2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Nem okozott fennakadást a létszámkorlát – Többnyire a kosarak segítségével ellenőrzik a vásárlók számát

Nem okozott fennakadást a létszámkorlát – Többnyire a kosarak segítségével ellenőrzik a vásárlók számát
Illés György Cinó  |  2021. 04. 09., 20:00

A szerdán életbe lépett járványügyi előírások értelmében az üzletek kinyithatnak, és a nyitvatartási idejük is kibővült azáltal, hogy az éjszakai kijárási tilalom kezdete is későbbre, este nyolc helyett tíz órára tolódott. Új rendelkezésként ugyanakkor négyzetméter alapú korlátozás lépett életbe, amely szerint tíz négyzetméterenként egy vevő tartózkodhat az üzletben. Vagyis, minden üzletre az alapterület függvényében meg kellett állapítani, hogy hány vevő tartózkodhat bent, és „teltház” esetén a többi vevőnek a bolt előtt kell várakoznia. Eddig azonban erre egyetlen kalocsai boltban sem került sor. Csütörtök este jártuk körbe a boltokat, hogy a tapasztalatokról tájékozódjunk.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kalocsai üzletek kivétel nélkül fölkészültek a szabályok betartására és betartatására. Az üzletek bejáratánál információs táblákon tájékoztatják a vevőket az új szabályokról, illetve az adott üzletre érvényes létszámkorlátról.

A létszámkorlátos rendszer igazi főpróbája holnap, szombaton lesz,

ugyanis a város nagypiacának napját a kalocsaiak jó része is kihasználja vásárlásra, és a környező településekről is többen jönnek a városba, hogy egyúttal elvégezzék a heti nagybevásárlást.
A szombati "nagy roham" tapasztalatairól, amennyiben nagyobb fönnakadások alakulnak ki bármeyl üzletben, beszámolunk!
Azonban 

Eddig nem alakult ki sorban állás a boltok előtt.

A boltok előtti parkolók is messze vannak a teltháztól, a legnagyobb boltok előtt is csupoán egy-két tucatnyi autó várja a boltban tartózkodó gazdáját, és az üzletekben is szellősnek mondható a tér, tolongásnak, tülekedésnek nyoma sincs.
Ehhez hozzájárul az is, hogy az éjszakai kijárási tilalom kezdetének későbbi időpontra halasztásával, egyidejűleg a boltok esti zárására vonatkozó szabályok enyhítse miatt a nyitvatartási idők meghosszabbodtak, így időben jobban széthúzódhat a vásárlók tömege.

A létszámkorlát mellett természetesen továbbra is érvényben maradnak az egyéb biztonsági rendszabályok, így

TOVÁBBRA IS KÖTELEZŐ A MASZKVISELÉS ÉS A MÁSFÉL MÉTERES TÁVOLSÁGTARTÁS.

A boltokban e mellett fertőtlenítőszer-adagolók kihelyezésével, gyakori, fertőtlenítőszeres takarítással igyekeznek csökkenteni a járványveszélyt a kereskedelmi egységekben.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)


A piacra érkezők közül legtöbben a piactéri ABC-be térnek be a piac fölkeresése után. Ebbe a boltba egyszerre 34 vevőt tudnak fogadni. Amint megtudtuk, itt – ahogyan a legtöbb üzletben – a kosarak számával szabályozzák a belépők létszámát.
A vevők választhatnak a bevásárlókocsik és kosarak közül, a kétféle alkalmatosságból összesen érhető el annyi, amennyit a létszámlimit meghatároz.

A módszer buktatója, hogy sokan együtt mennek bevásárolni, például házastársukkal. Ez esetben mindkettejüknek kosarat kell magukhoz venni, és ha nem teszik, az üzlet dolgozóinak – jellemzően az e feladattal megbízott biztonsági őröknek – kell figyelmeztetniük őket erre.

KIVÉTELT A 14 ÉV ALATTI GYERMEKEK, ILLETVE A 65 ÉV FÖLÖTTI VAGY FOGYATÉKOS VEVŐT SEGÍTŐ SZEMÉLYEK JELENTENEK, AKIK A RENDELKEZÉSEK ÉRTELMÉBEN LÉTSZÁM FÖLÖTTIKÉNT IS BEMEHETNEK AZ ÜZLETBE SZÜLŐJÜKKEL.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)


A többi, általunk fölkeresett kalocsai boltban is a kosarak, bevásárlókocsik számával igyekeznek szabályozni a boltban tartózkodók számát.
Ebből a szempontból az általunk fölkeresett boltok közt kivételt az ALDI jelent, ahol a biztonsági őr elektronikus számlálógéppel, manuális módszerrel követi nyomon a bent tartózkodók számát.
Ebben az üzletben 129 fő tartózkodhat egyszerre, de ekkora forgalom csak igen ritkán, közönséges hétköznapokon sohasem alakul ki a tapasztalatok szerint.

A Penny Market kalocsai üzletében kézi kosár nem, csak bevásárlókocsi áll a vevők rendelkezésére, ami azonban nem a járványügyi rendelkezések következménye, ebben az üzletben csak ilyen alkalmatosságok vannak rendszeresítve alapesetben is.
Ebben az üzletben egyszerre 77 vevő tartózkodhat, amit a bevásárlókocsis módszer segítségével a bejáratnál tartózkodó biztonsági őr ellenőriz.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)


A Lidl kalocsai üzletében szintén a kosarak számának segítségével tartják számon a bent tartózkodók létszámát, itt egyszerre 110 vevő tartózkodhat bent. Ez a vevősűrűség azonban itt is a legritkább esetben áll elő.

A Spar kalocsai áruházában 101 fő vásárolhat egyidejűleg. A létszám kontrollálására itt is a kosaras módszert alkalmazzák, de a tapasztalatok szerint itt sem kell tartani a létszámkeret betelésétől. Az itt dolgozók becslése és visszaemlékezései szerint még hétvégén sem valószínű a létszám túllépése, ez inkább csak a nagyobb ünnepek, hosszúhétvégék előtti időszakban fordul elő.

Kalocsán a Tesco itteni szupermarkete a legnagyobb alapterületű üzlet. Ebben 185 vevő tartózkodhat egyidejűleg a szerdán életbe lépett szabályozás szerint. Aki szokott itt vásárolni, emlékezhet, hogy a tavaly tavaszi járványhullám idején itt országos szabályozás híján, belső rendelkezés alapján is korlátozták a benn tartózkodók számát. Akkor itt is még elektronikus számláló segítségével tartották nyilván a pillanatnyi vevőlétszámot. Most azonban itt is az egyszerűbb, kosaras módszert választották.
Ugyan ebben az üzletben nem ritka, hogy nagyobb tömeg végzi egyszerre a heti nagybevásárlást, torlódásra azonban mégsem számítanak, jobbára itt is az ünnepi bevásárláskor, esetleg a hétvégi csúcs idején várható a létszámkeret betelése.

A LÉTSZÁMKORLÁT MIATTI KELLEMETLENSÉGEK MÉRSÉKLÉSÉRE, ILLETVE ELKERÜLÉSRE, AKI TEHETI, IDŐZÍTSE A BEVÁSÁRLÁST A KEVÉSBÉ FREKVENTÁLT IDŐPONTOKRA!

A járvány további terjedésének meggátolására pedig továbbra is szigorúan betartandóak a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályok, valamint a nagyobb tömeg elkerülésére, társas összejövetelek mellőzésére, személyi higiéniára vonatkozó ajánlások betartása!

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 04., 09:39
A rendőrök kihallgatták a sértettet, aki úgy nyilatkozott, hogy az utcán bántalmazta egy idegen. Még >>>
2023. 10. 04., 09:32
A következő fordulókban a bajai lány mentora Trokán Nóra színművész lesz. Még >>>
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK