2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Lélektől lélekig” – Fotóalbum jelent meg Dusnokról

Illés György Cinó  |  2021. 01. 16., 15:45

A dusnoki önkormányzat a Vajas-parti település szépségeit, az ott élő emberek hétköznapjait bemutató fotóalbumot adott ki, részben pályázati finanszírozásból. A gyűjteményt a kalocsai Dunatáj Fotókör Egyesület tagjainak a munkája is színesíti.

Részben pályázaton nyert forrásból, részben a dusnoki önkormányzat anyagi áldozatvállalása nyomán születhetett meg a 150 oldalas fotóalbum Dusnok községről, amelynek címe – Lélektől lélekig – a település rác nevére (Dušenik) utal, amelynek jelentése magyarul: „Lélekváltó”.

Ez a könyv nemcsak egy szokványos fotóalbum, hanem kézzelfogható dokumentuma egy nép lelkének. A dusnoki rácok a nevükben hordják azt a titkot, talányt, amely emberré emel mindannyiunkat. Dusnok a szláv duše szóról kapta a nevét, amely lelket, lélekváltót jelent. Talán ennek a szláv kötődésnek, szláv léleknek köszönhető az a többlet, amit az ideérkezők is megéreznek: van itt valami más, valami jó, ami megkülönbözteti a dusnokiakat más települések lakóitól”– áll a kötetben.


Annyi bizonyos, hogy az ott élőknek településükhöz való kötődése is párját ritkítja. Ezt, egyben a kiadvány tartalmi és formai igényességét is dicséri, hogy a megjelenés után már kevéssel is elmondhatjuk:

ALIG VAN OLYAN HÁZTARTÁS DUSNOKON, HA VEN OLYAN EGYÁLTALÁN, AHOL EZ AZ ALBUM NE VOLNA MEGTALÁLHATÓ A CSALÁDI KÖNYVTÁRBAN.

Az album összeállítását előmozdító számos kiváló szakember és fotós között a kalocsai Duna-táj Fotókör Egyesület tagjai segítették képeikkel.A KALOCSA TELEVÍZIÓ JANUÁR 19-ÉN AZ ESTE HÉTKOR KEZDŐDŐ KULTURÁLIS MŰSORÁBAN, A MÚZSÁBAN RÉSZLETESEBBEN IS FOGLALKOZIK MAJD A KÖTETTEL.

Akkor Mindszenti István, Dusnok polgármestere, Szőgyi László, a Dusnok TV vezetője, illetve a Dunatáj Fotókör két tagja, Bogárdi János és Péjó Zoltán kerekasztal-beszélgetés keretében mutatja majd be az album értékeit.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei