2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nem okozott fennakadást a létszámkorlát – Többnyire a kosarak segítségével ellenőrzik a vásárlók számát

Nem okozott fennakadást a létszámkorlát – Többnyire a kosarak segítségével ellenőrzik a vásárlók számát
Illés György Cinó  |  2021. 04. 09., 20:00

A szerdán életbe lépett járványügyi előírások értelmében az üzletek kinyithatnak, és a nyitvatartási idejük is kibővült azáltal, hogy az éjszakai kijárási tilalom kezdete is későbbre, este nyolc helyett tíz órára tolódott. Új rendelkezésként ugyanakkor négyzetméter alapú korlátozás lépett életbe, amely szerint tíz négyzetméterenként egy vevő tartózkodhat az üzletben. Vagyis, minden üzletre az alapterület függvényében meg kellett állapítani, hogy hány vevő tartózkodhat bent, és „teltház” esetén a többi vevőnek a bolt előtt kell várakoznia. Eddig azonban erre egyetlen kalocsai boltban sem került sor. Csütörtök este jártuk körbe a boltokat, hogy a tapasztalatokról tájékozódjunk.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kalocsai üzletek kivétel nélkül fölkészültek a szabályok betartására és betartatására. Az üzletek bejáratánál információs táblákon tájékoztatják a vevőket az új szabályokról, illetve az adott üzletre érvényes létszámkorlátról.

A létszámkorlátos rendszer igazi főpróbája holnap, szombaton lesz,

ugyanis a város nagypiacának napját a kalocsaiak jó része is kihasználja vásárlásra, és a környező településekről is többen jönnek a városba, hogy egyúttal elvégezzék a heti nagybevásárlást.
A szombati "nagy roham" tapasztalatairól, amennyiben nagyobb fönnakadások alakulnak ki bármeyl üzletben, beszámolunk!
Azonban 

Eddig nem alakult ki sorban állás a boltok előtt.

A boltok előtti parkolók is messze vannak a teltháztól, a legnagyobb boltok előtt is csupoán egy-két tucatnyi autó várja a boltban tartózkodó gazdáját, és az üzletekben is szellősnek mondható a tér, tolongásnak, tülekedésnek nyoma sincs.
Ehhez hozzájárul az is, hogy az éjszakai kijárási tilalom kezdetének későbbi időpontra halasztásával, egyidejűleg a boltok esti zárására vonatkozó szabályok enyhítse miatt a nyitvatartási idők meghosszabbodtak, így időben jobban széthúzódhat a vásárlók tömege.

A létszámkorlát mellett természetesen továbbra is érvényben maradnak az egyéb biztonsági rendszabályok, így

TOVÁBBRA IS KÖTELEZŐ A MASZKVISELÉS ÉS A MÁSFÉL MÉTERES TÁVOLSÁGTARTÁS.

A boltokban e mellett fertőtlenítőszer-adagolók kihelyezésével, gyakori, fertőtlenítőszeres takarítással igyekeznek csökkenteni a járványveszélyt a kereskedelmi egységekben.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)


A piacra érkezők közül legtöbben a piactéri ABC-be térnek be a piac fölkeresése után. Ebbe a boltba egyszerre 34 vevőt tudnak fogadni. Amint megtudtuk, itt – ahogyan a legtöbb üzletben – a kosarak számával szabályozzák a belépők létszámát.
A vevők választhatnak a bevásárlókocsik és kosarak közül, a kétféle alkalmatosságból összesen érhető el annyi, amennyit a létszámlimit meghatároz.

A módszer buktatója, hogy sokan együtt mennek bevásárolni, például házastársukkal. Ez esetben mindkettejüknek kosarat kell magukhoz venni, és ha nem teszik, az üzlet dolgozóinak – jellemzően az e feladattal megbízott biztonsági őröknek – kell figyelmeztetniük őket erre.

KIVÉTELT A 14 ÉV ALATTI GYERMEKEK, ILLETVE A 65 ÉV FÖLÖTTI VAGY FOGYATÉKOS VEVŐT SEGÍTŐ SZEMÉLYEK JELENTENEK, AKIK A RENDELKEZÉSEK ÉRTELMÉBEN LÉTSZÁM FÖLÖTTIKÉNT IS BEMEHETNEK AZ ÜZLETBE SZÜLŐJÜKKEL.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)


A többi, általunk fölkeresett kalocsai boltban is a kosarak, bevásárlókocsik számával igyekeznek szabályozni a boltban tartózkodók számát.
Ebből a szempontból az általunk fölkeresett boltok közt kivételt az ALDI jelent, ahol a biztonsági őr elektronikus számlálógéppel, manuális módszerrel követi nyomon a bent tartózkodók számát.
Ebben az üzletben 129 fő tartózkodhat egyszerre, de ekkora forgalom csak igen ritkán, közönséges hétköznapokon sohasem alakul ki a tapasztalatok szerint.

A Penny Market kalocsai üzletében kézi kosár nem, csak bevásárlókocsi áll a vevők rendelkezésére, ami azonban nem a járványügyi rendelkezések következménye, ebben az üzletben csak ilyen alkalmatosságok vannak rendszeresítve alapesetben is.
Ebben az üzletben egyszerre 77 vevő tartózkodhat, amit a bevásárlókocsis módszer segítségével a bejáratnál tartózkodó biztonsági őr ellenőriz.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)


A Lidl kalocsai üzletében szintén a kosarak számának segítségével tartják számon a bent tartózkodók létszámát, itt egyszerre 110 vevő tartózkodhat bent. Ez a vevősűrűség azonban itt is a legritkább esetben áll elő.

A Spar kalocsai áruházában 101 fő vásárolhat egyidejűleg. A létszám kontrollálására itt is a kosaras módszert alkalmazzák, de a tapasztalatok szerint itt sem kell tartani a létszámkeret betelésétől. Az itt dolgozók becslése és visszaemlékezései szerint még hétvégén sem valószínű a létszám túllépése, ez inkább csak a nagyobb ünnepek, hosszúhétvégék előtti időszakban fordul elő.

Kalocsán a Tesco itteni szupermarkete a legnagyobb alapterületű üzlet. Ebben 185 vevő tartózkodhat egyidejűleg a szerdán életbe lépett szabályozás szerint. Aki szokott itt vásárolni, emlékezhet, hogy a tavaly tavaszi járványhullám idején itt országos szabályozás híján, belső rendelkezés alapján is korlátozták a benn tartózkodók számát. Akkor itt is még elektronikus számláló segítségével tartották nyilván a pillanatnyi vevőlétszámot. Most azonban itt is az egyszerűbb, kosaras módszert választották.
Ugyan ebben az üzletben nem ritka, hogy nagyobb tömeg végzi egyszerre a heti nagybevásárlást, torlódásra azonban mégsem számítanak, jobbára itt is az ünnepi bevásárláskor, esetleg a hétvégi csúcs idején várható a létszámkeret betelése.

A LÉTSZÁMKORLÁT MIATTI KELLEMETLENSÉGEK MÉRSÉKLÉSÉRE, ILLETVE ELKERÜLÉSRE, AKI TEHETI, IDŐZÍTSE A BEVÁSÁRLÁST A KEVÉSBÉ FREKVENTÁLT IDŐPONTOKRA!

A járvány további terjedésének meggátolására pedig továbbra is szigorúan betartandóak a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályok, valamint a nagyobb tömeg elkerülésére, társas összejövetelek mellőzésére, személyi higiéniára vonatkozó ajánlások betartása!

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei