2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Hajdú Zoltán: Jól halad a harmadik oltás beadása, egyre többen kérik a vakcinát

Dr. Hajdú Zoltán: Jól halad a harmadik oltás beadása, egyre többen kérik a vakcinát
Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 21., 08:53

Magyarországon eddig több mint félmillióan kapták meg a koronavírus elleni harmadik oltást, és mint dr. Hajdú Zoltántól, a háziorvosok kollégális szakmai vezetőjétől megtudtuk: városunkban is egyre többen kérik a harmadik vakcinát. Sőt, a háziorvosi rendelőkben az első oltást igénylők száma is megszaporodott.

A világjárvány negyedik hullámában továbbra is azok az idős páciensek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, akik életkoruknál fogva fokozott kockázati csoportba tartoznak. A 60 éven felüliek közül 600 ezer ember még az első oltását sem kapta meg, ezért minél hamarabb meg kell őket győzni, hogy éljenek az oltás lehetőségével, hiszen ők potenciálisan életveszélynek vannak kitéve.
A harmadik oltással kapcsolatban dr. Hajdú Zoltánt, a háziorvosok szakmai vezetőjét kerestük fel.

A főorvos arról tájékoztatta portálunkat:

Szerencsére városunkban a lakosság egy jelentős része kéri a harmadik vakcinát. Én mindenkit csak bátorítani tudok, hogy éljen a lehetőséggel. Talán érdemes tudatosítani, ezt itt helyben, az oltóponton igénybe tudják venni. Mégpedig viszonylag gyorsan. A honlapon keresztül lehet időpontot foglalni, és aki kéri, szinte azonnal kapja a számára legelőnyösebb, illetve választott védőoltást. Vakcina bőven van, nincs hiány”- hangsúlyozta dr. Hajdú Zoltán.


Hozzátette:

a harmadik oltás az időseken kívül a szervtranszplantált, esetleg immunbeteg embereknek fontos, hogy emlékeztesse a szervezetet a korábbi oltások jelenlétére. Nagyon lényeges, hogy a beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a kór lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.”A szakember aláhúzta:

Ajánlás van arra, hogy az eddig megkapott két oltás után mit javasol a szakma. Ám mindenképp négy hónapot ki kell hagyni a második oltás után, és természetesen azok az általános szabályok, amelyek egy védőoltással kapcsolatosak, azok most is érvényben vannak, és figyelembe kell venni azokat.”A főorvos szólt arról is, hogy már javában benne vagyunk az őszben, és egyre több a felső légúti megbetegedés. Ugyan még nincs influenzajárvány, de hasonló tünetekkel már keresik a betegek a háziorvosokat.

Ez feladja a leckét, mert ezek a tünetek nagyban hasonlítanak a COVID-19-re. Nem tudunk mást tenni, mint tesztelünk, és sajnos vannak pozitív esetek is Kalocsán. Ezért is fontos, hogy időben felismerjük a koronavírust. Elsősorban az okozza most a nehézséget, hogy a jellegzetes tünetek, mint például az ízérzés - és szaglászavar, már nem domináns, hanem a több napos, magas láz és a száraz köhögés mellett megjelent például a fejfájás és a szem kötőhártya gyulladása is.” fogalmazott dr. Hajdú Zoltán.


Mint megtudtuk, újabb közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését. Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is 10 nap.

A légúti tüneteket mutató pácienseket továbbra is arra kérik a háziorvosok, hogy lehetőleg telefonon, előzetesen jelezzék betegségüket. Kikérdezésüket követően az orvos majd eldönti, hogy indokoltnak látja-e a tesztelést, illetve szükség esetén megszervezi a tünetet mutató rendelői betegvizsgálatát, vagy kórházi ellátását.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK