2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 393 Ft   : 381 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Hajdú Zoltán: Jól halad a harmadik oltás beadása, egyre többen kérik a vakcinát

Dr. Hajdú Zoltán: Jól halad a harmadik oltás beadása, egyre többen kérik a vakcinát
Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 21., 08:53

Magyarországon eddig több mint félmillióan kapták meg a koronavírus elleni harmadik oltást, és mint dr. Hajdú Zoltántól, a háziorvosok kollégális szakmai vezetőjétől megtudtuk: városunkban is egyre többen kérik a harmadik vakcinát. Sőt, a háziorvosi rendelőkben az első oltást igénylők száma is megszaporodott.

A világjárvány negyedik hullámában továbbra is azok az idős páciensek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, akik életkoruknál fogva fokozott kockázati csoportba tartoznak. A 60 éven felüliek közül 600 ezer ember még az első oltását sem kapta meg, ezért minél hamarabb meg kell őket győzni, hogy éljenek az oltás lehetőségével, hiszen ők potenciálisan életveszélynek vannak kitéve.
A harmadik oltással kapcsolatban dr. Hajdú Zoltánt, a háziorvosok szakmai vezetőjét kerestük fel.

A főorvos arról tájékoztatta portálunkat:

Szerencsére városunkban a lakosság egy jelentős része kéri a harmadik vakcinát. Én mindenkit csak bátorítani tudok, hogy éljen a lehetőséggel. Talán érdemes tudatosítani, ezt itt helyben, az oltóponton igénybe tudják venni. Mégpedig viszonylag gyorsan. A honlapon keresztül lehet időpontot foglalni, és aki kéri, szinte azonnal kapja a számára legelőnyösebb, illetve választott védőoltást. Vakcina bőven van, nincs hiány”- hangsúlyozta dr. Hajdú Zoltán.


Hozzátette:

a harmadik oltás az időseken kívül a szervtranszplantált, esetleg immunbeteg embereknek fontos, hogy emlékeztesse a szervezetet a korábbi oltások jelenlétére. Nagyon lényeges, hogy a beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a kór lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.”A szakember aláhúzta:

Ajánlás van arra, hogy az eddig megkapott két oltás után mit javasol a szakma. Ám mindenképp négy hónapot ki kell hagyni a második oltás után, és természetesen azok az általános szabályok, amelyek egy védőoltással kapcsolatosak, azok most is érvényben vannak, és figyelembe kell venni azokat.”A főorvos szólt arról is, hogy már javában benne vagyunk az őszben, és egyre több a felső légúti megbetegedés. Ugyan még nincs influenzajárvány, de hasonló tünetekkel már keresik a betegek a háziorvosokat.

Ez feladja a leckét, mert ezek a tünetek nagyban hasonlítanak a COVID-19-re. Nem tudunk mást tenni, mint tesztelünk, és sajnos vannak pozitív esetek is Kalocsán. Ezért is fontos, hogy időben felismerjük a koronavírust. Elsősorban az okozza most a nehézséget, hogy a jellegzetes tünetek, mint például az ízérzés - és szaglászavar, már nem domináns, hanem a több napos, magas láz és a száraz köhögés mellett megjelent például a fejfájás és a szem kötőhártya gyulladása is.” fogalmazott dr. Hajdú Zoltán.


Mint megtudtuk, újabb közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését. Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is 10 nap.

A légúti tüneteket mutató pácienseket továbbra is arra kérik a háziorvosok, hogy lehetőleg telefonon, előzetesen jelezzék betegségüket. Kikérdezésüket követően az orvos majd eldönti, hogy indokoltnak látja-e a tesztelést, illetve szükség esetén megszervezi a tünetet mutató rendelői betegvizsgálatát, vagy kórházi ellátását.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-08-09 07:48:00
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>
2022. 08. 12., 16:06
A Földtől mintegye 395 fényévre található az az exobolygó, ami körül egy gyűrű is kering. Még >>>
2022. 08. 12., 12:28
Hatrészes nyílt kerekasztal-beszélgetés sorozat veszi kezdetét ma délután. Az első alkalom témája: a lokálpatriotizmus. A programsorozat jövő héten folytatódik és szeptember közepén zárul. A szervezők minden érdeklődőt várnak! Még >>>
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés