2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Édes élet – a cukorbetegségről közérthetően – Dr. Pap Gizella előadása

Zsiga Ferenc  |  2016. 06. 02., 14:30

Egészségügyi fórumokra rendszeresen járó emberként kevés olyan jól összeszedett, lényegre törő, közérthetően és élvezetes stílusban előadott prezentáción jártam, mint amit „Édes élet” – A cukorbetegségről közérthetően címmel dr. Pap Gizella, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház belgyógyász, kardiológus, deabetológus szakorvosa május 30-án az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) és a Kalocsai Kulturális Központ szervezésében, az utóbbi sétálóutcában lévő székházában tartott.

Az adjunktus asszony három szakterületen szerzett, a cukorbetegség esetében egymással szoros összefüggésben lévő szakvizsgái már előre vetítették: a hallgatóság, közte a cukorbetegségben szenvedők átfogó képet, hasznos tanácsokat kapnak majd a betegség megelőzéséről, felismeréséről és gyógyításáról.

A betegség történetét, a jellemző kórképeket, a közelmúlt és a jelen legkorszerűbb gyógymódjait felölelő előadás alapvetően azokra a laikusokban is egyre gyakrabban felmerülő kérdésekre adta meg a választ: miként előzhetjük meg a cukorbetegség kialakulását, mi az inzulin, szervezetünkben hogyan tudjuk fenntartani az egészséges vércukorszintet? Izgalmas kérdésnek bizonyult az is, melyek a betegség első tünetei, szervezetünkből hogyan tudjuk eltávolítani a felesleges cukrot.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elhangzott, az 1-es típusú cukorbetegség általában gyorsan, jellegzetes tünetek kíséretében lép fel, mégpedig annál gyorsabban, minél fiatalabb az egyén. Gyermekkorban akár napok, hetek, fiatal felnőttkorban már hónapok alatt fejlődhetnek ki a klinikai tünetek. A cukorbetegség ezen típusának jellegzetes tünetei a sok vizelet, fogyás, szomjúság. Ha a gyermek gyakran jár wc-re, arra a szülőnek érdemes odafigyelnie. Szerencsére már a legegyszerűbb vérvételen alapuló laborvizsgálatból is fény derülhet a betegségre.

Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség általában tünetszegényen, alattomosan zajlik. Éveken keresztül is fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálnák. Előfordulhat, hogy a cukorbetegséget a magára nem oda figyelő embernél már csak a súlyos, késői szövődményei révén ismerik fel. A 2-es típusú cukorbetegségben gyakori szövődmények a baktériumok által okozott bőrfertőzések, vagy, hogy a sebek nehezen gyógyulnak, legyen az akár a legkisebb hámsérülés, vagy sebészi beavatkozás. 


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az előadó rámutatott: a cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség típusa (1-es vagy 2-es), valamint az egyéni adottságok, testsúly, életkor, egyéb betegségek befolyásolják.

Természetesen az inzulinnal kezelt cukorbetegek esetén is fontos a diéta. Amint az a bemutatott ábrán is látható volt, a szénhidrát elfogyasztása során 1 óra múlva alakul ki a vércukorcsúcs, ami 3 óra múlva lecseng, viszont az adagolt inzulin hatásgörbéje mást mutat. Még rendszeres inzulinkezelés mellett sem olyan gyors az inzulin felszívódása, mint ahogy az az egészséges szervezetben megvalósul.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A cukorbetegség megannyi aspektusát felvonultató előadás végén egyebek mellett az is elhangzott: a betegség rendszeres testmozgással, életmódváltással megelőzhető, még a 2. típusú cukorbetegség sem jelenti azt, hogy annak élethosszig kell tartania. A különböző édesítőszerekről még senki nem bizonyította, hogy annak káros mellékhatásai lennének.

Az előadás végén a hallgatóság soraiban helyet foglaló dr. Mócza György, a kórház főigazgató-helyettese elsőként gratulált dr. Pap Gizellának a közönség figyelmét végig lekötő, magas színvonalú előadáshoz.

E cikkben nem célunk az előadás teljes anyagának ismertetése, de aki cukorbeteg, vagy hajlamos erre a betegségre, az EFI Iroda keretében működő, éppen a dr. Pap Gizella vezette cukorbeteg klub foglalkozásain – előzetes jelentkezést követően – minderről lényegesen többet tudhat meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei