2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Hajdú Zoltán: Jól halad a harmadik oltás beadása, egyre többen kérik a vakcinát

Dr. Hajdú Zoltán: Jól halad a harmadik oltás beadása, egyre többen kérik a vakcinát
Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 21., 08:53

Magyarországon eddig több mint félmillióan kapták meg a koronavírus elleni harmadik oltást, és mint dr. Hajdú Zoltántól, a háziorvosok kollégális szakmai vezetőjétől megtudtuk: városunkban is egyre többen kérik a harmadik vakcinát. Sőt, a háziorvosi rendelőkben az első oltást igénylők száma is megszaporodott.

A világjárvány negyedik hullámában továbbra is azok az idős páciensek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, akik életkoruknál fogva fokozott kockázati csoportba tartoznak. A 60 éven felüliek közül 600 ezer ember még az első oltását sem kapta meg, ezért minél hamarabb meg kell őket győzni, hogy éljenek az oltás lehetőségével, hiszen ők potenciálisan életveszélynek vannak kitéve.
A harmadik oltással kapcsolatban dr. Hajdú Zoltánt, a háziorvosok szakmai vezetőjét kerestük fel.

A főorvos arról tájékoztatta portálunkat:

Szerencsére városunkban a lakosság egy jelentős része kéri a harmadik vakcinát. Én mindenkit csak bátorítani tudok, hogy éljen a lehetőséggel. Talán érdemes tudatosítani, ezt itt helyben, az oltóponton igénybe tudják venni. Mégpedig viszonylag gyorsan. A honlapon keresztül lehet időpontot foglalni, és aki kéri, szinte azonnal kapja a számára legelőnyösebb, illetve választott védőoltást. Vakcina bőven van, nincs hiány”- hangsúlyozta dr. Hajdú Zoltán.


Hozzátette:

a harmadik oltás az időseken kívül a szervtranszplantált, esetleg immunbeteg embereknek fontos, hogy emlékeztesse a szervezetet a korábbi oltások jelenlétére. Nagyon lényeges, hogy a beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a kór lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.”A szakember aláhúzta:

Ajánlás van arra, hogy az eddig megkapott két oltás után mit javasol a szakma. Ám mindenképp négy hónapot ki kell hagyni a második oltás után, és természetesen azok az általános szabályok, amelyek egy védőoltással kapcsolatosak, azok most is érvényben vannak, és figyelembe kell venni azokat.”A főorvos szólt arról is, hogy már javában benne vagyunk az őszben, és egyre több a felső légúti megbetegedés. Ugyan még nincs influenzajárvány, de hasonló tünetekkel már keresik a betegek a háziorvosokat.

Ez feladja a leckét, mert ezek a tünetek nagyban hasonlítanak a COVID-19-re. Nem tudunk mást tenni, mint tesztelünk, és sajnos vannak pozitív esetek is Kalocsán. Ezért is fontos, hogy időben felismerjük a koronavírust. Elsősorban az okozza most a nehézséget, hogy a jellegzetes tünetek, mint például az ízérzés - és szaglászavar, már nem domináns, hanem a több napos, magas láz és a száraz köhögés mellett megjelent például a fejfájás és a szem kötőhártya gyulladása is.” fogalmazott dr. Hajdú Zoltán.


Mint megtudtuk, újabb közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését. Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is 10 nap.

A légúti tüneteket mutató pácienseket továbbra is arra kérik a háziorvosok, hogy lehetőleg telefonon, előzetesen jelezzék betegségüket. Kikérdezésüket követően az orvos majd eldönti, hogy indokoltnak látja-e a tesztelést, illetve szükség esetén megszervezi a tünetet mutató rendelői betegvizsgálatát, vagy kórházi ellátását.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei