2023. 10. 02. hétfő
Petra
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

„Lélektől lélekig” – Fotóalbum jelent meg Dusnokról

Illés György Cinó  |  2021. 01. 16., 15:45

A dusnoki önkormányzat a Vajas-parti település szépségeit, az ott élő emberek hétköznapjait bemutató fotóalbumot adott ki, részben pályázati finanszírozásból. A gyűjteményt a kalocsai Dunatáj Fotókör Egyesület tagjainak a munkája is színesíti.

Részben pályázaton nyert forrásból, részben a dusnoki önkormányzat anyagi áldozatvállalása nyomán születhetett meg a 150 oldalas fotóalbum Dusnok községről, amelynek címe – Lélektől lélekig – a település rác nevére (Dušenik) utal, amelynek jelentése magyarul: „Lélekváltó”.

Ez a könyv nemcsak egy szokványos fotóalbum, hanem kézzelfogható dokumentuma egy nép lelkének. A dusnoki rácok a nevükben hordják azt a titkot, talányt, amely emberré emel mindannyiunkat. Dusnok a szláv duše szóról kapta a nevét, amely lelket, lélekváltót jelent. Talán ennek a szláv kötődésnek, szláv léleknek köszönhető az a többlet, amit az ideérkezők is megéreznek: van itt valami más, valami jó, ami megkülönbözteti a dusnokiakat más települések lakóitól”– áll a kötetben.


Annyi bizonyos, hogy az ott élőknek településükhöz való kötődése is párját ritkítja. Ezt, egyben a kiadvány tartalmi és formai igényességét is dicséri, hogy a megjelenés után már kevéssel is elmondhatjuk:

ALIG VAN OLYAN HÁZTARTÁS DUSNOKON, HA VEN OLYAN EGYÁLTALÁN, AHOL EZ AZ ALBUM NE VOLNA MEGTALÁLHATÓ A CSALÁDI KÖNYVTÁRBAN.

Az album összeállítását előmozdító számos kiváló szakember és fotós között a kalocsai Duna-táj Fotókör Egyesület tagjai segítették képeikkel.A KALOCSA TELEVÍZIÓ JANUÁR 19-ÉN AZ ESTE HÉTKOR KEZDŐDŐ KULTURÁLIS MŰSORÁBAN, A MÚZSÁBAN RÉSZLETESEBBEN IS FOGLALKOZIK MAJD A KÖTETTEL.

Akkor Mindszenti István, Dusnok polgármestere, Szőgyi László, a Dusnok TV vezetője, illetve a Dunatáj Fotókör két tagja, Bogárdi János és Péjó Zoltán kerekasztal-beszélgetés keretében mutatja majd be az album értékeit.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>
2023. 10. 01., 08:44
Mindketten italozó életmódot folytattak, ennek ellenére egyetértésben teltek a napjaik, konfliktusaik nem voltak. Még >>>
2023. 09. 29., 09:48
A két járás tűzoltóinak munkáját egy kalocsai vízszállító segítette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK