2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Nem enyhül a járvány Bács megyében – Másfél hónap alatt újra megtízszereződött az igazolt fertőzöttek száma

Nem enyhül a járvány Bács megyében – Másfél hónap alatt újra megtízszereződött az igazolt fertőzöttek száma
Illés György Cinó  |  2020. 12. 01., 08:56

Korábban több napi gyors cikkünkben vizsgáltuk a járvány karakterisztikáját. Mivel e sorok írója semmiféle egészségügyi végzettséggel, vagy járványügyi tapasztalattal nem rendelkezik, csupán az esetszámok alakulásának alapján, matematikai összehasonlításokkal próbáljuk megközelíteni a járvány terjedésének kérdését. Legutóbb azt állapítottuk meg, hogy november végére érheti el a kilencezret az igazolt fertőzöttek száma Bács-Kiskun megyében, ha továbbra is exponenciális pályán fejlődik, és ekkor másfél hónap alatt tízszereződik az esetszám. Akkor azt reméltük, hogy jelentékeny mértékben késni fog a 9000-es forduló. Jelentjük: szombatról vasárnapra jócskán meg is haladta ezt a számot, a hónap utolsó napjára pedig 9555-re nőtt.

Néhány napja arról számolt be Müller Cecília tisztifőorvos, hogy több nagyvárosban csökkenést tapasztalnak a szennyvízminták elemzése során. Ez általában néhány nappal, egy szűk héttel jelzi előre a feltárt esetek számának csökkenését. A reménykeltő hír által érintett települések közt sorolta föl Kecskemétet is, ami azt jelenti, hogy mostanára a megyeszékhelyen akár csökkenhet is az esetszám, amit legalább néhány napos stagnálás előzhetett meg. Ez jó hír úgy általában, de rossz hír nekünk:

A JÁRVÁNY SZÉTTERJEDT A MEGYÉBEN, A MOSTANI IDŐSZAKBAN BÁCS-KISKUN MEGYE ESETSZÁMAIBAN TÖRTÉNŐ ROHAMOS NÖVEKEDÉS NAGYRÉSZT A VIDÉKI VÁROSOKBAN ÉS KÖZSÉGEKBEN REALIZLÓDIK.

Arról, persze, nincs adatunk, hogy ebből milyen arányban részesedik Kalocsa, vagy a járás többi települése, de az óvatosság mindenképpen indokolt.

Emlékezetes, hogy minden óvintézkedés dacára a Kalocsai Szociális Otthonban is megjelent a fertőzés, és karanténba került a teljes Csokonai Óvoda, hasonló intézkedéseket vezettek be a Belvárosi Általános Iskola felső tagozatán, korábban pedig a Nebuló EGYMI-ben és a Kertvárosi Általános Iskola több osztályában is.
Ezek az óvintézkedések jellemzően egy-két pozitív tesztet produkáló személy miatt – a gyermekek, a pedagógusok és családjaik védelme érdekében, teljesen indokoltan – kerültek bevezetésre, és arról, hogy gócpont alakult volna ki, szerencsére nem is érkezett hír.
Viszont ezek az esetek is alkalmasak arra, hogy jelezzék:

A VESZÉLY JELEN VAN, A VÍRUS ITT SOMFORDÁL KÖRÜLÖTTÜNK, EZÉRT MINDENKINEK MINDENT MEG KELL TENNIE A JÁRVÁNY TERJEDÉSÉNEK MEGAKADÁLYOZÁSÁÉRT!

Annál is inkább, mert egyelőre Bács-Kiskun megye adatain, de az országos adatokon sem igen látható a szigorítások hatása, pedig annak körülbelül egy hete, tíz napja már meg kellene jelenniük. E helyett az elmúlt napokban folyamatosan dőlnek meg a rekordok, négy napon át folyamatosan 6000 fölötti esetszámokkal és az utóbbi három napban 150 fölötti halálozási mutatókkal találkozhattunk.
Az előbbi adatot torzítja, hogy a kormányzat egész hivatásrendeket érintő országos tesztelésbe kezdett, ami által megnőtt az elvégzett tesztek száma, és egyben annak az esélye, hogy tünetmentes pozitív személyek is nagyobb számban kerüljenek be a statisztikába, akik eddig nem jelentek meg a nyilvántartásokban.
Az utóbbit, a halálozási adatot azonban ez nem befolyásolja, és sajnos tegnap is 150 fölötti halálesetről számolt be az operatív törzs délelőtti sajtótájékoztatóján.


Igaz, a halálozási görbe némi késéssel követi az ismertté vált esetek számának változását, és a tömeges tesztelés előtt az esetszámok tetőzésére, majd lassú csökkenésére utaló jele voltak láthatóak. Ez némi reményt adhat, amely akkor nem bizonyul majd hiú reménynek, ha a halálesetek száma mostantól nem emelkedik, és hamarosan lassú, de tendenciózus csökkenésbe kezd.
Erre a kérdésre visszatérünk, ha lesznek újabb adatok.

EKÖZBEN A KORMÁNYZAT KARÁCSONYRA ENYHÍTÉST SZERETNE,

hogy a megszokott módon ünnepelhessünk, amiről a hónap közepére születhet döntés, amennyiben a járványgörbe alakulása ezt lehetővé teszi – erről Orbán Viktor beszélt szokásos péntek reggeli közmédiás interjújában.
E döntést az adatok fényében

MA MÉG NÉMILEG SZKEPTIKUSAN VÁRJUK.

Ami megyénket illeti, november közepén írtunk arról, hogy másfél hónap alatt megtízszereződik az ismertté vált esetek száma megyénkben. Már írásunk címben is azt kérdeztük: hoz-e enyhülést a szigorítás?
Sajnos az adatokban egyelőre semmiféle enyhülés nem látszik.
A november 14. óta letelt 16 napban 4227 esetet regisztráltak, ami napi 264 új fertőzöttet jelent.
Október 14-én volt kereken 900 az igazolt fertőzöttek száma, így az azóta eltelt 47 napban összesen 8.655 fertőzöttet találtak, ami napi 188 főt jelent.
Ez a mutató szeptember 28. és október 14. között 24 fő, szeptember 28. és november 14. közötti időszakban napi 105 fő volt.
Tehát, egyelőre

NEM, HOGY NEM CSÖKKEN, HANEM AZ ADATOK FÉNYÉBEN DRASZTISKUSAN NÖVEKEDNI LÁTSZIK A JÁRVÁNY TERJEDÉSÉNEK SEBESSÉGE MEGYÉNKBEN,

és amint föntebb láthattuk,

AZ ESETSZÁMBAN VALÓSZÍNŰLEG A „VIDÉK” VISZI A PRÍMET.

Ahogyan a kormányzat is a hónap közepére ígért döntést az ünnepi időre vonatkozó szabályokról, mi is nagyjából akkorra fogjuk látni, hogy túl vagyunk-e a járvány tetőzésén, és milyen gyorsan apadhat a járvány ereje.
Az idő rövidsége miatt ez is némi szkepticizmusra ad okot.

Tudjuk, hogy közhely, de e tények ismeretében, egy „normális karácsony” egyre fogyatkozó reményében nem zárhatjuk cikkünket mással:

VIGYÁZZUNK MAGUNKRA, VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK