2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Teltház, örömzene, fergeteges bál az V. Dusnoki Tamburafesztiválon – A Kossuth-díjas Vujicsics Együttes is színpadra lépett

Zsiga Ferenc  |  2018. 12. 06., 20:16

A délszláv népzene kitűnő megszólaltatója, a világot járó,Kossuth-díjas Vujicsics Együttes is színpadra lépett a dusnoki József Attila Művelődési Házban december 1-jén, szombaton, a hat tamburazenekar közreműködésével megrendezett V. Dusnoki Tamburafesztiválon. Az esemény fő attrakciója az volt,. amikor az utolsóként fellépő Vujicsics Együtteshez valamennyi fellépő zenekar csatlakozott, és igazi örömzene vette kezdetét a színpadon. Az együttesek fellépését követő bálon a helyi Zabavna Industrija hajnalig pengette a talpalávalót.

A horvát nemzetiségűek lakta település, Dusnok immár ötödik alkalommal hívta meg az ország legjobbjai közé tartozó tamburazenekarokat, adott helyet a Tamburazenekarok Fesztiváljának. A nemzetiségi hagyományaikat példaértékűen ápoló dusnokiak körében is népszerű tambura és a tambura zene elsősorban a Balkánon terjedt el, ideértve Horvátországot, Szerbiát, Boszniát, Hercegovinát és Montenegrót.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A dusnoki koncerten fellépő tamburások is elsősorban ezeknek a népeknek a dalait énekelték, muzsikálták, de mint kiderült, a több évszázados együttélés eredményeként sok magyar dal is bekerült a repertoárjukba. Ám hogy az eredetiséget illetően egy kis kétség merüljön fel, vagy csak kedvességből, a zenekarok néhány alkalommal magyarul és horvátul is elénekelték, előadták ugyan azt a dalt.

Az idei fesztiválon is fellépő budapesti Babra zenekar muzsikáját ezúttal is a megfellebbezhetetlen profizmus uralta.

Mintegy fél órás fellépésük alatt a közönség több alkalommal merülhetett alá a tamburazene vérpezsdítő dallamainak világába.

A profizmust a Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomák mellett az is igazolta, hogy a zenekar tagjai immár a negyedik éve játszanak ugyan abban a formációban. Az autentikus népzene megszólaltatásában meghatározó szerep jutott az énekes és egyben tamburabőgős Varga Veronikának, de Kollár Dániel, Pozsonyi Dávid tamburások, Babcsán Bence tamburabrácsos, Réti Benedek harmonika játéka, a szóló kiállások is hozzájárultak a stílusos, kristályosan tiszta, többszólamú zenei megszólaláshoz, előadáshoz.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A Dusnoki Tamburafesztivál ötödik alkalommal sem a versengésről, megmérettetésről szólt, de

bátran kijelenthetjük, hogy a Babra, na és persze különösen a később fellépő Vujicsics Együttes produkcióját, az ilyen kvalitású zenekarokat és előadóművészeket bármelyik nagyszínpadon szívesen látják.

A többi zenekar, Pántlika, Ledina orkestar, Čefa zenekar,a helyi Zabavna Industrija  tamburásai, harmonikásai, tamburabőgősei és fúvósai is a népi hangszeres örömzenének azt a hagyományőrzésre, szórakoztatásra alapított változatát mutatták be, amely nemcsak az egyes dalok autentikus formában történő előadására, de a közönség szórakoztatására, hangulati változására is figyel.

A közös zenélés, az egy együtteshez tartozás örömét is közvetíteti. A közönség gyakran ütemes tapssal, közös énekléssel jelezte, hogy zenekaroknak ez  a törekvése célba ért, nagyra értékeli, ha bevonják a produkcióba.

Igazi népzenei csemegének vitathatatlanul a Vujicsics Együttes fellépése bizonyult.

A világot járó, Kossuth-díjas együttes fellépése már előzetesen magas értékelést adott a dusnokiak szervező munkájának,

 hiszen a nagyszínpadokhoz szokott együttes ezúttal egy művelődési ház közönségét tisztelte meg jelenlétével és zenéjével. A zenekar tagjainak, Borbély Mihálynak, Eredics Áronnak, Eredics Gábornak, Eredics Kálmánnak, Szendrődi Ferencnek, Vizeli Balázsnak oda ítélt  megosztott Kossuth-díj a közönség elismerő, szűnni nem akaró tapsa szerint is jó helyre került.

Miután a közös zenélés után a vendég együttesek a színpadról levonultak, a dusnoki Zabavna Industrija zenekar élőzenés táncháza következett, amelyen amellett, hogy mindenki kitűnően szórakozhatott, a délszláv táncok alaplépéseit is elsajátíthatta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK