2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Hétezer ingyenes influenza elleni oltóanyag a háziorvosoknál

Zsiga Ferenc  |  2016. 11. 05., 09:29

A tél közeledtével a legtöbb felnőtt ember számára dilemma, oltassa magát, vagy ne az éppen aktuálisan, arra az évre kifejlesztett influenza elleni vakcinával. Van aki azt mondja, hiába oltattam magam, mégis ágynak dőltem, mások azon a véleményen vannak: de jó, hogy megszúrattam magam, az idei téli szezont egy köhintés nélkül megúsztam! A döntés mindenkinek szíve joga, ám hogy vannak olyan veszélyeztetett korosztályok és betegségekkel küszködő emberek, akiknek ajánlott a védőoltás felvétele, az mindinkább köztudott. Az idei influenza szezonra kifejlesztett 3Fluart és Vaxigrip nevű oltóanyag felvételéről Réfy Anita, a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársa tájékoztatta portálunkat.

A szakember arról számolt be, hogy a népegészségügyi osztály október 26-án kapta meg az influenza elleni oltóanyagot. A hétezer, ingyenes ampullát szinte azonnal kiosztották a háziorvosoknak, így annak felvételét már ingyenesen lehet kérni a doktortól.

A 3 évesnél idősebb kockázati csoportba tartozók számára térítésmentes oltásokhoz felhasználható influenza vakcina, a 3Fluart. Ennek összetétele mindenben megfelel a WHO északi féltekére, a 2016/2017-es influenza szezonra vonatkozó ajánlásának. Természetesen a még inkább veszélyeztetett, 3 éven aluli gyermekek védelméről sem feledkeztek meg, számukra a Vaxigrip vakcina áll rendelkezésre.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Réfy Anita az oltandó körről szólva elmondta: a 3 évesnél idősebb, krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek, súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzésfunkciójú betegek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás-betegséget), a veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is) számára mindenképpen ajánlott a védőoltás felvétele. Ebbe a sorba tartoznak még a krónikus máj- és vesebetegben, az anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes, a várandós nők, vagy azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik.

A járványügyi szakember annak a véleményének is hangot adott, hogy az ápolást, gondozást, rehabilitációs átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek nagyobb veszélynek vannak kitéve, ezért fontos, hogy ők a számukra felajánlott oltást ne utasítsák vissza. Az influenza elleni széleskörű védekezés érdekében fontos, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, oktatási, közellátási feladatot teljesítő foglalkozási ágakban, valamint a diákotthonok, kollégiumok lakói és más közösségek tagjai között.

Réfy Anita beszámolóját azzal folytatta: a 60 éven felüliek egészségi állapotuktól függetlenül, az egészségügyi dolgozók, az ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói, a sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkozó személyeknek igencsak ajánlott az influenza elleni oltás.

A 3 éven aluli gyermekek számára a Vaxigrip vakcina áll rendelkezésre. A térítésmentes oltás a 6-35 hónapos csecsemők és gyermekek számára, bizonyos betegségek fennállása esetén ajánlható fel, ezek köréről a szülők a gyermek-háziorvosnál tájékozódhatnak.

A térítésmentes oltások mellett a gyógyszertárakban vényre is csak kétféle influenza elleni oltóanyag szerezhető be ebben a szezonban: a 6 hónapos kortól adható Vaxigrip, illetve a 3 éves kortól alkalmazható 3Fluart.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint megtudtuk,

a védettség 2-3 hét alatt fejlődik ki és több hónapig tart.

Működik az influenza figyelőszolgálat

A járásban az influenza figyelőszolgálat 2016. október 3-án indult, a munkában 10 háziorvos vesz részt. A doktorok hetente jelentik a hozzájuk fordult betegek, illetve az influenza-szerű tünetekkel hozzájuk fordulók számát. A háziorvosoktól kapott információ szerint sajnos évről-évre csökken az átoltottság, ezt a tendenciát a betegek korrekt és intenzívebb tájékoztatásával szeretnék megállítani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK