2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Parádés horvát nemzetiségi folklórral kezdődött a Dusnoki Rác Pünkösd

Parádés horvát nemzetiségi folklórral kezdődött a Dusnoki Rác Pünkösd
Zsiga Ferenc  |  2019. 06. 09., 14:49

A Dusnoki Rác Pünkösdnek helyet adó Barai parkba szombaton délután, színpompás népviseletben vonuló néptánccsoportok már ízelítőt adtak abból, hogy a község egyik legkiemelkedőbb rendezvénye idén is emlékezetes kulturális és szórakoztató programokat tartogat. Az ezreket vonzó kétnapos rendezvényt Palotai Péter polgármester a mellette álló, a 100 éves horvát népviseleti ruhadarabokba öltözött Eszter nénivel magyar és horvát nyelven, „Jó dusnokinak lenni!” szavakkal nyitotta meg, majd kezdetét vette a vérpezsdítő délszláv zenére táncoló csoportok, énekkarok bemutatója.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A dusenici Horvát Énekkar produkciója után a Versendi Sokac Olvasókör Gyermek és Ifjúsági Tánccsoportja lépett színpadra.
Már a népviseletüket büszkén viselő kicsik is tapsot váltottak ki, hiszen egyik-másik ötéves kisfiú, kislány nehezen birkózott a színpadra vezető magas lépcsőkkel. Ám ahogy a műsorszámot egymásra, a kicsik főként a nagyobbakra koncentrálva elkezdték, majd végigtáncolták, a közönség végig bíztató, ütemes tapssal segítette őket. A levonuláskor felhangzó taps, ováció nem hagyott kétséget a felől, hogy a közönség a csoportot a szívébe zárta.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A dusnoki Igaz Gyöngy Énekkar autentikus népdalcsokorja után némi színpadi átrendezés következett. Miután a Mali Biser tánccsoportot kísérő Ledina tamburazenekar elfoglalta a helyét, az élő zene varázsa és a horvát néptánc a kívül álló számára nem is olyan egyszerű tánclépései a koreográfia közvetítésével álltak össze fergeteges produkcióvá. 

A végig magyarul és horvátul konferáló, jó előadókészséggel megáldott dusnoki középiskolás lány felhívása után a Hagyományőrző Asszonykórus horvát nyelven előadott népdalválogatása következett.
A folklórblokkot a Bátyai Hagyományőrző és Horvát Nemzetiségi Egyesület szép viseletet öltő, rutinosan, színvonalasan táncoló, zömében középkorú hölgyekből álló horvát néptánca zárta.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A program a Dusnok KSE éremátadó ünnepségével folytatódott, de erről jelentősége miatt külön cikkben is beszámolunk.

A hangulat a Ladina Tamburazenekar táncházán lépett a tetőfokára. A közönség apraja - nagyja körbe állt, és minden előzetes egyeztetés nélkül, láthatóan jól összeszokottan táncolt a délszláv zene olykor-olykor a végletekig felgyorsított ritmusára.

A Dusnoki Rác Pünkösd szombati programja Majoros Rita élő kívánságműsorával és a hajnalig tartó, DJ. Gureega bulijával zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK