2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Közel 500 millió forint értékű precíziós gazdálkodást segítő pályázat valósult meg Dusnokon - Interjú Szabadi Árpád gazdálkodóval

Zsiga Ferenc  |  2022. 12. 25., 09:42

A Szabadi Kft. a tájkörzet egyik legnagyobb fűszerpaprika termesztője hírében áll. Szabadi Árpáddal, a cég tulajdonos ügyvezetőjével a kezdetekről és az intenzívebb gazdálkodásra való áttérés folyamatáról, nehézségeiről beszélgettünk.

Kérem, mutassa be a céget!

„Édesapámmal közösen 1994-ben kezdtünk gazdálkodni, akkor még 40 hektár bérelt területen, ma már 290 hektáron termelünk, a klasszikus szántóföldi növények - búza, árpa, kukorica, napraforgó - mellett szántóföldi zöldségeket, fűszerpaprikát, hagymaféléket, petrezselyemlevelet, zöldborsót, csemegekukoricát, kaporlevelet termesztünk, és mezőgazdasági szolgáltatással is foglalkozunk. Ezen növények termesztése, a gazdálkodás jelentősen leköti a kapacitásainkat, de termelési értékükben magasan a „klasszikusok” felett vannak. Gyakorlatilag a teljes területünk öntözhető, és mára a gépparkunk is modern; az optimálishoz közeli időpontban el tudjuk végezni az éppen szükséges munkafolyamatokat. Jelenleg a családtagokkal együtt 13 fő az állandó létszámunk, ehhez jönnek az idénymunkások, akik például paprikaszedés idején akár a 140 főt is elérhetik. Néhány éve a feldolgozást is elkezdtük egy kis fűszerpaprika daráló, csomagoló üzem létrehozásával, továbbá a központi farmunk is jelentős beruházásfejlesztés alatt áll.”

 

Részt vesznek-e a vízgazdálkodási pályázatokon?

„Tavaly már megvalósítottunk egy nagyobb lélegzetvételű öntözési beruházást, így már 7 db lineárral és 4 dobbal rendelkezünk. Ám a 2022.évi aszály rávilágított a meglévő hiányosságokra, így még két öntöződobra és egy szivattyúaggregátra pályázunk az öntözési közösségen keresztül. Az öntözési közösségbe való belépés nagy segítséget jelent számunkra mind a beruházási pályázatnál, mind a gépek üzemeltetésénél.”

A precíziós pályázat kiírása hogyan segítette az Önök gazdaságának digitális átállását?

„El sem kezdtük volna, ha nincsenek ilyen lehetőségek, hiszen olyan mértékű beruházásokról van szó, amit önállóan nem lehetett volna megvalósítani. Viszont ha kimaradnánk, lemaradnánk a versenyben. Az első tanuló év a következő szezon lesz, amelyhez nagy reményeket fűzök, de addig is rengeteget kell még tanulnunk, előre felkészülnünk, hogy ne a csúcsidőszakban kezdjük el értelmezni a folyamatokat, adatokat.”


Alkalmaz-e szaktanácsadót? Kitől hallott a pályázatról?

„Szigeti Tamással és csapatával dolgozom együtt, s nagyon meg vagyok elégedve. Először Tamás említette ezt a lehetőséget, ám mivel nem túl rózsás eredményeink születtek az elmúlt években, nem éreztem, hogy ennek most jött el az ideje. Ám később átgondolva, és a vezérgépeink korára, futásteljesítményükre is tekintettel úgy döntöttünk, belevágunk a fejlesztésekbe! Így több, mint félmilliárdos gépberuházást hajtottunk végre.”


A Szabadi Kft. a tájkörzet egyik legnagyobb fűszerpaprika termesztője hírében áll. Hány hektáron termesztenek paprikát? Hogyan tervezik a jövőt?

„A fűszerpaprika nálunk 2022-ben sajnos háromszor is jégverést szenvedett. 75 hektáron vetettünk, ám csupán közel 50 hektáron arattunk, a termés kétharmada elveszett. Ugyan igény van a feldolgozók részéről, mégis csökkentjük a területet 10-15 hektárral, viszont azt intenzívebben kívánjuk művelni. Így remélem „a kevesebb néha több” elve valósul meg. A saját feldolgozásunk arányát viszont folyamatosan növelni szeretnénk, s mi is megjelenünk webshoppal, saját brand-del a fogyasztók irányába.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK