2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Járványküszöbhöz közelít a kalocsai járás influenza-megbetegedéseinek száma

Zsiga Ferenc  |  2017. 01. 18., 10:55

A kívülállók számára az üres iskolapadok, a helyközi és távolsági buszjáratok csökkenő utasforgalma, a zsúfolt háziorvosi rendelők utalnak leginkább arra, hogy a szokatlanul hideg időjárás ellenére folyamatosan nő az influenzás megbetegedések száma. A laikusok megérzése teljesen helytálló, ugyanis a hivatalosan gyűjtött adatok szerint is influenzajárvány küszöbhöz közelít a kalocsai járásban ilyen tünetekkel regisztrált és ágynak dőlt betegek száma.

Ugyan mostanáig Bács-Kiskunt nem sorolták az influenzajárvánnyal érintett megyék közé, de az elmúlt hetek megnövekedett betegforgalma a kalocsai járásban egyértelműen arra utal, hogy járványküszöbhöz közeli helyzet alakult ki a térségben.

Dr. Szabó János kalocsai felnőtt háziorvos arról számolt be portálunknak, hogy az elmúlt heti betegszámok alapján legalább 15 százalékkal megemelkedett az influenza-szerű tünetekkel orvoshoz fordulok száma. Ám körzetében egyelőre dominánsan mégsem az influenzások alkotják a gyógyítandók körét. Egyelőre a torokfájásra, torokkaparásra, rekedtségre, fejfájásra, hőemelkedésre panaszkodóknak van szüksége az orvos által felírt patikaszerekre. Mégpedig azért, mert az ilyen tüneteknél kért röntgenfelvételek rendre arcüreggyulladást mutatnak ki.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A főorvos azzal folytatta: más a helyzet az influenzavírusos megbetegedéssel, amelyet

rossz közérzet, magas láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez.

A tünetek közül a levertség, hányinger, izomfájdalom, végtagfájdalom, hidegrázás, mellkasi égő érzés, hátfájás, száraz köhögés, kötőhártya-gyulladás és hörghurut is influenzára utalhat, ami nem összekeverendő a házi praktikákkal is gyógyítgatott, enyhébb lefolyású náthával.

Az influenzavírus az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan

a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjed.

Ezért is fontos, hogy aki influenzás, az maradjon otthon, már csak a szövődmények elkerülése végett is feküdje ki a betegséget, ezzel is zárja ki, hogy másokat megfertőzzön.

Az influenza a laikusok számára arról is felismerhető, hogy a beteg egyik napról a másikra ágynak esik, a hagyományos gyógymódok nem hatnak. Ilyenkor senki ne késlekedjen, ugyanis ebben a helyzetben elkerülhetetlen, hogy a beteg orvoshoz forduljon – mondta dr. Szabó János.

Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya járványügyi szakügyintézője az influenzajárványhoz közeli helyzetről szólva arról számolt be: Kalocsán és Kiskőrösön az előző heti adatokhoz képest 15-20 százalékkal nőtt az influenza tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Ez még nem éri el azt a határt, hogy nálunk is influenzajárványról beszéljünk, de ha a folyamat nem áll meg, ez óhatatlanul bekövetkezik.

Az idei influenza szezonra kifejlesztett 3Fluart és Vaxigrip nevű oltóanyag felvételéről Réfy Anita, a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársa tájékoztatta portálunkat.
bővebben ...

Szerencsére a felvilágosító kampánynak is köszönhetően a 60-65 éves korosztály és a krónikus betegségekben szenvedők jelentős része felvette az influenza elleni védőoltást. A gyűjtött számadatokból az látszik, hogy a más megyékben már járványnak tekinthető influenza a két járásban leginkább a 15-24, a 24-34 éves, 35-40 éves korosztályt dönti ágynak. Tehát a leginkább aktív korban lévők számíthatnak arra, hogy megbetegednek. A szakember szerint a megelőzés egyetlen hatékony módja a védőoltás felvétele.

Mint elhangzott, a téli szünet utáni iskolakezdés azzal járt, hogy a diákok körében is egyre több az influenzás, amely sajnos a kisgyermekeket sem kíméli. Ilyenkor az úgynevezett ágynyugalom, a fokozott folyadékbevitel, a láz- és fájdalomcsillapítás szolgálja leginkább a beteg gyógyulását, aki influenzás tünetek esetén feltétlenül forduljon orvoshoz!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a téli influenzajárványt egy tavaszi követi, ezért aki eddig nem vette fel a védőoltást, az még mindig megteheti. A védettség mintegy 2-3 hét alatt alakul ki, tehát ha valaki most beoltatja magát, még elkerülheti, hogy később influenzás legyen – mondta Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya szakügyintézője.

Mint megtudtuk, a kalocsai és a kiskunhalasi kórházban egyelőre nem rendeltek el látogatási tilalmat, de aki magán az influenza tüneteit észleli, az látogatóba semmiképpen ne menjen kórházba, de a nagyobb közösségeket is kerülje.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei