2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kórházi műszerre indult gyűjtés – Egészséggömb járja a várost, szaporodnak a gyűjtőurnák

2017. 10. 06., 22:01
Kórházi műszerre indult gyűjtés – Egészséggömb járja a várost, szaporodnak a gyűjtőurnák

Két hete annak, hogy Farkas Éva volt néptánctanár és Dr. Shawfar Adel, a kalocsai Szent Kereszt Tagkórház sebészorvosa bejelentette a helyi rádió reggeli műsorában, hogy egy különleges műszer, úgynevezett artroszkóp beszerzésére indul gyűjtés civil kezdeményezésre a városban és környékén. Nagy ugyanis a kórház ellátási területe és az említett eszköz meglétével minden, valaha ilyen jellegű beavatkozásra szoruló beteg csak nyerhet, hiszen nagy sebbel járó fájdalmas beavatkozás helyett néhány „ponttal a térden” és gyorsabb felépüléssel megúszhatja a műtétet.

A főképp térd- és ízületi problémák kezelésére alkalmas műszer, amelyért a gyűjtés indult, körülbelül ötmillió forintba kerül, és „már nincsen” a kalocsai kórházban.
Farkas Éva így úgy döntött, hogy segítőivel kézbe veszi az ügyet, és a karácsonykor a gyerekek javára útjának indult „mosolygömböt” „egészséggömbbé” keresztelve meghirdette annak utaztatását.

Várta, és várja mindazon üzletek, szalonok, szolgáltató központok, boltok, rendezvényszervezők jelentkezését,

akik olyan területek tevékenykednek, amely állandóan, vagy egy-egy adott időszakban nagyobb tömeget vonz, hogy néhány napra fogadják az „egészséggömböt” ezzel segítve sikerre az akciót.

A gyűjtésben segédkező Aero Club Foktő-Kalocsa Repülő és Szabadidő Sport Egyesület közreműködésével várhatóan a jövő hét végén egy reptéri programon találkozhatunk a gömbbel, de az itt elérhető folyamatosanfrissített lista szerint előtte a Szent István Gimnáziumban és Kalocsai Porcelán Manufaktúrában is befogadják azt egy-egy alkalomra. Így tett egyébként az EMIKA Zrt. is, amely a múlt szombati, Érsekkertben tartott családi napján adott helyet a gömbnek, amelyet több mint 100 ezer forinttal szolgáltatott vissza – a gyűjtésszervezők legnagyobb örömére.

Az állandó gyűjtőpontokat, ahol nem a gömb állomásozik, hanem speciálisan erre a célra készített és logózott perselyek találhatóak, Farkas Éva saját Facebook-oldalán folyamatosan frissíti, illetve ezek is lekövethetők a fent hivatkozott felületen.

Eddig több mint húsz helyszínre került állandó urna, ezek közel kétharmada kalocsai bolt, szolgáltató-, vagy vendéglátóhely, de több környékbeli település egy-egy üzlete is a kezdeményezés mellé állt, így persely található például Foktőn, Uszódon, Géderlakon, Szakmáron és Dusnokon is.

A cél az lenne, hogy sikerüljön összegyűjteni a megcélzott ötmillió forintot, amelyből a sebészet számára megvásárolnák az eszközt, amit ugyan használatba adnának a kalocsai kórház gyógyítóinak, az nem kerülne kórházi tulajdonba, ezzel biztosítva, hogy a helyiek pénzéből beszerzett berendezés a helyi kórházban ellátandó betegek gyógyulását szolgálja.

A kezdeményezésről egyébként a múlt heti képviselő-testületi ülésen napirend előtt ejtett szót dr. Angeli Gabriella is, felhívva képviselőtársai figyelmét a lehetőségre, hogy tiszteletdíjuk egy részét szánják a jótékony célra. Bár egységes megegyezés nem született erről, minden bizonnyal többen is hozzájárulnak majd a gyűjtés sikeréhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK