2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsán háromról ötre emelkedett a hivatalosan karanténba helyezett kamionosok száma – Még haza sem ért a határról, máris a karantént elrendelő határozat, ellenőrzés várta

Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 19., 08:04

Éber és gyors a hatóság!- állítja az egyik ordasi kamionos, aki arról számolt be, ahogy Olaszországból hazafelé átlépte a magyar határt, azonnal regisztrálták. Még le sem zárta a kamiont, már a lakásán kereste a járási hivatal népegészségügyi osztályának munkatársa, hogy személyesen vegye át a kötelező karantén elrendeléséről szóló határozatot. Ám előtte már egy rendőrjárőr is jelentkezett, hogy szúrópróba szerűen ellenőrizze, betartja e a rá kötelezően előírt, a lakhelye elhagyásának tilalmával járó kötelezettségeit. A kamionos szerint a szakemberek a gyorsaságot azzal indokolták: egy központi rendszert működtetnek, amelyből azonnal tudják, kik azok, akik koronavírussal erősen fertőzött országból térnek haza, és esetükben azonnal kötelező karantént kell elrendelni.

Egyelőre az egész járásra vonatkozóan nincs adatunk, mert valamennyi település polgármestere külön-külön kap személyre szóló tájékoztatást, de azt dr. Filvig Géza polgármester megerősítette:

KALOCSÁN MÁRCIUS 15-E ÓTA HÁROMRÓL ÖT FŐRE EMELKEDETT A JÁRÁSI HIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLYA ÁLTAL HIVATALOSAN KARANTÉN ALÁ HELYEZETT SZEMÉLYEK, KAMIONOSOK SZÁMA.

Amint azt az egyik szállítmányozási cég tulajdonosától megtudtuk, a környező településeken is szinte napról napra emelkedik a hivatalosan karantén alá helyezett járművezetők száma, van olyan cég, amelyiknek szinte az összes gépkocsivezetője hivatalos zárlat alá került.

A város és a környék nagyszámú, külföldi szállítmányozással foglalkozó cégei miatt szinte nincs olyan település a járásban, ahol ne lenne hivatalos karantén alá helyezett kamionos – mondta a megkérdezett cégvezető.

Sebtében összeszámolva ezek közül a cégek közül legalább hat rendszeresen Olaszországba is szállít, majd onnan más EU országokat érintve tér haza.

Egy másik, tipikusan Olaszországba fuvarozó szállítmányozási Kft. tulajdonosa elmondta: a cége alkalmazásában lévő 30 kamionosból jelenleg 10 van hivatalos egészségügyi zárlat alatt. A feloldás nem egyszerű, ugyanis valaki hiába egészséges, hiába nem mutatkoznak rajta a koronavírussal való fertőzöttség tünetei, a zárlat mindenképpen legalább két hétig tart. Más kérdés, hogy sajnos a munkájukra a határok lezárása miatt egy ideig biztosan nem lesz szükség.

A tíz kamionos közül - ők Bácsalmástól Pécsen át Kalocsáig vannak a társaság alkalmazásában - egy fő koronavírus gyanús tünetei miatt került a dunaújvárosi kórházba, kivizsgálásra. Szerencsére láza nem volt, így hamar kizárták a fertőző betegséget és a kötelező karanténba, otthonába távozhatott.

Ezzel a jelzéssel felismerhető, hogy a lakásban járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik.


A cégvezető hozzátette:

HOSSZABB TÁVON KÜLÖNÖSEN, DE MÁR EGY-KÉT HÓNAP MEGRENDELÉSKIESÉS IS MEGINGATHATJA A CÉGÉT, UGYANIS MÁR AZ IS ERŐSEN BIZONYTALAN, HOGY AZ EDDIG ELVÉGZETT FUVAROKAT KIFIZETIK-E, KITUDJÁK-E FIZETNI AZ OLASZ, VAGY MÁS KÜLFÖLDI, BELFÖLDI MEGRENDELŐK.

Egyelőre annak örül, hogy mindenki egészséges a környezetében.

A hatóságok éberségéről szólva az ügyvezető elmondta, az ő munkatársait is érte hasonló meglepetés. Egyikük a napokban Olaszországból hazafelé tartva lépte át az osztrák-magyar határt, ahol regisztrálták. Mivel a vezetésre nyitva álló időt Dunaújváros közelében kitöltötte, a kötelező pihenési időre megállt. Ám nemsokára telefonon hívta a családja, hogy merre jár, mert égre – földre keresik, hogy a kötelező karanténról szóló határozatot átvegye. Elmondta, a kamionban van, éppen a kötelező pihenő idejét tölti, mert ha a rendőrség állítja meg, a rendőr bünteti meg a vezetési idő túllépése miatt. Végül a vírus érv győzött, elindult haza, az egyébként a kollégáitól már tudott és fegyelmezetten fogadott kötelező karanténba vonuljon.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei