2022. 01. 25. kedd
Pál
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Országos Díj kitüntetésben részesült a dusnoki horvát nemzetiségi Biser Tánccsoport– Három korosztályból 60 táncos ropja

Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 27., 08:21

A Budapesten, a Kőbányai Kulturális Központban november 20-án az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetségének szervezésében tartották az Országos Tradicionális Horvát Napot. Az eseményen az Országos Horvát Önkormányzat a dusnoki Biser Tánccsoport munkáját a magyarországi horvát kultúra területén végzett kiemelkedő tevékenységért Országos Díjjal jutalmazta. A rangos díjat a tánccsoport vezetője, Tamaskó Péterné távollétében Hodován Kíra és Hodovánné Dobler Rita, a csoport tagjai vették át. Tamaskó Péternét az elismerésről kérdeztük.

Amint azt Éva portálunknak kifejtette:

A Biser Tánccsoport a jelenlegi formátumban hat éve alakult, a gyermek, az ifjúsági és a felnőtt tánccsoportot mintegy 60 táncos alkotja. A táncosokkal komoly elhivatottsággal három táncpedagógus foglalkozik: Szávai József, Jakab Tamás és Kertész Hanga. A csoportok tagjai legalább heti egy próbán, zenei kíséret mellett vesznek részt, ami ezen alkalmakkor nem élő zene. Ám a főpróbákon és a fellépéseken mindig elő zene emeli a produkciók színvonalát, a talpalóvalót az ugyancsak dusnoki Zabavna Industria Tamburazenekar pengeti. A korábbi években fellépést fellépés követett, évente több tucat alkalommal léptek a közösség elé, ám a koronavírus-járvány miatt tavaly és idén ezeknek a száma sajnos megcsappant. Már csak azért is, mert a horvátországi szereplések ugyan ilyen okból elmaradtak. Örömteli, hogy a tánccsoport tagjai ennek ellenére kitartanak, rendszeresen jártak, járnak a próbákra.” – mondta a tánccsoport vezetője, Tamaskó Péterné.


Forrás: Szőgyi László


Éva azt is elújságolta, hogy egy hete a Zágrábban élő lánya, Baricevic-Tamaskó Eszter, a Rijekai Egyetem Magyar Tanszékének tanára Dusnokon a rác nyelvjárásról tartott közérdeklődésre számot tartó előadást, ami a PhD dolgozatának is a témája. Természetesen a táncosok szinte kivétel nélkül ott ültek a közönség soraiban. (Erről külön cikkben is beszámolunk – A szerk.)

A Horvát Napon másik Bács-Kiskun megyét érintő elismerést is átadtak, a horvát nyelv oktatásában végzett kiemelkedő teljesítményéért Polyák Judit bajai pedagógus vett át kitüntetést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés