2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megérkezett az influenza elleni védőoltás a háziorvosokhoz – még mindig a „birkaszellem” uralkodik

Zsiga Ferenc  |  2017. 10. 26., 19:47

A Kalocsai Járási Hivatal Kiskőrösön is illetékes Népegészségügyi Osztálya egy hete tizennégyezer ingyenesen kérhető influenza elleni oltóanyagot osztott ki a két járás háziorvosainak. Ezzel egy időben 19 háziorvosi körzet bevonásával az influenza figyelőszolgálatot is felállították. Kalocsán dr. Hamvas Imre háziorvos és dr. Török Ildikó gyermek háziorvos szolgáltat adatokat a hozzájuk influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegekről. A napokban a tájékoztatás intenzitását is növelték, ugyanis a tapasztalatok szerint évről évre csökken az influenza elleni vakcinát orvosi ajánlásra, vagy önként felvevők száma. Ezen a területen még mindig a „birkaszellem” uralkodik”. Sajnos ennek, különösen a szövődmények, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, arcüreggyulladás esetén megvannak a ritkán ugyan, de halálos következményei is – mondta az egyik háziorvos.

Az idei influenza szezonra kifejlesztett „csodaszerről”, a 3Fluart és hamarosan megérkező Vaxigrip nevű oltóanyagról, az oltás lehetőségéről portálunkat Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársa tájékoztatta.

A járványügyi szakügyintéző arról számolt be, hogy a 3 évesnél idősebb kockázati csoportba tartozók számára a 3Fluart vakcina kérhető ingyenesen. Az oltóanyag összetétele mindenben megfelel a WHO északi féltekére, a 2017/18-as influenza szezonra vonatkozó ajánlásának. Természetesen a 3 éven aluli gyermekek védelméről sem feledkeztek meg, számukra a szülők a Vaxigrip nevű vakcina beadását kérhetik. Aki nem jogosult az ingyenes vakcinára, az oltóanyagot bármelyik gyógyszertárban beszerezheti, az ára kettőezer forint.

Réfy Anita arra figyelmeztetett: az ápolást, gondozást, rehabilitációs átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ezért fontos, hogy ők a számukra felajánlott oltást ne utasítsák vissza.

Ám az influenza elleni széleskörű védekezés érdekében az is fontos, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, oktatási, közellátási feladatot végzők körében. Ide tartoznak még a diákotthonok, kollégiumok és a nagyobb közösségek tagjai.


A szakember az oltandó körről szólva azt mondta: a 3 évesnél idősebb, krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek; súlyos elhízás vagy neuromuscularis betegség miatt korlátozott légzésfunkciójú betegek; szív-, érrendszeri betegségben szenvedők; a veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek számára mindenképpen ajánlott a védőoltás felvétele. Ebbe a körbe sorolhatók a krónikus máj- és vesebetegségben, az anyagcsere-betegségben szenvedők, a várandós nők, vagy azok a hölgyek, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik. Réfy Anita beszámolóját azzal folytatta: a 60 éven felülieknek egészségi állapotuktól függetlenül, az egészségügyi és szociális intézmények dolgozóinak, a sertés és baromfi tartásával foglalkozóknak különösen ajánlott az influenza elleni oltás.

A 3 éven aluli gyermekek számára a Vaxigrip vakcina áll rendelkezésre. A térítésmentes oltás a 6-36 hónapos csecsemők és gyermekek számára csak bizonyos betegségek fennállása esetén ajánlható fel. Ezek pontos köréről a szülők a gyermek-háziorvosnál tájékozódhatnak.

A térítésmentes oltások mellett a gyógyszertárakban vényre is csak kétféle influenza elleni oltóanyag szerezhető be ebben a szezonban: a 6 hónapos kortól adható Vaxigrip, illetve a 3 éves kortól felső korhatár nélkül alkalmazható 3Fluart.

A szakember fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy

a védettség 10-14 nap alatt fejlődik ki és több hónapig, várhatóan az influenza szezon végéig kitart.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés