2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Világelső a húsz éves kalocsai művese állomás

Zsiga Ferenc  |  2016. 11. 11., 14:49

Kalocsán húsz éve, 1996-ban nyílt meg a teljes egészében magán tőkéből épült és üzemeltetett, a betegeket társadalombiztosítási alapon ellátó Dialízis Központ. A nevezetes évforduló alkalmából a Dialízis Központot üzemeltető Diaverum Hungary Kft. a városi önkormányzat és a Szent Kereszt Kórház bevonásával rendezett ünnepséget és tudományos ülést. Az eseményen világraszóló sikert jelentettek be: az utolsó negyedév szakmai mutatói alapján a világban több kontinensen működő 350 Diaverum művese állomás közül a kalocsai a legelső!

Az ünnepi kongresszus résztvevőit dr. Varga Erzsébet nephrolóus főorvos, a dialízis központ vezetője köszöntötte, majd felkérte dr. Bálint József polgármestert, elevenítse fel a művese állomás alapításának előzményeit.

A polgármester, mint a város egykori jegyzője visszaemlékezése szerint a tárgyalások 1994 tavaszán kezdődtek. Az önkormányzat és a kórház vezetője, dr. Réfy Miklós igazgatóelkötelezett volt abban, hogy helyben egy új orvos-szakma, a nephrológiai, illetve az ellátás hármas egysége: a betegek kivizsgálása, gondozása és vesepótló kezelése a megyében elsőként Kalocsán valósuljon meg. A képviselő-testület, Török Gusztáv Andor polgármester előterjesztésére 1994 végén hozott határozatot, majd kötött szerződést a mai szolgáltató, a Diaverum elődjével, a Hospa-Diamed Kft-vel.

A kitűzött célok között a munkahelyteremtés és az szerepelt, hogy a legkorszerűbb, akkor is világszínvonalú orvos-technológia a kórház többi osztályának is húzóerőt jelentsen.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester felidézte azt is: az önkormányzat annak tudatában biztosított nagyobb építési területet, hogy a szakminisztérium akkori tervei között még a művese állomások mellett működő nephrológiai osztályok magánkézbe adása szerepelt.

Koncepcióváltás következtében a művese állomás emeletére tervezett 6-8 ágyas nephrológiai osztály soha nem kezdte meg működését. Ez az indoka annak, hogy a Kalocsai Dialízis Központot alapterületét, és hosszú évek óta szakmai eredményeit tekintve is az ország legnagyobbjai és legjelentősebbjei között tartják számon.

Dr. Bálint József a város és a térség valamennyi lakója nevében megköszönte azt az áldozatos, a művese kezelt betegek esetében talán nem túlzás, életmentő munkát, amelyet az itt élő betegekért tesznek.
Elismerését fejezte ki, hogy a művese állomás munkatársai az elmúlt 20 évben nap mint nap bizonyították: nincs kis- és nagyváros, mindenhol lehet nagyot alkotni, a semmiből újat teremteni, világra szóló eredményt elérni!

Mint mondta, meggyőződése, hogy a szellem, az alkotás és a kitartás hármas egységét szimbolizáló, idén 20 éves kalocsai Diaverum Dialízis Központ alapítása, folyamatos fejlesztése és működése a város és a térség egészségügye történetének aranylapjaira kerül. – A kalocsai művese állomást alapító, azt folyamatosan fejlesztő egykori és mai szakemberek elhivatottsága, a legkorszerűbb gyógyító eljárások iránti elkötelezettsége, hite és kitartása valamennyiünk számára példaként szolgál – mondta a polgármester.

Dr. Mócza György, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szent Kereszt Kórház vezetője köszöntő beszédében a magyarországi művesekezelés indulását elevenítette fel. Mint rámutatott: a művese kezelés Magyarországon az 1960-1970 között indult néhány nagyobb városban. Csak a 80-as évek végére sikerült elérni, hogy minden megyében legyen művese állomás. A 90-es évek privatizációja nagy lendületet adott az újabb és újabb állomások létrehozásához. Ennek eredményeként az országban jelenleg teljes lefedettséggel, 64 településen működik dializáló centrum.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A felnőtt lakosság művesekezelését 58, a gyerekek ellátását 5 centrumban végzik. A betegek száma, így a kezelések száma is évről–évre nőt. Ez tette szükségessé az újabb centrumok létrehozását, így a kalocsaiét is, amely 1996 júniusában kezdte meg működését.

A kalocsai művese állomás a kezdeti időszakban jóval a kórház ellátási területén túli területek betegeinek ellátását is végezte, ami az akkori időben 200 ezer főt jelentett. A bajai állomás 1999-ban történő megnyitása után, az azóta eltelt években végbemenő változások következtében ez a szám lecsökkent, jelenleg 80 ezer fő, ami többé-kevésbé megegyezik a kórház jelenlegi ellátási területével, azaz 37 település betegeinek ellátását biztosítja.

Dr. Mócza György azzal fejezte be mondanivalóját:

Mint kollégáimnak őszinte tisztelettel és megbecsüléssel kívánom, hogy munkájuk minden pillanata szerezzen örömet, betegeiknek hitet és reményt a gyógyuláshoz! Dr. Bábel Balázs érsek köszöntőjének első részében elődjére, dr. Dankó László érsekre emlékezett, aki a művese állomás 1996. évi ünnepélyes átadásakor nemcsak megáldotta az épületet, hanem az első dializált betegek egyike volt. A metropolita őszintén szólt arról, hogy egyik veséjét neki is el kellett távolítani, ezért különösen átérzi a beteg, a vesebeteg emberek megpróbáltatásait. Az érsek a test és lélek harmóniájának fontosságának hangsúlyozása mellett azokra a tudós orvos papokra is emlékezetett, akik között ott van a kalocsai kötődésű, boldoggá avatott híres orvos, Batthyány-Strattmann László, aki 1885-től a kalocsai jezsuita kollégiumban folytatta tanulmányait. Dr. Bábel Balázs búcsúzóul Isten áldását kérte a művese állomásra, az ott dolgozó szakemberekre és a kongresszus résztvevőire.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az akkreditált tudományos ülésen olyan nagynevű előadók is részt vettek, mint prof. Dr. Kovács Tibor egyetemi tanár, a PTE KK II. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrumából, a hódmezővásárhelyi  Dr. med. habil. Pálinkás Attila kardiológus. Mások mellett a laikusok számára is érdekes előadások hangzottak el dr. Török Marietta, a Diaverum hálózati orvos-igazgatója, dr. Sebők Edit, a kalocsai kórház reumatológusa, dr. Varga Erzsébet orvos-igazgató, a kalocsai Dialízis központ vezetője előadásában.

Kitörő taps fogadta, amikor dr. Török Marietta hálózati orvos-igazgató, mintegy az esemény fénypontjaként bejelentette: a világban működő 350 Diaverum Dialízis Központ közül a kalocsai nemcsak magyar, hanem világelső is a szigorú, egységes szakmai protokoll adatai alapján. A főorvos asszony az elért eredményt maga is „világraszóló sikernek” nevezte, majd dr. Varga Erzsébetnek és Dialízis Központ valamennyi dolgozójának megköszönte az áldozatosan, nagy szakmai odafigyeléssel, igényességgel végzett munkát.

Az ünnepség végén Kulifai Gábor, a Diaverum Hungary Kt. ügyvezetője a kalocsai központ munkatársait egy gyönyörű tortával köszöntötte.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei