2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Hirtelen szívhalál esetén életet menthet az új eszköz – Defibrillátort szerzett be a Kalocsai Kézilabda Club

Gazsó Rita  |  2019. 03. 20., 14:15

Egy rendkívül fontos új eszközzel, az újraélesztéshez elengedhetetlen defibrillátorral gazdagodott a Városi Sportcsarnok a mai naptól. A pályázati pénzből, valamint némi önerő segítségével beszerzett készüléket szerda délelőtt mutatta be a sajtónak Szeitz Tibor mentőtechnikus és Hartman János, a Kalocsai Kézilabda Club elnöke.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

„Ez az okos készülék a hírtelen szívhalál helyszíni kezelésének a leghatékonyabb módja még a mentők kiérkezése előtt” – mondta az új eszközről a KALOhíreknek Szeitz Tibor, menőtechnikus, elsősegély oktató. Hozzátette, ez egy olyan készülék, amit az utca embere is könnyedén használhat, köszönhetően annak, hogy mindössze egyetlen gomb van rajta, amelyet bekapcsolva az automata érthetően, magyarul sorolja fel a követendő teendőket.

Ez úgy szól, hogy

hívjon mentőt, tegye szabaddá a mellkast, csatlakoztassa az elektródákat!”

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Szeitz Tibor elmondta, ábrák jelzik, hogy mit hova kell dugni, így nem is lehet elrontani a műveletet. A szakember úgy folytatta: ezután két „tappancsot” kell tenni a beteg mellkasára, amit bele kell dugni a készülékbe. Ezt követően az eszköz magától elkezdi vizsgálni a beteg szívműködését és ahhoz igazítja a tanácsokat, mint például hogy

kezdje el nyomni a mellkast, vagy nyomja meg a sokk gombot az elektrosokk leadásához.Kérdésünkre, hogy a laikus nem hibázhat, nem okozhat problémát, a szakember úgy válaszolt: a hibalehetőség kizárható, mivel a készülék teljesen automatikusan működik. Szeitz Tibor szerint

az egyetlen hiba az lehet, ha tapasztalva a problémát, nem kezdjük el a beteg újraélesztését.

„Tudomásunk szerint nem volt még ilyen probléma a meccseken, de a Kalocsai Kézilabda Club folyamatosan keresi a pályázati lehetőségeket és ez alatt nem csak a látvány csapatsport támogatásra gondolok” – mondta Hartman János, a kézilabda klub elnöke azon kérdésünkre, hogy mi tette szükségessé a defibrillátor beszerzését.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Hozzátette: mindig keresik azokat a megoldásokat, hogy mivel többet tudnak tenni abban a mikrokörnyezetben, a városért, az infrastruktúráért amiben élnek. Ezért döntöttek úgy, hogy 2017-ben pályáznak egy ilyen eszközre, amelynek 70 százalékát támogatásból sikerült megszerezni, a maradék harminc százalékát pedig a klub önerőből, illetve támogatásból adta össze – fejtette ki Hartman János. A magán támogató személyét is elárulta: ifj.dr. Kasziba István, a Főnix gyógyszertár tulajdonosa segített a készülék megvásárlásában.

Mint mondta,

fontosnak tartják, hogy minél felszereltebbek legyenek a kalocsai helyi intézmények, így ez túlmutat egy szimpla eszközbeszerzésen: példát szeretnének mutatni vele másoknak, hátha követőkre találnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK