2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ágy melletti diagnosztikai készülékeket kapnak a kórház osztályai

Zsiga Ferenc  |  2016. 06. 28., 09:13

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza a kecskeméti megyei és a kiskunfélegyházi kórházzal egy időben pályázati forrásból kap a fekvőbeteg ellátást jelentősen segítő, betegágy melletti mobil diagnosztikai készülékeket. Az azonnali eredményt produkáló eszközök legfeljebb 10 százalékos hibahatáron belül dolgoznak az úgynevezett „nagy laborhoz”, tehát a hagyományos laboratóriumok által validált eredményekhez képest. A készülékek infarktusos vagy stroke betegek esetében életet menthetnek.

Az új mobil, tehát betegágy mellé vihető készülékek használatát június 20-24-ig, a kórházban tartott tanfolyam keretében sajátították el az érintett osztályok, így a Sürgősségi Osztály, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály, a Belgyógyászati-, Nőgyógyászati-, és Tüdő Osztály munkatársai.

A Roche cég képviseletében oktató Zelenyák Brigitta arról számolt be, hogy a vizsgával záruló tanfolyam végén az egyes munkatársak megkapják azt a hozzáférési kódot, amellyel az egyes készülékeket kezelhetik.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A betegágy melletti gyógyítást jelentősen segítő berendezések nap közben egy töltőn vannak, és szükség esetén közvetlenül a betegágynál vehetők igénybe. A készülékek meglehetősen nagy pontossággal, a nagy laborhoz képest legfeljebb 10 százalékos eltéréssel, de azonnal szolgáltatnak adatokat akár az ujjbegyből vett vérből a vérgáz, vércukor, a vérzsír, véralvadás, a vizelet meghatározó értékeire.

A stroke-ban (agyvérzés, agyi érelzáródás) szenvedőknél vagy az infarktusos betegeknél óriási jelentősége van az időtényezőnek, így ezek a készülékek azonnali eredményeikkel akár életet is menthetnek. A mért adatok nyomban bekerülnek a beteg elektronikusan rögzített adatai közé. Tehát bárki, bármikor kíváncsi a kritikus pillanatban mért értékekre, az később is visszakereshető.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szakember elismeréssel szólt a kórház ápolóinak felkészültségéről, az új eljárások iránti nyitottságáról. Mint mondta, többen két éjszakai műszak között jöttek be a tanfolyamra, hogy elsajátíthassák a készülékek kezelését, majd az eredményes vizsga után már a gyakorlatban használhassák ezeket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei