2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Jóval olcsóbban vásárolhat halat a Gyuri HAL ABC-ben – Helyi szinten is érezteti hatását az ÁFA csökkentés

Tóth Barna  |  2018. 01. 12., 16:05

Hamarosan bárki jóval olcsóbban veheti meg akár a vasárnapi halászlébe való halat is, mint azt az elmúlt évben tehette. Január 1-től, ugyanis 27-ről 5-százalékra csökkent a hal általános forgalmi adója, ami lassan, de biztosan az árcédulán is megjelenik. Az Országos tendenciával megegyezően, városunkban is érezteti hatását az intézkedés. A kalocsai Gyuri HAL ABC-ben mind az élőhal, mind a fagyasztott termékek ára számottevően csökken. Így az általuk forgalmazott kiváló minőségű sziki uszonyosok már nem csak az egészségre, hanem a pénztárcára is jó hatással vannak.

Országos viszonylatban a haltermelők nem jelezték, hogy emelnék az élőhal átadási árait, a kereskedők pedig azt ígérik, az így keletkezett árelőnyt átadják a vevők részére. A hal általános forgalmi adójának csökkentése, 17-22 százalékos áresést hoz, nem beszélve a gazdaság fehérítéséről. Mindez országos szinten és helyi viszonylatban is érezteti jótékony hatását. A halértékesítés több mint egyharmada az év végi ünnepekhez köthető. Az árcsökkenésnek köszönhetően azonban akár egyötödével is megélénkülhet a nyers, friss és fagyasztott halak iránti kereslet. A Kalocsai Gyuri HAL ABC tulajdonosa, Romek György portálunknak megerősítette, üzletükben a decemberi készlet kifutásával, konkrétan februártól jelentős árcsökkenésre lehet számítani, de a fagyasztott termékek már most 22 százalékkal kevesebbe kerülnek. A tengeri herkentyűk, a füstölt-fűszerezett halak és a cápa kivételt képeznek, ezekre a termékekre ugyanis nem vonatkozik az ÁFA mérséklése.

A Gyuri Hal ABC-ben a legnépszerűbb halfajták közé tartozó, a környéken csak általuk forgalmazott sziki ponty kilója 1150,- forintba kerül majd, de az amúrért és a busáért is mintegy 15 százalékkal kevesebbet kell fizetni. A prémium kategóriás halak, mint a szürkeharcsa, süllő, pisztráng, afrikai harcsa és a tok félék szintén 20 százalékkal kerülnek kevesebbe.

Romek György azt is elmondta, tapasztalatai szerint, a vásárlók egyre nyitottabbak az egyéb, különleges termékek, mint például a garnéla, a homár, a csiga vagy épp a kagyló iránt. Egyre nagyobb mennyiségeket értékesítnek ezekből, de számos különleges csemege és tengeri herkentyű is megtalálható a kereskedésükben.

Ráadásul a nem túl közkedvelt foglalatosságok közé tartozó haltisztítás miatt sem kell, hogy a vásárlók feje fájjon. A kalocsai Gyuri HAL ABC-ben ezt is elvégzik helyettünk, ráadásul gyorsan és profin, így a vásárlók már konyhakészen, tisztítva és szeletelve kaphatják meg a kért uszonyost.

Romek György kiemelte, hogy 2017-ben sajnos több áremelés is sújtotta az ágazatot. Az elmúlt év folyamán tapasztalt közel 30 százalékos emelés a termelők oldaláról jött, mindezt a környező országokban jelentkező halhiány okozta. Magyarország, mind mennyiség, mind minőség tekintetében kiemelkedő a haltenyésztésben, így a termelők a szokásosnál is több halat exportáltak a környező országokba. Mostanra stabilizálódott a helyzet és a várakozások szerint, a halhiány fokozatos megszűnésével 2019-ben hazánkban is jelentősen csökkenhet az élő hal beszerzési ára, ami a boltok árcéduláin is szintén megjelenik majd.

Rossz hír, hogy halevésben sereghajtók vagyunk. A világon az egy főre jutó hal fogyasztás éves szinten meghaladja a 18 kilogrammot, ez a szám hazánkban mindössze 4-6 kilogramm között ingadozik.

Az egészségünk érdekében fontos lenne, hogy gyakrabban kerüljön a tányérunkra különböző módon elkészült halfajta, hiszen hazánkban a halálozási okok több mint 50 százalékáért szív- és érrendszeri megbetegedések tehetők felelőssé. Az omega-3 zsírsavak fogyasztásával mintegy 50%-kal lehet csökkenteni a szív- és érrendszer megbetegedéseinek kialakulását. A halakban megtalálható zsírsavak hatásának mechanizmusa többszörösen jelentős. Így a halfogyasztásnak fontos szerep jut az egészségmegőrzés kapcsán.

Ha pedig rákívántunk egy finom halászlére, vagy sülthalra, a kalocsai Gyuri HAL ABC-ben készségesen segítenek. Ahogy a mottójuk is tartja:

A halra ne legyen gondja, Gyuri majd megoldja!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 16., 10:30
A Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén annak működése mellett, számos fontos változás is napvilágot látott. A központ három járás 24 intézményét, 19 tagintézményét és 2 telephelyét fogja össze és koordinálja. Szemléletük, hogy a munkájuk során elért pozitív változásokat gyermek, szülő és pedagógus egyaránt érzékelje.
2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 19., 10:28
Két személyautó ütközött össze nem sokkal ezelőtt a Szent István király út és az 51-es főút kereszteződésében. Jelenleg is tart a helyszínelés! Még >>>
2018. 01. 18., 20:13
A Vajas-parti vízi turisztikai és tömegsport célú projekt részeként kerülnek városunkba az itt egyre népszerűbb sportág gyakorlásához nélkülözhetetlen hajók. Mostantól nincs mentség: a rutin és összeszokottság nem lesz kiváltság, annak hiánya nem lesz kifogás többé! Még >>>
2018. 01. 18., 16:31
Ezt – konkrétumok említése nélkül – Bálint József polgármester jelentette ki a mai, egyébként egészen más tárgyú sajtótájékoztatója záróakkordjaként. Még >>>
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Changhe Aircraft Industries Group (CAIG) Z-18A típusjelű szállító helikoptere megkezdte szolgálatát a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi hadseregének légierejében – legalábbis erről közölt cikket a kormányzati China Central Television (CCTV) hírműsora.
Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.
2018. január 17-én, szerdán délután egy havas domboldalra zuhant a Török Légierő egyik CASA CN-235 típusú katonai teherszállító repülőgépe. A repülőgép 3 fős személyzete életét vesztette.
A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - közölte a Honvédelmi Minisztérium.