2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kétszáz hívő a dusnoki Feketi búcsún - Elbúcsúzott a hívektől, nyugdíjba vonul Kistamás István plébános

Kétszáz hívő a dusnoki Feketi búcsún - Elbúcsúzott a hívektől, nyugdíjba vonul Kistamás István plébános
Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 06., 09:20

A Dusnokon több száz éve lelki vigaszt nyújtó élő kultuszhelyen, a nagyközség határában lévő, kialakításában, környezetében is tetszetős Feketi, vagy másik nevén Mária kápolnánál július 4-én, vasárnap tartották a hagyományos búcsújáró szentmisét. A volt középkori falu, Feket szélén emelt kápolnánál bemutatott szertartáson mintegy 200 hívő vett részt. A szentmise végén a nagyközségben 47 éve papi szolgálatot ellátó Kistamás István plébános bejelentette: 77 éves korára tekintettel nyugdíjba vonul, augusztus 1-től Kiss József lesz az egyházközség plébánosa. A hívek meghatódottan búcsúztak Kistamás Istvántól.

Elöljáróban mindenképpen meg kell említeni, hogy a kápolna 1855-ben épült a középkori Feket falu szélén, amely mellett a soha ki nem száradó, Mária forrás által táplált, szépen karbantartott tó és környezete egész évben várja a zarándokokat, a híveket és a turistákat.

A kápolnához érve Mindszenti István polgármester elmondta: a XVII. század végén, a XVIII. század elején Dusnokon megtelepedő, a mai Bosznia, Dalmácia és Szlovénia területéről érkező rácok egy középkori eredetű Mária kultusz, hagyomány által tették virágzóvá a feketi Mária-fok környékét.
A dusnoki Mária - látomások történeteinek valószínűleg középkori gyökerei vannak, amelyet a helyiek és az egyház is híven őriznek. Az itt élő emberek számára a kis dombra emelt Mária kápolna és a forrás által táplált tó felkeresése a kápolna búcsúja napján minden évben kivételes lelki élményt nyújt – mondta a polgármester.  

A Sarlós nagyboldogasszony napjához, július 2-ához legközelebb eső vasárnap – idén július 4-én - tartott búcsújáró szentmisére érkezőket ezúttal is a haranglábra akasztott kis harang kongása köszöntötte. A hívek a hagyományoknak megfelelően először a vaskereszt előtt álltak meg, és a szentmise kezdetéig közösen, hangosan imádkoztak.

Ahogy évtizedek óta, a templom énekkara és kántora ezúttal is közreműködött a szentmise bemutatásakor.

A Kistamás István dusnoki plébános által celebrált szertartás emelkedettségéhez, a búcsú különlegességéhez nagyban hozzájárult, hogy 47 éve (!) szolgál Dusnokon Kistamás István plébános, akinek a híres Feketi kápolnánál ez volt az utolsó miséje.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! | Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A 17 órakor kezdődő szabadtéri szentmisén közel 200 hívő vett részt.

„Ezen az ünnepen ünnepeljük Szent Erzsébet látogatását Boldogságos Szűz Máriánál” – mondta Kistamás István, aki örömét fejezte ki, hogy a pandémia közepette végre olyannak láthatja hívei arcát, mosolyát, ahogyan az oltár elé kihelyezett Frank Nándor népművész által megfestett festményen Szűz Mária is mosolyog.

Kistamás István a szentmise vége előtti áldás előtt hivatalosan is bejelentette nyugdíjba vonulását. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítségére voltak a közel fél évszázad alatt, majd ezekkel a szavakkal áldotta meg híveit:

Továbbra is tartsátok meg hiteteket. Őrizzétek meg hűségeteket az Egyházhoz, az Úr Jézus Krisztushoz. Tartsatok ki vallásotokban! Az Isten áldása kísérjen utatokon!” A megható bejelentést követően a templomi énekkar tagjai plébános úr köré gyűltek és külön neki énekelték az „Áldjon meg Téged az Úr…” kezdetű dalt.

A szertartáson Mindszenti István polgármester külön is köszönetet mondott Kistamás Istvánnak, aki Dusnok egyik legmegbecsültebb, legnagyobb elismerésnek örvendő tagja - fogalmazott a település vezetője.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! | Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei