2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Svébis Mihály: Döbbenetes érzés látni a covid részlegen fekvő betegeket – A megye mind az öt kórházában kezelnek koronavírusos betegeket

Zsiga Ferenc  |  2021. 04. 05., 09:00

Emberfeletti küzdelmet folytatnak a koronavírusos betegek életéért a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban és a megyei intézményvezető irányítása alá tartozó négy másik városi telephelyen. Ágyból és lélegeztetőgépből sincs hiány megyénkben, a humánerőforrást átcsoportosításokkal oldják meg, felkészültek a hosszú hétvégére is – tudtuk meg dr. Svébis Mihálytól. A megyei intézményvezető a vírushelyzet eddigi legsúlyosabb időszakában adott interjút. Elárulta, hiába van több mint négy évtizede a pályán, döbbenten áll azelőtt, amit a covid részlegeken lát – olvasható a hiros.hu-nak adott interjúban, amit a megyei kórház főigazgatója adott a portálnak.

 

– Jelenleg pontosan hol, milyen részlegeken folyik a covid betegek ellátása a megyei kórház egyes telephelyein?

– A járvány harmadik hullámának idején Bács-Kiskun megye valamennyi kórházát összevonták, és a megyei kórház irányításával végzik a covid-ellátást. A megyében lévő öt kórházban, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason, Kalocsán és Baján is igen nagy számban kezelünk koronavírusos betegeket. Az elmúlt hetekben jelentősen megugrott a sürgőséggel bekerült fertőzöttek száma, és ami a legszomorúbb, döntően a fiatalabb, 40-es, 50-es korosztályból kerülnek be súlyos állapotban intézményeinkbe. De sajnos az sem számít ritkának, hogy huszonéves betegek életéért kell küzdeniük a kollégáknak.
Az első hullám idején döntően a társbetegségekkel rendelkező idősebb korosztályt érintette ez a megbetegedés, mára azonban azt kell látnunk, hogy egyre fiatalabbak kerülnek kórházba, és nagyon gyorsan romlik az állapotuk.

– Nem kell attól tartani, hogy nem jut hely a betegeknek?

– Nem fordulhat elő, hogy elutasítsunk beteget, mert nincs hely a kórházban. Maximálisan fel vagyunk készülve arra, hogy súlyosbodhat a járványhelyzet, még vannak tartalékágyaink.

 

– Érkeznek-e más megyékből is betegek Kecskemétre?

– Döntően Bács-Kiskunból érkeznek hozzánk a betegek, de sajnos az is előfordul, hogy más megyékből küldenek hozzánk. Természetesen őket is ellátjuk.

– Szinte minden intézmény túlterhelt. Az önök telephelyén is érezhető az orvosok, szakápolók hiánya?

– Egyelőre van humánerő forrásunk, ezt átcsoportosításokkal tudtuk megoldani. Egyrészt a szakrendeléseken lecsökkent a rendelési idő, az itt dolgozó orvosokat, asszisztenseket is átvezényeltük a fekvőbeteg ellátásba. Nemrég a szakrendelők is a kórházak irányítása alá kerültek. Így, ha az elkövetkezendő időszakban még több kollégára lesz szükségünk, akkor van mód és lehetőség arra, hogy az önkormányzati szakrendelőkben dolgozókat is átvezényeljük a fekvőbeteg ellátásba. Bekértük a megyei tiszti főorvos asszonytól a háziorvosok elérhetőségét, rendelkezésünkre áll, ki milyen szakvizsgával rendelkezik, mennyi szakszemélyzet van egy-egy rendelőben. Végszükség esetén rájuk is számíthatunk. Én azonban nagyon bízom abban, hogy erre nem kerül sor.

Az Országos Kórházi Főigazgatás önkénteseket is toboroz a járvány elleni védekezéshez. A megyében mekkora volt az érdeklődés a felhívásra?

– Nálunk is elég sokan jelentkeztek. Vannak, akiket adminisztratív feladatok ellátására tudunk alkalmazni, de voltak önkéntesként jelentkező idősebb orvoskollégák is, akik az oltópontokon tudnak segíteni.

– Elegendő-e a lélegeztetőgépek száma?

– Semmiben sem szenvedünk hiányt, a szükséges eszközökkel el vagyunk látva.

– Február óta beszélnek harmadik hullámról, azóta rekordokat dönt az új betegek, az elhunytak száma. Hogy lehet bírni ezt a hosszú ideje tartó lelki-fizikai terhelést?

– Hála Istennek nálunk a fennálló helyzethez képest jó a hangulat, egy fantasztikus csapat segíti egymást. A több mint egy éve tartó háborús állapot természetesen rendkívül megviseli lelkileg az orvosokat, ápolókat egyaránt, de esküjükhöz híven teszik a dolgukat.

Látják, hogy milyen problémákkal kell szembenéznünk nap mint nap, ők azonban csak a megoldással foglalkoznak. Sokszor nem is kell mondanom, mit kell tenniük, teszik saját maguk. Ezért is vagyok nagyon büszke minden munkatársamra. Érezzük azt is, hogy a lakosság támogat bennünket, amit ezúton is nagyon köszönünk, ez ad erőt nekünk ezekben a nehéz napokban.

– Hogy telik egy napja a vírushelyzet legsúlyosabb időszakában?

– Jelenleg – vezetőtársaimmal együtt – napi 24 órás szolgálatban dolgozunk. Reggeltől estig a kórházban vagyunk, szervezzük a feladatokat. De ugyanúgy készenlétben kell állnunk éjjel is, hisz bármikor történhet olyan esemény, amit azonnal meg kell oldani.

– Egy év alatt sokat tanult a szakma a járványról. Mennyiben változott a covid terápia?

– Az a gyógyszer, ami a világon létezik és sikerrel alkalmazzák, minden magyar beteg számára elérhető. Folyamatosan egyeztetünk a tapasztalatokról. Épp most szervezett egy videókonferenciát Kásler Miklós miniszter úr, amelyen neves szakemberek a legújabb terápiás lehetőségekről tartottak előadást. Vannak bizonyos gyógyszertípusok, amelyeket csak a centrumkórházakban lehet alkalmazni, de elmondhatjuk, hogy minden terápiás lehetőség a rendelkezésünkre áll.   

– Veszélyezteti-e a normál ellátást a vírushelyzet?

– A daganatos és a szív-és érrendszeri betegek ellátása most is folyamatos. A sürgősségi ellátás a megszokott módon történik, tehát semmiféle hátrány nem érheti a betegeket. A programozott műtétek sajnos csúsznak, ezeket a beavatkozásokat a járványhelyzet lezárása után igyekszünk mihamarabb pótolni.

Dr. Svébis Mihály az oltásokból is kiveszi a részét

 

– Az oltások számának alakulásához kötötték a nyitást. Ezen a téren is nagy teher hárul a kórházakra.

– Meggyőződésem, hogy a járvány leküzdésének egyetlen módja, ha minél nagyobb tömeget minél rövidebb idő alatt oltunk be. Nagyon sok furcsaságot lehet hallani a médiában a különböző vakcinákról. Én ezzel kapcsolatban csak annyit tudok mondani, az igazán jó vakcina az az, amit már beadtunk. A járványt másképp nem tudjuk megfékezni. Úgy látom, hogy az emberek is egyre inkább belátják ezt. Akit kiértesítenek, azok meg is jelennek nálunk, és felveszik az oltást.

Szerencsére egyre nagyobb mennyiségben kapunk vakcinát. A húsvéti hosszú hétvégén is folyamatosan oltunk, időnként 14-15 oltóhelyen is. Az idősek, a krónikus betegek mellett zajlik a pedagógusok immunizálása, most pedig elkezdődik a kismamák oltása is. A szülész kollégák felmérték, hány várandós nő van megyénkben, ők igényelhetik az oltást. Mindezek mellett folyamatosan biztosítjuk a második körös oltások beadását.

– Ön is rendszeresen megfordul a covid betegek között. Hogy viseli?

– Tegnap is jártam a covid részlegen, megnéztem betegeinket. Orvosként is döbbenetes érzés látni őket. Nagy részük gépeken van, a többiek pedig légszomjjal küzdenek.

Annál rosszabb érzés nincs, amikor valaki nem kap elég levegőt, és kiül az arcára a félelem. Könyörgő tekintettel kapaszkodnak az orvosokba, ápolókba.

Kérik, hogy segítsünk rajtuk, mi pedig mindent megteszünk, hogy megmentsük az életüket. Ez azonban sajnos nem mindig sikerül.

– Több mint 40 éve van a pályán, volt ehhez mérhető időszak?

– Negyvenegy éve vagyok orvos, 40 éve kezdtem itt a megyei kórházban, de ez idő alatt ilyen próbatétellel még nem találkoztam. Semmihez sem hasonlítható. Innen visszatekintve az elmúlt négy évtizedre, egy fantasztikus, élményekben gazdag időszak volt a vírus előtti.

A mostani helyzet viszont lesújtó, csak bizakodni tudok, hogy hamarosan vége lesz.

– Hogy látja, lesz ennél rosszabb?

– Én azt hiszem, még két-három kritikus hetünk lesz, azután – nagyon remélem – lecseng ez a járvány, és picit levegőhöz jut az egészségügy is.

– Mit üzenne azoknak, akik még mindig nem hiszik el, mennyire súlyos a helyzet?

– Annyit üzennék, hogy minél többen vegyék fel az oltást. De az se feledje a maszkviselést, a távolságtartást, aki már be van oltva! Kitartásra van szükség, nem csak nekünk a frontvonalon, de mindenki másnak is, ha azt szeretnék, hogy végre felszabaduljon, nyisson az ország.
Forrás: hiros.hu/Pásztor Andrea

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés