2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Fontos változások a Kalocsai Szent Kereszt Kórház működésében – Szinte minden, amit a koronavírus fertőzés megelőzéséről, az eljárásrendről tudni érdemes

Fontos változások a Kalocsai Szent Kereszt Kórház működésében – Szinte minden, amit a koronavírus fertőzés megelőzéséről, az eljárásrendről tudni érdemes
Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 19., 11:59

COVID-19 vírusfertőzéssel kapcsolatban a nagyobb járvány megelőzése érdekében a 10/2020. (III. 14.) EMMI rendelet szerint a kihirdetett veszélyhelyzet miatt módosították a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza szakrendeléseinek működését, amelyről és több más, ezzel kapcsolatos kérdésről adott tájékoztatást dr. Mócza György, a Szent Kereszt Kórház főigazgató-helyettese.

Az intézmény vezetője elmondta:

MÁRCIUS 18-TÓL VISSZAVONÁSIG A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZBAN, KIZÁRÓLAG SÜRGŐS ESETBEN a

 • Belgyógyászati szakrendelés
 • Sebészeti szakrendelés
 • Ideggyógyászati szakrendelés
 • Szülészeti szakrendelés 

működik.

Kéri, csak azok keressék fel a fenti rendelőket, akiknek egészségi állapota ezt indokolja (pl. akut megbetegedés mely sürgős ellátást igényel).

A beteglátogatási tilalom továbbra is, visszavonásig érvényben van.

A főigazgató-helyettes arra kéri az egyes, nem jogkövető hozzátartozókat, hogy szeretteik, az egészségügyi személyzet és saját egészségük érdekében a kórház fekvőbeteg osztályira a különböző trükkökkel való illegális bejutást, az ilyen kísérleteket fejezzék be! A portaszolgálat vagy az egészségügyi személyzet felszólítására azonnal és haladéktalanul hagyják el az épületet!

Csomag beadására a már ismertetett módon, a kórház új főbejáratánál, a portán továbbra is lehetőség van – mondta dr. Mócza György, aki arra kéri a laboratóriumba érkezőket, hogy várakozás közben egymástól minél távolabb helyezkedjenek el.

Mint elhangzott: a védőnői általános tanácsadás és családlátogatás ideiglenes felfüggesztésre került, kivéve az újszülöttek látogatása.

A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, valamennyi kollégája, munkatársa nevében kéri a betegek, a hozzátartozók megértését és türelmét, valamint hogy vegyék figyelembe: mindez valamennyi állampolgár, a koronavírus fertőzés megelőzése érdekében történik! – hangsúlyozta Dr. Mócza György.

Az intézményvezető aláhúzta:

LÉGÚTI FERTŐZÉSRE UTALÓ TÜNETEKET (LÁZ, KÖHÖGÉS, TOROKFÁJÁS) MUTATÓ BETEG NE KERESSE FEL AZ ORVOSI RENDELŐT, TELEFONON HÍVJA HÁZIORVOSÁT. HA MÉGIS BEJÖN A RENDELŐBE ILYEN BETEG, AZ ORVOS JOGOSULT HAZAKÜLDENI ÉS AZ ELLÁTÁST TÁVKONZULTÁCIÓ ÚTJÁN FOLYTATJÁK!


Akut légúti tünetekkel rendelkező pácienst az otthonában vizsgálni tilos! Csak telefonos távkonzultáció történhet.

Mint más forrásból megtudtuk:

 • A veszélyhelyzet időtartama alatt a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerülnek.
 • A veszélyhelyzet időtartama alatt a keresőképtelenségről szóló, a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról az ORVOSI IGAZOLÁSOKAT NEM KELL KÉTHETENKÉNT KIÁLLÍTANI.
 • Ha a szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt, akkor ideiglenesen, a vészhelyzet elmúltát követő 90 nappal meghosszabbításra kerül a szakorvosi javaslat.
 • A veszélyhelyzet időtartama alatt fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható.
 • A veszélyhelyzet időtartama alatt a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet.

Fontos tudnivaló az is, amennyiben a betegek, vagy hozzátartozóik csak gyógyszert szeretnének íratni vagy tanácsot kérnek, ezt telefonon az orvosok biztosítják. A krónikus betegek szokásos, régóta szedett gyógyszereiket telefonon írassák fel háziorvosukkal vagy telefonon kérjenek tanácsot!

A receptek nem papír alapon készülnek el, hanem elektronikusan kerülnek át a gyógyszertári adatbázisba.

A KIHIRDETETT VESZÉLYHELYZETBEN A PATIKÁK A GYÓGYSZER KIADÁSÁT FELÍRÁSI IGAZOLÁS ÉS MEGHATALMAZÁS NÉLKÜL IS TELJESÍTIK AZON SZEMÉLY RÉSZÉRE, AKI KÖZLI A BETEG TAJ-SZÁMÁT, ÉS SAJÁT SZEMÉLYAZONOSÍTÓ ADATAIT IS HITELT ÉRDEMLŐEN IGAZOLJA.

Dr. Mócza György mindenki figyelmébe ajánlotta az országos tisztifőorvos ajánlását a koronavírussal kapcsolatban, amit itt olvashatnak.

TÁJÉKOZTATÓ KORONAVÍRUSRÓL

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2020. március 2.-i tájékoztatása szerint.

Aki tüneteket érez magán (magasabb láz, köhögés, légszomj), koronavírussal fertőzött területről érkezett haza, vagy esetleg érintkezhetett ilyen beteggel, az semmiképpen se menjen el a háziorvosi rendelőbe, hanem hívja fel háziorvosát.

Ha gyanú merül fel, a háziorvos értesíti a mentőszolgálatot.

Az eljárás szerint a háziorvos ilyenkor egy kérdőív alapján telefonon kérdezi ki a beteget, és megerősíti vagy elveti a fertőzés gyanúját. Amennyiben a betegség gyanúja felmerül, egy külön telefonszámon értesíti a mentőszolgálatot, amely az érintettet a lakhely szerinti területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítja, ahol elkülönítik. A betegtől levett torokváladék-mintát az Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában vizsgálják, ha a minta pozitív, akkor a beteget átszállítják a Dél-pesti Centrumkórház erre kijelölt osztályára.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján(https://www.nnk.gov.hu/) naprakész és részletes tájékoztató van a magyarországi koronavírus helyzetről illetve ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. A lakossági információs vonalak a hét minden napján 24 órában elérhetők!

06-80-277-455

06-80-277-456

Fontos információk és hasznos tanácsok találhatók még a https://koronavirus.gov.hu/ oldalon.

Hasznos tanácsok:

 • Rendszeresen és alaposan mossa meg kezét vízzel és szappannal vagy dörzsölje be kezeit a gyógyszertárakból és a drogériákból beszerezhető alkoholos kézfertőtlenítő-szerrel. Az alábbi esetekben különösen fontos az alapos kézmosás (vagy kézfertőtlenítés): munkahelyre, oktatási-nevelési intézménybe vagy otthonába való megérkezés után, tömegközlekedéssel történő utazás után, ételkészítés előtt, étkezés előtt és a WC használata után. A helyes kézmosás lépései: http://www.gyal.hu/2020/03/16/megelozessel-a-koronavirus-ellen-a-helyes-kezmosas-lepesei/
 • Az egyik legfontosabb tanács: a kezével ne nyúljon a szájába, a szemébe, az orrába vagy az arcához. A kezünk számos felülettel, tárggyal érintkezik a mindennapi tevékenységeink során, így szennyeződhet a felületeken, tárgyakon esetleg jelenlévő kórokozókkal. A szennyezett kézzel a szem, a száj vagy az orr érintése esetén a kórokozók – közöttük az új koronavírus is ‒ a szervezetbe kerülhetnek és megfertőződhetünk velük. Mások arcához se érjen.
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei