2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ismét beindult a versenysakk városunkban!

Ismét beindult a versenysakk városunkban!
Tamás Ferenc  |  2023. 02. 12., 07:28

A frissen megalakult Kalocsai Sakk Klub Egyesület rendezésében versenysakkozóink ismét barangoltak a pepita táblák varázslatos világában, hiszen rapid-és villámversenyt is rendezett a dr. Czibulka Zoltán nevével fémjelzett egyesületünk február 4-én, szombaton. A helyszín az egykori kalocsai sakksikerek szentélye, a Művelődési Ház kamaraterme volt, ahova szép számban érkeztek a résztvevők az országot e napon sújtó viharos erejű szelek ellenére is, hogy Szántó István emlékének adózzanak. Hiszen a nevezők fele (20 fő), az országosan igen mostoha körülmények ellenére is asztalhoz ült városunk sakksportjának újjászületésén.

Az előzményekről csupán annyit: az egykori kalocsai sakkfenomén, dr. Czibulka Zoltán, aki a Kalocsai SE legendás sakkszakosztályát évtizedeken át vezette, ismét gondolt egy nagyot. Életre hívta ugyanis városunkban az „értelem párbeszédét”, azaz ismét lesz nívós sakkélet Kalocsa városában a jövőben. Közbenjárására ugyanis az országos szövetség már be is jegyezte a Kalocsai Sakk Klub Egyesület tagjai sorába.

Az új klub megalakulásakor, szakosztályvezetőnek az egykoron a KSE-ben is sakkozó Lakatos Balázst választották, de Czibulkát ismerve minden fronton beindította már a sakksport megújulását Kalocsán. Így, a hajdanán a kalocsai sakkozás pápájaként ismert Szántó István emlékének is adózva, február 4-én, szombaton már emlékversenyt is rendeztek.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek


Természetesen szintén a hagyományok jegyében megújul majd a sakkoktatás is Ruppáner János tanárúr vezetésével, akiről köztudott, hogy a kalocsai versenysakk egyik karizmatikus éljátékosa volt városunk sakksportjában. A tervek szerint ugyanis a hétfői napokon 16-18 óra között mindenfajta segítséget megad majd a sportág után érdeklődőknek a Művelődési Házban.

Talán a kalocsai sakkhagyományoknak is köszönhetően – hosszú évtizedeken át igen élénk sakkélet volt városunkban, amely az ezredforduló előtti évtizedben varázsütésre megszűnt-, talán ezért is jelentkeztek be a február 4-i versenyünkre az ország távoli régióiból is a II. Szántó István rapid-és villámverseny viadalra, amely a rendezvény versenybírója, Seres László szerint is szinte a mesterjelöltek versenyeként, első osztályú szintet ütött meg. Hiszen a későbbi rapid győztes Rónai Ákos is 2021 „Élőponttal” rendelkezett, de a második helyen végző Werner Anna is 1854 pontjával nevezett a viadalra.

A 7 fordulós svájci rendszerben tíz-tíz perc órahasználattal lebonyolított rapid versenyen aztán a következő végeredmény született: 1. Rónai Ákos 6,5 p.; 2. Werner Anna 5.5 p.; 3. Hrubos Viktor 5 p.; 4. dr. Czibulka Zoltán 4,5 p.; 5. Sváb Márton 4,5 p.; 6. Csiszár Viktória 4,5 p.

A verseny néhány érdekessége: a legfiatalabb résztvevő Csiszár Vivien mindössze 10 éves, míg a legtapasztaltabb játékos, dr. Gangler Zoltán volt a maga 1946-os születésével.

A 9 fordulós – 2x5 perces, villámverseny élcsoportjának végeredménye: 1. Warner Anna 7 p.; 2. Molnár Krisztián 6,5 p.; 3. Rónai Ákos 6 p.; 4. dr. Gangler Zoltán 6 p.; 5. Mácsai Károly 6 p.; 6. dr. Czibulka Zoltán 5,5 p.

Az idei év első kalocsai versenye tehát elérte küldetési célját, azaz méltó módon emlékezett meg Szántó Istvánról, aki igen hosszú idei éltáblása volt a mindenkori Kalocsa csapatának.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK