2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Már kialakították a CT helyét – Áprilisig befejeződhet a kórház 1,1 milliárdos fejlesztése

Zsiga Ferenc  |  2016. 01. 21., 14:21

A januári tartósan fagypont alatti hőmérséklet ellenére lendületesen halad a Kalocsai Szent Kereszt Kórház uniós forrásból, a Széchenyi 2020 keretében megvalósuló TIOP 2.2.6-12/1B-2013-0013 azonosító számú projektje. Elégedettségre ad okot, hogy egyebek mellett már kialakították a várva várt CT helyét, hogy a fontos diagnosztikai berendezést április vége felé beüzemelhessék a szakemberek. Az építkezés helyszínén dr. Mócza Györggyel, a kórház vezetőjével jártunk.

A főigazgató-helyettes úgy fogalmazott: az építkezés a tervezett ütemben halad, az újabb beruházás is segít annak elérésében, hogy a beutalási körzetbe tartozó 72 ezer ember a kalocsai kórházat keresse fel gyógyulása, egészsége megőrzése érdekében.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A két másik kórházzal közösen elnyert 3 milliárd forint egyedülálló esélyt adott a kalocsai intézménynek a magasabb színvonalú ellátás feltételrendszerének megteremtésére, mely elősegíti az integrált ellátást a kecskeméti anyakórházzal, jelentősen csökkentve a betegterheket, például a felesleges utaztatást.
A sürgősségi ellátás és a digitális radiológia infrastruktúrájának korszerűsítésével, a központi betegfogadó- és kiszolgáló terek kialakításával olyan jelentős előrelépés történik a kórházban, amelynek szinte

valamennyi szakterületre jótékony hatása lesz.

A rendelkezésre álló forrás segítségével a Szent Kereszt Kórház főépületét mintegy 2000 négyzetméter alapterületen átalakítják. Ebből közel 150 négyzetméter lesz új építésű.
A főépület utcafrontjára nyílóan központi főbejáratot, betegfogadó teret, betegirányítót alakítanak ki, és ezek informatikai feltételeit is biztosítják.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A főépületbe kerülnek át a szakrendelések és azok a szolgáltatások, például a gyógyszertár, amelyek jelenleg az úgynevezett régi SZTK-ban működnek. Ezzel egy tömbbe kerül a teljes járóbeteg-ellátás, megkönnyítve a betegek kórházon belüli tájékozódását, lerövidítve és optimalizálva a beteg utakat.

Az építkezés befejezésével a kórház jelenlegi főbejáratán a gyalogos forgalom teljesen megszűnik,

a sorompóval ellátott bejáraton kizárólag a mentők és a kórházban dolgozók magángépjárművei közlekedhetnek.

A sürgősségi ellátás területén is jelentős fejlesztés történik. A 8 ágyas, a szakmai besorolás szerint SO1 szintű sürgősségi osztály a „C” épületből átkerül a „B” épület mélyföldszintjén korábban üzemelő konyha helyére, míg

a központi betegfelvételt a korábbi intézményi gyógyszertár területén alakítják ki.

Az 500 négyzetméteres alapterületű sürgősségi osztályhoz az udvar felől fedett mentőbeálló és betegfogadó csatlakozik.

Fejlesztik a képalkotó diagnosztikát:

a CT mellett digitális röntgen gépeket telepítenek, korszerű ultrahang berendezéseket szereznek be, amelyek a teleradiológia működtetését teszik lehetővé. Minden áthelyezésre kerülő szakrendelő – mint például a szemészet, az urológia – új műszerparkot kap, emellett megújulhatnak az endoszkópos és műtéti eszközök, műszerek is. A projekt segítségével a műszerek és berendezések átlagéletkora 6-7 évvel csökken.

A főigazgató-helyettes kérdésünkre válaszolva arról számolt be: a CT készülék működtetéséhez szükséges szakmai ismerettel a szakorvosok rendelkeznek, ám ha konzultációra, megerősítésre van szükség, az úgynevezett teleradiológiának köszönhetően a kecskeméti kórház szakemberei segítenek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Jelentős mértékű fejlesztés várható az informatika területén is, hiszen az a két tagkórház csatlakozásával az egységes működés, a betegellátás összehangolásának elengedhetetlen feltétele.

A gyógyítás körülményeinek korszerűsítése egyben a munkafeltételek javulását is eredményezi. Ennek következtében nőhet a Kalocsai Szent Kereszt Kórház munkaerő-megszerző, és -megtartó képessége, csökkenhet a fluktuáció. A beruházás nyomán az új épületrészeket, egységeket

várhatóan április végén vehetik birtokba az egyes osztályok és a betegek.

Az ideiglenesen átköltöztetett osztályok szintén ezen időponttól kezdhetik meg működésüket az új, immár korszerűbb és komfortosabb helyükön.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei