2023. 10. 02. hétfő
Petra
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kétmilliárdos nyertes pályázati csomagot ismertetett a JETA – A célok két év alatt valósulhatnak meg

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 01., 09:58

Április 30-án, kedden polgármesterekkel telt meg a dusnoki községháza tanácsterme, ahol a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány tartotta a 2019. évi legfontosabb ülését. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. alapította, a Miniszterelnökség által támogatott JETA kuratóriuma 13 órakor kezdődő tanácskozásának legfontosabb témája a 2018. évi pályázati forduló nyertes pályázatainak kihirdetése volt. Az elnyerhető egymilliárd 960 millió forinton 47 település, valamint a szekszárdi és a kalocsai kórház osztozik. A 155 pályázatból 139-et részesítettek támogatásban. Kalocsa 56 millió forintot fordíthat fejlesztésre. Az idén még egymilliárd forint felhasználásáról döntenek, várhatóan szeptemberben.

Kalocsa az óvodafejlesztés második ütemére 50, Rendezvény- és Sportközpont fejlesztési projektötlet terveinek elkészítésére ötmillió, a XXX. Paprikafesztivál komplett rendezvénytechnikájára egymillió forint támogatást hívhat le, de a JETA jóvoltából a többi településen is nagy ívű fejlesztések kezdődnek.


Forrás: Zsiga Ferenc

Mint emlékezetes, a 2018. évi pályázati keretösszeg egymilliárd 960 millió forint, a pályázatokat 2019. február 15-ig lehetett benyújtani.
Pályázni a JETA Alapító okiratában szereplő, a Duna bal és jobb partján lévő 47 önkormányzat, illetve azok társulásai, illetve a közigazgatási területükön működő kórházak tudtak. Bács-Kiskun megyéből, a kalocsai járásból Bátya, Drágszél, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Dusnok, Fajsz, Foktő, Géderlak, Hajós, Harta, Homokmégy, Kalocsa, Miske, Ordas, Öregcsertő, Solt, Szakmár, Uszód, Újtelek, Újsolt illetve a kalocsai Szent Kereszt Kórház nyújtott be pályázatot.

A pályázati célok legfeljebb két év alatti megvalósítása eredményeként 16 gyermekintézmény, 14 művelődési ház, tájház és sportlétesítmény újul meg. A szekszárdi és a kalocsai kórház komoly eszközbeszerzéseket tud végrehajtani.


Tizenhat településen járda- és kerékpárút felújítási programok indulhatnak, hat településen új szálláshelyek létesülnek. Az Alapítvány 39 települési nagyrendezvényt falunapok, fesztiválok, továbbá a helyi fejlesztések előkészítését szolgáló 24 tervezési munkát támogat.

A nyertes pályázatok között szerepel orvosi rendelők felújítása, kommunális gépek beszerzése, megújuló energiák alkalmazása, egyházi ingatlanok, temetők és ravatalozók felújítása, de még egy új mozi létesítése is.

A kuratóriumi ülésen közzétették a második fordulós pályázati felhívást is, egymilliárd forint támogatási összeggel.

Az Alapítvány 39 települési nagyrendezvényt, falunapokat, fesztiválokat, továbbá a helyi fejlesztések előkészítését szolgáló 24 tervezési munkát támogat. A települések a már megvalósítás alatt álló, nagyobb léptékű pályázataik önrészének részleges kiváltására, továbbá az életminőség és az életbiztonság emelését szolgáló programokra pályázhatnak.


Forrás: Zsiga Ferenc

Támogatási lehetőség nyílik a közösségi épületek energia-racionalizálására és a helyi építészeti értékek megóvására, valamint a szolgáltatási infrastruktúra elemek terveinek, megvalósíthatósági tanulmányainak elkészítési támogatására is.

Egy önkormányzat 3 pályázatot nyújthat be. Továbbra is magasak a pályázati intenzitási szintek, azaz nagyon kevés önrészt kell vállalniuk az önkormányzatoknak a megpályázott projektjeikhez. A pályázatok beadási határideje 2019. június 28.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz kapcsolódó információk, így a nyertes pályázatok listája és az új pályázati felhívás a www.jovonkenergiaja.hu oldalon található meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>
2023. 10. 01., 08:44
Mindketten italozó életmódot folytattak, ennek ellenére egyetértésben teltek a napjaik, konfliktusaik nem voltak. Még >>>
2023. 09. 29., 09:48
A két járás tűzoltóinak munkáját egy kalocsai vízszállító segítette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK