2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Látványos Szent Iván-éji csónakos, fáklyás, zenés felvonulás a Vajason, Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 27., 09:44

Dusnokon 1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított. Akkor a dusnokiak megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki a határba dolgozni, hanem szentmisét tartanak és Iván napján őseikre emlékeznek. Az ősök tiszteletét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 127. éve tett fogadalom jegyében június 25-én, pénteken, Iván napja után egy nappal idén is ünnep volt Dusnokon. Szerencsére a Szent Iván-éji csónakos fáklyás, zenés felvonulást a Vajason nem mosta el az eső, a pandémia enyhülő szorítása közbeni első nagyobb rendezvény kicsiket és nagyokat a Vajas-partjára csábított, de a nagy múltú rendezvényre a környező településekről is számos vendég érkezett.

Ahogy 127 éve sajnos nem, a jégverés ezúttal szerencsére elkerülte Dusnokot, bár a közeli településeken, például Drágszélen, Homokmégyen, Kecelen és környékén a jég és a vihar iszonyú, az előzetes felmérések szerint százmilliókban mérhető károkat okozott. Mintegy bizonyítva, a Dusnok történetében szinte példa nélküli egykori, száz évnél is régebbi jégverés azóta sem ritka a térségben.

Mint Bogárdi Eszter szervezőtől megtudtuk: a településen régi hagyománnyal bíró eseményét a hétvége közelsége, és a magasabb részvétel miatt ezúttal nem Iván napján, június 24-én, hanem egy nappal később, június 25-én, pénteken tartották.

A forróságot követő hidegfront Dusnokra is betört, változékony időjárást okozott, ennek ellenére sikerült megtartani a csónakos, fáklyás, zenés felvonulást a Vajason.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A látványos felvonuláson ezúttal is több százan vettek részt, a közel 20 csónakból álló flotta a szokásos, már jól bevált útvonalon szelte a Vajas vizét, többen az új Víziturisztikai Központtól indultak. Az eseménybe ezúttal a helyi alkotótábor lelkes kis művészei is bekapcsolódtak.

A program 18 órakor kézműves foglalkozással és arcfestéssel kezdődött, majd ahogy haladt az idő, 20 óra körül a helyi Zabavna Industrija zenekar és a Biser énekkar nem csak a jó hangulatról gondoskodott, ugyanis az alkalmi vigadalom egyfajta toborzóként is hatott.

A fáklyák kiosztása és meggyújtása után a részben népviseletbe öltözött lányok, asszonyok és férfiak több, mint 20 csónakkal, énekszóval, vidáman eveztek az esti események helyszínére.

A dusnoki cserkészcsapat a nagy hídtól a Vajas két partját égő fáklyákkal is megvilágította, a vízen visszatükröződő lángok, a fáklyás csónakok egyedülálló vizuális élményt nyújtottak.

Érdemes volt kikötne, ugyanis a csónakok közönségét és a helyszínen gyülekező, jó kedvű társaságokat tábortűz, majd a parázson megsütött szalonna- és virsli várta.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Fényből a későbbiekben sem volt hiány, 23 órakor az égboltot megvilágító tűzijáték élménye emelte a hangulatot.

A hajnalig tartó bálban a Koktél zenekar húzta a talpalávalót.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK