2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Gyorsan megérkeznek a QR-kódos vakcina igazolványok – Tagállamok döntik el, elfogadják –e a kínai és az orosz oltást

Gyorsan megérkeznek a QR-kódos vakcina igazolványok – Tagállamok döntik el, elfogadják –e a kínai és az orosz oltást
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 28., 09:16

Jó hír, hogy már az első védőoltás beadását követő egy-két héten, van, akiknél pár napon belül megérkeznek a lakásra postázott, leginkább a lakcímkártyára hasonlító, magyar és angol nyelven kiállított vakcina igazolványok. Utazási tilalom miatt ennek egyelőre a külföldön munkát vállalók örülhetnek. Mindeközben az Európai Bizottság is javaslatot terjesztett elő egy, a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására. Összefoglaló a vakcina igazolványról.

Az Európai Unió végrehajtó testülete ezzel is elő kívánja mozdítani, hogy az európaiak szabadabban utazhassanak, és enyhüljenek a közös piac működését nehezítő rendkívüli intézkedések negatív hatásai – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.

A közös uniós oltásigazolásra, más néven zöld tanúsítványra vonatkozó jogalkotási javaslat bemutatásakor a bizottsági elnök elmondta, előterjesztésük a megkülönböztetés-mentesség és az uniós állampolgárok alapvető jogainak szigorú tiszteletben tartásán alapul.

Az oltási könyv szerepét betöltő digitális zöldigazolvány

  • a beoltottságot fogja igazolni,
  • teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaphattak oltást,
  • információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen

– közölte az elnök.

Magyarország használ olyan vakcinákat, amelyeket nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. A szabályozás tervezete nem garantálja, hogy ezeket a tagországok a későbbiekben elfogadják. Azt tartalmazza, hogy az EMA által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, de szabadon dönthetnek arról, hogy elfogadják-e a különleges jóváhagyással elfogadott vakcinákat, mint amilyen a Sinopharm és egyelőre a Szputnyik V – írja a 24.hu.

Tehát a javaslat szerint nem kerül bele automatikusan a kínai és az orosz vakcina az uniós vakcinaútlevélbe, de a tagállamok elfogadhatják őket.

Az uniós bizottság közleményében arról tájékoztatott,

AMENNYIBEN A TAGÁLLAMOK A BEOLTOTTSÁG IGAZOLÁSÁNAK MEGLÉTE ESETÉN ELTEKINTENEK BIZONYOS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KORLÁTOZÁSOK, PÉLDÁUL TESZTELÉSI, VAGY KARANTÉN KÖTELEZETTSÉG ALKALMAZÁSÁTÓL, UGYANOLYAN FELTÉTELEK MELLETT KÖTELESEK ELFOGADNI AZ IGAZOLVÁNY RENDSZERE KERETÉBEN KIADOTT OLTÁSI IGAZOLVÁNYT IS.

Ez a kötelezettség az uniós forgalombahozatali engedéllyel rendelkező vakcinákra korlátozódna, de az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy ezeken felül más vakcinákat is elfogadnak – írja az MTI.

Amennyiben egy tagállam továbbra is karantént vagy tesztelést ír elő, az uniós oltásigazolvánnyal rendelkezők számára, erről értesítenie kell az Európai Bizottságot és az összes többi tagállamot, illetve meg kell indokolnia az ilyen intézkedést.

A közlemény kitért arra is, hogy

AZ IGAZOLVÁNYOKAT DIGITÁLIS VAGY PAPÍRALAPÚ VÁLTOZATBAN ÁLLÍTJÁK KI.

Mindkét változat rendelkezik egy QR-kóddal, amely tartalmazza a szükséges kulcsfontosságú információkat, valamint egy digitális aláírást a dokumentum hitelességének igazolására. Az igazolvány díjmentesen lesz elérhető, és azt a kiállító tagállam hivatalos nyelvén vagy nyelvein, valamint angolul állítják ki. A be nem oltottakkal szembeni hátrányos megkülönböztetés megelőzése érdekében az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az oltási igazolvány mellett hozzanak létre olyan igazolványokat is, amelyek igazolják az elvégzett koronavírustesztek eredményeit, illetve azt, hogy az igazolvány tulajdonosa felgyógyult a koronavírus okozta megbetegedésből.

Az igazolvány valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz, továbbá Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is csatlakozhat ahhoz – derült ki az uniós bizottság közleményéből.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>