYKEDETT KORÁBBI JEGYZŐJE MELLETT.

’98-ban viszont újra megmérette magát az akkori polgármesterrel szemben ám – amint fogalmazott – a választásokon csúnyán megbukott.


Forrás: Mediaklikk.hu2002-BEN VISZONT ÚJRA ELNYERTE A VÁLASZTÓK BIZALMÁT.

Ezt szakértelmének, tudásának elismeréseként könyvelt el, de azt is hangsúlyozta, hogy a településen a közéleti munkában kerülik a pártoskodást, ehelyett összefogással dolgoznak a közös célokért.

A volt polgármester szólt a közéleti szerepvállalását megalapozó motivációról is, mondván:

[A polgármester] kell, hogy szeresse a faluját, azt a közösséget, akikért ezt a feladatot elvállalja.”

Természetesen fontos, hogy rendelkezzen az ehhez szükséges képességekkel is – teszi hozzá, miközben vendégeivel ellátogattak a Feketi kápolna Mária-jelenésről neves zarándokhelyéhez.
Arrafelé menet pedig elégedetten szemlélte spenótföldjeiket, amelyek szépen vészelték át a telet,és megmutatta a stábnak az állítólag soha be nem fagyó, különleges tavacskát is.

A riportban hosszan beszélgetnek a hit és vallásosság szerepéről, úgy a közösség, mint Palotai családja és személyesen saját élete vonatkozásában.
Megtudjuk:

A VÁLASZTÁSOK ELŐTT MEGFOGADTA, HOGY VISOVACON, A GYÖNYÖRŰ SZIGETEN ÉPÜLT FERENCES KOLOSTORBAN HÁLAADÓ MISÉT FOG MONDATNI AZ EDDIGI EREDMÉNYEKÉRT, AMELYEKET ELÉRT,FÜGGETLENÜL A VÁLASZTÁSOK EREDMÉNYÉTŐL.

Ennek kapcsán az ottani szerzetesekkel kialakított remek kapcsolatról is szól Palotai Péter az „Isten kezében: A polgármester – Dusnoki látogatás Palotai Péternél” című, februárban forgatott, 26 perces filmben.

Nézzék újra a köztelevízió internetes oldalán!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés