Hamarosan bárki jóval olcsóbban veheti meg akár a vasárnapi halászlébe való halat is, mint azt az elmúlt évben tehette. Január 1-től, ugyanis 27-ről 5-százalékra csökkent a hal általános forgalmi adója, ami lassan, de biztosan az árcédulán is megjelenik. Az Országos tendenciával megegyezően, városunkban is érezteti hatását az intézkedés. A kalocsai Gyuri HAL ABC-ben mind az élőhal, mind a fagyasztott termékek ára számottevően csökken. Így az általuk forgalmazott kiváló minőségű sziki uszonyosok már nem csak az egészségre, hanem a pénztárcára is jó hatással vannak.
Országos viszonylatban a haltermelők nem jelezték, hogy emelnék az élőhal átadási árait, a kereskedők pedig azt ígérik, az így keletkezett árelőnyt átadják a vevők részére. A hal általános forgalmi adójának csökkentése, 17-22 százalékos áresést hoz, nem beszélve a gazdaság fehérítéséről. Mindez országos szinten és helyi viszonylatban is érezteti jótékony hatását. A halértékesítés több mint egyharmada az év végi ünnepekhez köthető. Az árcsökkenésnek köszönhetően azonban akár egyötödével is megélénkülhet a nyers, friss és fagyasztott halak iránti kereslet. A Kalocsai Gyuri HAL ABC tulajdonosa, Romek György portálunknak megerősítette, üzletükben a decemberi készlet kifutásával, konkrétan februártól jelentős árcsökkenésre lehet számítani, de a fagyasztott termékek már most 22 százalékkal kevesebbe kerülnek. A tengeri herkentyűk, a füstölt-fűszerezett halak és a cápa kivételt képeznek, ezekre a termékekre ugyanis nem vonatkozik az ÁFA mérséklése.
A Gyuri Hal ABC-ben a legnépszerűbb halfajták közé tartozó, a környéken csak általuk forgalmazott sziki ponty kilója 1150,- forintba kerül majd, de az amúrért és a busáért is mintegy 15 százalékkal kevesebbet kell fizetni. A prémium kategóriás halak, mint a szürkeharcsa, süllő, pisztráng, afrikai harcsa és a tok félék szintén 20 százalékkal kerülnek kevesebbe.
Romek György azt is elmondta, tapasztalatai szerint, a vásárlók egyre nyitottabbak az egyéb, különleges termékek, mint például a garnéla, a homár, a csiga vagy épp a kagyló iránt. Egyre nagyobb mennyiségeket értékesítnek ezekből, de számos különleges csemege és tengeri herkentyű is megtalálható a kereskedésükben.
Ráadásul a nem túl közkedvelt foglalatosságok közé tartozó haltisztítás miatt sem kell, hogy a vásárlók feje fájjon. A kalocsai Gyuri HAL ABC-ben ezt is elvégzik helyettünk, ráadásul gyorsan és profin, így a vásárlók már konyhakészen, tisztítva és szeletelve kaphatják meg a kért uszonyost.
Romek György kiemelte, hogy 2017-ben sajnos több áremelés is sújtotta az ágazatot. Az elmúlt év folyamán tapasztalt közel 30 százalékos emelés a termelők oldaláról jött, mindezt a környező országokban jelentkező halhiány okozta. Magyarország, mind mennyiség, mind minőség tekintetében kiemelkedő a haltenyésztésben, így a termelők a szokásosnál is több halat exportáltak a környező országokba. Mostanra stabilizálódott a helyzet és a várakozások szerint, a halhiány fokozatos megszűnésével 2019-ben hazánkban is jelentősen csökkenhet az élő hal beszerzési ára, ami a boltok árcéduláin is szintén megjelenik majd.
Rossz hír, hogy halevésben sereghajtók vagyunk. A világon az egy főre jutó hal fogyasztás éves szinten meghaladja a 18 kilogrammot, ez a szám hazánkban mindössze 4-6 kilogramm között ingadozik.
Az egészségünk érdekében fontos lenne, hogy gyakrabban kerüljön a tányérunkra különböző módon elkészült halfajta, hiszen hazánkban a halálozási okok több mint 50 százalékáért szív- és érrendszeri megbetegedések tehetők felelőssé. Az omega-3 zsírsavak fogyasztásával mintegy 50%-kal lehet csökkenteni a szív- és érrendszer megbetegedéseinek kialakulását. A halakban megtalálható zsírsavak hatásának mechanizmusa többszörösen jelentős. Így a halfogyasztásnak fontos szerep jut az egészségmegőrzés kapcsán.
Ha pedig rákívántunk egy finom halászlére, vagy sülthalra, a kalocsai Gyuri HAL ABC-ben készségesen segítenek. Ahogy a mottójuk is tartja:
A halra ne legyen gondja, Gyuri majd megoldja!