2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Jóval olcsóbban vásárolhat halat a Gyuri HAL ABC-ben – Helyi szinten is érezteti hatását az ÁFA csökkentés

Tóth Barna  |  2018. 01. 12., 16:05

Hamarosan bárki jóval olcsóbban veheti meg akár a vasárnapi halászlébe való halat is, mint azt az elmúlt évben tehette. Január 1-től, ugyanis 27-ről 5-százalékra csökkent a hal általános forgalmi adója, ami lassan, de biztosan az árcédulán is megjelenik. Az Országos tendenciával megegyezően, városunkban is érezteti hatását az intézkedés. A kalocsai Gyuri HAL ABC-ben mind az élőhal, mind a fagyasztott termékek ára számottevően csökken. Így az általuk forgalmazott kiváló minőségű sziki uszonyosok már nem csak az egészségre, hanem a pénztárcára is jó hatással vannak.

Országos viszonylatban a haltermelők nem jelezték, hogy emelnék az élőhal átadási árait, a kereskedők pedig azt ígérik, az így keletkezett árelőnyt átadják a vevők részére. A hal általános forgalmi adójának csökkentése, 17-22 százalékos áresést hoz, nem beszélve a gazdaság fehérítéséről. Mindez országos szinten és helyi viszonylatban is érezteti jótékony hatását. A halértékesítés több mint egyharmada az év végi ünnepekhez köthető. Az árcsökkenésnek köszönhetően azonban akár egyötödével is megélénkülhet a nyers, friss és fagyasztott halak iránti kereslet. A Kalocsai Gyuri HAL ABC tulajdonosa, Romek György portálunknak megerősítette, üzletükben a decemberi készlet kifutásával, konkrétan februártól jelentős árcsökkenésre lehet számítani, de a fagyasztott termékek már most 22 százalékkal kevesebbe kerülnek. A tengeri herkentyűk, a füstölt-fűszerezett halak és a cápa kivételt képeznek, ezekre a termékekre ugyanis nem vonatkozik az ÁFA mérséklése.

A Gyuri Hal ABC-ben a legnépszerűbb halfajták közé tartozó, a környéken csak általuk forgalmazott sziki ponty kilója 1150,- forintba kerül majd, de az amúrért és a busáért is mintegy 15 százalékkal kevesebbet kell fizetni. A prémium kategóriás halak, mint a szürkeharcsa, süllő, pisztráng, afrikai harcsa és a tok félék szintén 20 százalékkal kerülnek kevesebbe.

Romek György azt is elmondta, tapasztalatai szerint, a vásárlók egyre nyitottabbak az egyéb, különleges termékek, mint például a garnéla, a homár, a csiga vagy épp a kagyló iránt. Egyre nagyobb mennyiségeket értékesítnek ezekből, de számos különleges csemege és tengeri herkentyű is megtalálható a kereskedésükben.

Ráadásul a nem túl közkedvelt foglalatosságok közé tartozó haltisztítás miatt sem kell, hogy a vásárlók feje fájjon. A kalocsai Gyuri HAL ABC-ben ezt is elvégzik helyettünk, ráadásul gyorsan és profin, így a vásárlók már konyhakészen, tisztítva és szeletelve kaphatják meg a kért uszonyost.

Romek György kiemelte, hogy 2017-ben sajnos több áremelés is sújtotta az ágazatot. Az elmúlt év folyamán tapasztalt közel 30 százalékos emelés a termelők oldaláról jött, mindezt a környező országokban jelentkező halhiány okozta. Magyarország, mind mennyiség, mind minőség tekintetében kiemelkedő a haltenyésztésben, így a termelők a szokásosnál is több halat exportáltak a környező országokba. Mostanra stabilizálódott a helyzet és a várakozások szerint, a halhiány fokozatos megszűnésével 2019-ben hazánkban is jelentősen csökkenhet az élő hal beszerzési ára, ami a boltok árcéduláin is szintén megjelenik majd.

Rossz hír, hogy halevésben sereghajtók vagyunk. A világon az egy főre jutó hal fogyasztás éves szinten meghaladja a 18 kilogrammot, ez a szám hazánkban mindössze 4-6 kilogramm között ingadozik.

Az egészségünk érdekében fontos lenne, hogy gyakrabban kerüljön a tányérunkra különböző módon elkészült halfajta, hiszen hazánkban a halálozási okok több mint 50 százalékáért szív- és érrendszeri megbetegedések tehetők felelőssé. Az omega-3 zsírsavak fogyasztásával mintegy 50%-kal lehet csökkenteni a szív- és érrendszer megbetegedéseinek kialakulását. A halakban megtalálható zsírsavak hatásának mechanizmusa többszörösen jelentős. Így a halfogyasztásnak fontos szerep jut az egészségmegőrzés kapcsán.

Ha pedig rákívántunk egy finom halászlére, vagy sülthalra, a kalocsai Gyuri HAL ABC-ben készségesen segítenek. Ahogy a mottójuk is tartja:

A halra ne legyen gondja, Gyuri majd megoldja!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés