2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Járványküszöbhöz közelít a kalocsai járás influenza-megbetegedéseinek száma

Zsiga Ferenc  |  2017. 01. 18., 10:55

A kívülállók számára az üres iskolapadok, a helyközi és távolsági buszjáratok csökkenő utasforgalma, a zsúfolt háziorvosi rendelők utalnak leginkább arra, hogy a szokatlanul hideg időjárás ellenére folyamatosan nő az influenzás megbetegedések száma. A laikusok megérzése teljesen helytálló, ugyanis a hivatalosan gyűjtött adatok szerint is influenzajárvány küszöbhöz közelít a kalocsai járásban ilyen tünetekkel regisztrált és ágynak dőlt betegek száma.

Ugyan mostanáig Bács-Kiskunt nem sorolták az influenzajárvánnyal érintett megyék közé, de az elmúlt hetek megnövekedett betegforgalma a kalocsai járásban egyértelműen arra utal, hogy járványküszöbhöz közeli helyzet alakult ki a térségben.

Dr. Szabó János kalocsai felnőtt háziorvos arról számolt be portálunknak, hogy az elmúlt heti betegszámok alapján legalább 15 százalékkal megemelkedett az influenza-szerű tünetekkel orvoshoz fordulok száma. Ám körzetében egyelőre dominánsan mégsem az influenzások alkotják a gyógyítandók körét. Egyelőre a torokfájásra, torokkaparásra, rekedtségre, fejfájásra, hőemelkedésre panaszkodóknak van szüksége az orvos által felírt patikaszerekre. Mégpedig azért, mert az ilyen tüneteknél kért röntgenfelvételek rendre arcüreggyulladást mutatnak ki.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A főorvos azzal folytatta: más a helyzet az influenzavírusos megbetegedéssel, amelyet

rossz közérzet, magas láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez.

A tünetek közül a levertség, hányinger, izomfájdalom, végtagfájdalom, hidegrázás, mellkasi égő érzés, hátfájás, száraz köhögés, kötőhártya-gyulladás és hörghurut is influenzára utalhat, ami nem összekeverendő a házi praktikákkal is gyógyítgatott, enyhébb lefolyású náthával.

Az influenzavírus az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan

a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjed.

Ezért is fontos, hogy aki influenzás, az maradjon otthon, már csak a szövődmények elkerülése végett is feküdje ki a betegséget, ezzel is zárja ki, hogy másokat megfertőzzön.

Az influenza a laikusok számára arról is felismerhető, hogy a beteg egyik napról a másikra ágynak esik, a hagyományos gyógymódok nem hatnak. Ilyenkor senki ne késlekedjen, ugyanis ebben a helyzetben elkerülhetetlen, hogy a beteg orvoshoz forduljon – mondta dr. Szabó János.

Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya járványügyi szakügyintézője az influenzajárványhoz közeli helyzetről szólva arról számolt be: Kalocsán és Kiskőrösön az előző heti adatokhoz képest 15-20 százalékkal nőtt az influenza tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Ez még nem éri el azt a határt, hogy nálunk is influenzajárványról beszéljünk, de ha a folyamat nem áll meg, ez óhatatlanul bekövetkezik.

Az idei influenza szezonra kifejlesztett 3Fluart és Vaxigrip nevű oltóanyag felvételéről Réfy Anita, a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársa tájékoztatta portálunkat.
bővebben ...

Szerencsére a felvilágosító kampánynak is köszönhetően a 60-65 éves korosztály és a krónikus betegségekben szenvedők jelentős része felvette az influenza elleni védőoltást. A gyűjtött számadatokból az látszik, hogy a más megyékben már járványnak tekinthető influenza a két járásban leginkább a 15-24, a 24-34 éves, 35-40 éves korosztályt dönti ágynak. Tehát a leginkább aktív korban lévők számíthatnak arra, hogy megbetegednek. A szakember szerint a megelőzés egyetlen hatékony módja a védőoltás felvétele.

Mint elhangzott, a téli szünet utáni iskolakezdés azzal járt, hogy a diákok körében is egyre több az influenzás, amely sajnos a kisgyermekeket sem kíméli. Ilyenkor az úgynevezett ágynyugalom, a fokozott folyadékbevitel, a láz- és fájdalomcsillapítás szolgálja leginkább a beteg gyógyulását, aki influenzás tünetek esetén feltétlenül forduljon orvoshoz!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a téli influenzajárványt egy tavaszi követi, ezért aki eddig nem vette fel a védőoltást, az még mindig megteheti. A védettség mintegy 2-3 hét alatt alakul ki, tehát ha valaki most beoltatja magát, még elkerülheti, hogy később influenzás legyen – mondta Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya szakügyintézője.

Mint megtudtuk, a kalocsai és a kiskunhalasi kórházban egyelőre nem rendeltek el látogatási tilalmat, de aki magán az influenza tüneteit észleli, az látogatóba semmiképpen ne menjen kórházba, de a nagyobb közösségeket is kerülje.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK