2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A koronavírus-járvány egy helyi orvos szemével – Körmendy Szabolcs előadása a könyvtárban

Illés György Cinó  |  2021. 11. 16., 07:41

Irodalmi vénáját is megmutatta dr. Körmendy Szabolcs, a kalocsai Szent Kereszt Kórház tüdőgyógyászatának főorvosa és a COVID osztály vezető főorvosa, akinek két elbeszélése is elhangzott a péntek délután öt órai kezdettel a Tomori Pál Könyvtár előadótermében tartott előadásán, amelyen a koronavírus-járvány során orvosként szerzett tapasztalatairól, a védekezés és gyógyítás lehetőségeiről illetve általánosságban a vírusokról, a járványokról szólt tudományos alapossággal, de közérthető formában.

A több mint harminc érdeklődő előtt megtartott előadást Csikós Marianna könyvtárvezető nyitotta meg, előtte, illetve az előadás zárásaképpen pedig Kállai Sándor, a könyvtár munkatársa olvasta föl Körmendy Szabolcs egy elbeszélését, amely a kórházban tapasztalt emberi történeteket dolgozza föl. A Szívgyémántok gyűjtőcímmel íródott, szívszorító írásokat a cikkünk alá görgetve megtalálható dokumentumként, letöltve el is olvashatják.

Az előadás keretében dr. Körmendy Szabolcs előbb általában a vírusok mibenlétét, működését, majd a koronavírus-fertőzés tüneteit, azok kiteljesedésének általános ismertette, kitérve arra is, hogy a betegség lefolyása nagyon változatos, kiszámíthatatlan. A főorvos szólt a fő kockázati tényezőkről – elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, életkor – és ismertette a diagnosztikai lehetőségeket, bemutatva számos röntgenfelvételt, illetve a gyógyászat lehetőségeit a betegek kezelésére, köztük a gépi lélegeztetés módjait és veszélyeit.


Forrás: KALOhírek


Kalocsai COVID-statisztika

Az előadás érdekes részlete volt, amikor a főorvosa kalocsai kórházban kezelt betegekkel kapcsolatos adatokat szedte csokorba.
Ezek szerint 2020.szeptember 1-jétől 2021. november 10-éig terjedő időszakban

 • 904 fekvőbeteget kezeltek városunk kórházában
 • közülük 161 ember halt meg a betegség következtében
 • 1685 személy részesült ambuláns ellátásban


A statisztika csak a COVID-osztály betegeiről készült, nem tartalmazza azokat, akik gépi lélegeztetésre intenzív osztályra kerültek át.

Az elmúlt közel másfél hónapban, szeptember 1-jétől november 10-éig

 • A 123 ambuláns ellátásra jelentkezett COVID-gyanús beteg közül 99 mintája lett pozitív
 • közülük 58 volt az oltatlan és 41 volt oltott
 • 77 személy szorult fekvőbeteg-ellátásra
 • akik közt 59 fő, tehát közel 80% volt az oltatlan.


Ön védett?

A szervezetünk önvédelmi mechanizmusának – benne az antitestek termelésének módja és a memóriasejtek szerepének – szemléletes bemutatása során a szakember rámutatott: sokan ringatják tévedésben magukat amiatt, hogy egészséges életmódot élő, alapbetegségektől nem sújtott, eleget mozgó, egészségesen táplálkozó, alkoholt nem fogyasztó és nem dohányzó emberként úgy tekintenek magukra, mint akinek az immunrendszere biztosan legyőzi majd a vírust. Azonban az immunrendszer működésének ismeretében nyilvánvalóvá válik, hogy a szervezet védekezéséhez szükség van a gyakori és sokoldalú igénybevételre, vagyis arra, hogy minél több kórokozóval találkozzon, és „tanulja meg” a védekezés módját a szervezet. Márpedig a ma gyakori életmód szerint sokan csupán néhány emberrel, ráadásul mindig ugyanazzal az egy-két személlyel találkoznak az emberek a munkahelyükön, így immunrendszerük az egészséges életmódjuk ellenére is edzetlen, felkészületlen a vírus támadásával szemben.

Védelmet épp emiatt csak a vakcinák jelenthetnek, amelyek hatásmechanizmusáról é fajtáiról is szólt a főorvos, kitérve arra is, hogy maga a vakcináció mint a betegségek elleni védőeszköz több mint kétszáz éve áll rendelkezésre. Cáfolta ugyanakkor, hogy a vakcinák beépülnének az emberi DNS-be, ugyanakkor egyes kórokozók képesek módosítani a génállományt, ezzel később daganatos betegséget okozva.

A fertőzés terjedését azonban hatékonyan hátráltatja a maszkviselés is, amire mindenkit bíztatott Körmendy Szabolcs.

A helyzet komoly

A koronavírus-járvány a halálozási adtok alapján az eddigi nagy járványok sorában jelenleg a hatodik, és még nincsen vége. Pestis, influenza, és tífusz-járványok előzik meg.

Nem szükséges összeesküvés ahhoz, hogy egy ilyen járvány megtizedelje az emberiséget, hiszen bő száz évvel ezelőtt a spanyolnátha is spontán ütötte föl a fejét. Szerencsére elég ritkán történnek ilyen járványok ahhoz, hogy ne legyünk hozzászokva, ezért nehéz intellektuálisan feldolgozni a jelenleg mindnyájunkat érintő léthelyzetet.

Körmendy Szabolcs a lakosság körében terjedő tévhitekről is szólt.
Ilyen például, hogy

 • a maszk fulladást okoz
 • az egészséges életmód megvéd a vírustól
 • a házi praktikákba – például a vírus ellen a zsebben hordott hagyma hatékonyságába, meleg víz ivásába, forró fürdőbe, vagy forró levegő inhalálásába, sós vizes gargarizálásba – vetett hit
 • az oltottaknak nem kell maszkot hordaniuk
 • a tüdőgyulladás vagy influenza elleni oltás megvéd a koronavírussal szemben, vagy hogy
 • lélegzet-visszatartással megállapítható a fertőzöttség.


Zárásképp szubjektív gondolatokat fogalmazott meg az COVID-osztály főorvosa. Ilyen volt, hogy a pandémiának már a negyedik hullámát jegyzik, azonban a frontvonalban a második és harmadik hullám közt nem is lehetett különbséget tenni, annyira egybeértek.

Körmendy Szabolcs beszámolt az egészségügyi dolgozók és a munkájukat segítő személyzetre nehezedő lelki megterhelésről, hiszen gyakran ismerősök szenvedését és halálát kellett végignézniük. De ugyanilyen nehéz az a helyzet is, amikor döntést kell hozni arról, hogy kit tegyenek gépre és kit ne.


Forrás: KALOhírek


De nagy a fizikai terhelés is, hiszen talpig védőöltözetben sokszor a legalapvetőbb biológiai szükségletek háttérbe szorításával kell állni a sarat. Ilyen körülmények közt különösen fölértékelődik az a társadalmi megbecsülés és személyes hála, amelynek számtalan megnyilvánulásával találkoznak az egészségügy dolgozói.

A kiélezett élethelyzetben tevékenykedő orvos empatikus érzelmeit, megható, esetenként felemelő, máskor keserű tapasztalatait két novellájában is igyekezett érzékeltetni Körmendy Szabolcs. Közülük a második felolvasása után kérdésekre is válaszolt a szakember, amiben az előadást érdeklődéssel hallgató dr. Tamás Csaba szívsebész főorvos is segítségére volt.


Forrás: KALOhírek

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei