2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Szenzációs sakk utánpótlás sikerek Szent István napján, Kalocsán - Dr. Bán Jenő sakk emlékverseny

2021. 08. 25., 14:13

A Logikusakk Oktatási, Kulturális és Sport Közhasznú Sport Egyesület Kalocsa kistérségében már több mint 20 éve megrendezett Dr. Bán Jenő sakk emlékverseny - sorozat mellett immár harmadik alkalommal rendezte meg augusztus 20 – 21 között a III. Bán Jenő CHESS Memorial 2021 FIDE nemzetközi érték számszerző – emlékversenyt Kalocsán a Közösségi Házban.

Ennek a versenynek a megrendezésével a szervezők emlékezni kívántak Dr. Bán Jenőre, aki Dunapatajon született 1919–ben és munkásságával nagyon sokat tett az egyetemes és a magyar sakkozásért.

Az egyesület a 2002. évi megalakulása óta a tehetséggondozás és a sakk sportág népszerűsítése mellett felvállalta a dr. Bán Jenő sakk emlékverseny versenyeinek megrendezését, elsősorban utánpótlás korú versenyzők számára.

Dr. Bán Jenő sakkozó, sakkpedagógus Kalocsa kistérségében, (Dunapataj községben született 1919. márc. 19-én, meghalt Budapesten 1979. nov. 12-én, Budapesten,)majd a Pázmány Péter Tudományegyetem Orvosi Karán tanult.

Tanulmányait 1943-ban ösztöndíjasként Bolognában fejezte be. Orvosként azonban nem dolgozott, életét teljesen a sakkozásnak szentelte. 1945-ben megszerezte a mesteri címet. A háború utáni első sakkszövetségben, a MADOS-ban (Magyar Dolgozók Országos Sakkszövetsége) vidéki titkárként a vidék sakkéletét szervezte.

Szakértőként közreműködött a versenyszabályok és a minősítési rendszer kidolgozásában.

Kitűnő sakkpedagógus volt: 1957-ben, a cím bevezetése után, az elsők között kapta meg a mesteredzői címet, miután 1956-ban egyik edzőkísérője volt a moszkvai sakkolimpián 2.–3. helyen végzett magyar csapatnak.

A Dr. Bán Jenő sakk emlékversenyeknek óriási a jelentősége a magyar egyetemes sakkozás vonatkozásában, hiszen a 20 év alatt eddig közel 900 gyerek vett részt az emlékverseny - sorozat versenyein, de olyan versenyzők is indultak, illetve szerették meg a sakkot, akik a későbbiek során kiemelkedő eredményeket értek el a sportág területén (korcsoportos Európa Bajnokok és magyar korcsoportos bajnokok lettek.) Ezáltal képviselték Magyarországot a különböző korosztályos nemzetközi versenyeken.

Az egyesület színeiben többek között magyar korcsoportos bajnoki címet szerzett: Eltigani Omar, Kaczúr Flórián, Balázs Gábor. A Dr. Bán Jenő emlékversenyek az egyetlen olyan versenyek Bács-Kiskun megyében, ahol a versenysakkozók és csak kedvtelésből játszó sakkozni tudók versenyezhetnek egymással.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az emlékverseny - sorozat 2021 év januári februári, márciusi, áprilisi, és májusi versenyei a bekövetkező korona vírus járvány miatt nem kerültek megrendezésre, de a meghozott enyhítő körülmények miatt várhatóan a 2021. évi szeptember, október, november, decemberi versenyek megrendezésre kerülnek.

Az egyesület ennek a sakk emlékverseny - sorozatnak a megrendezése mellett 2021 augusztus 20. és 22. között rendezte meg III. Dr. Bán Jenő CHESS Memorial 2021 sakk versenyét, ahol FIDE nemzetközi értékszámot is lehetett szerezni, módosítani.

Ezeken a versenyeken az egyesület versenyzői bizonyítani is tudják tehetségüket és tudásukat, hiszen lehetőség lesz megmérkőzni nemzetközi mesterekkel, mesterjelöltekkel

A csoport:

Az ”A” csoportban FIDE nemzetközi értékszám módosításra kínált lehetőséget, ahol olyan versenyzők indulhattak, akiknek a 2021. évre érvényes versenyengedéllyel rendelkeztek.

A játék tempó 2 x 90 perc + 30 min gondolkodási idővel, 5 fordulós svájci rendszerben került megrendezésre a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabályai szerint.

Az „A” csoportban összesen 8 fő vett részt.

Ebben a csoportban kiemelkedően szerepelt Molnár Krisztián (Kalocsa), aki az 5 fordulóból megszerzett 5,0 ponttal (100 %-os eredménnyel) az első helyen végzett.

Eredmények:

1. Molnár Krisztián(Kalocsa)                         5,0 pont
2. Baki Bence(Baja)                              3,5 pont
3. Varga László       (Uszód)                         3,0 pont
4. Markó Bálint       (Kalocsa)                       3,0 pont
5. Antal Dániel (Kalocsa)                       2,5 pont
6. Varga János        (Kalocsa)                        1,0 pont
7. Antal Adrienn      (Kalocsa)                       1,0 pont
8. Szemerédi Levente (Kalocsa)                    1,0 pont

A részletes eredménylista IDE kattintva tekinthető meg.

U10 korcsoport

A III. Dr. Bám Jenő CHESS Memorial 2021 sakk emlékversennyel egy időben került megrendezésre az U10 év alattiak versenyére is.

Az U10 alattiak versenye 2x 20 perces gondolkodási idővel 6 fordulós svájci rendszerben került megrendezésre.

Kiemelkedően szerepelt Matejcsek Vajk (Decs), mert a 6 fordulóból megszerzett 6.0 ponttal (veretlenül 100 % -os) eredménnyel szerezte meg az U10 korcsoport abszolút versenyét, valamint az U 10 fiú korcsoportos is.

Eredmények:

Fiúk:

1. Matejcsek Vajk          (Decs)                           6,0 pont
2. Fekete Kristóf                    (Sopron)                4,5 pont
3. Bokor Dávid               (Érd)                             4,0 pont
4. Lupovici Gordon Jack  (Budapest)                     3,0 pont
5. Nemcsényi Vendel             (Kalocsa)                1,0 pont

Lányok:

1. Csipai Maja Dorka              (Szarvas)                      3,5pont
2. Csiszár Vivien            (Komló)                  3,0 pont
3. Somogyi Diana           (Tapolca)                       3,0 pont
4. Fekete Kitti                (Sopron)                1,0 pont
5. Fekete Kata               (Sopron)                0,0pont

Képgaléria megtekintése (13 db kép)


Köszönet a támogatásért!

Kalocsa Város Önkormányzat, Logikusakk Oktatási Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület közérdekű önkéntesei. 

Képgaléria megtekintése (13 db kép)


Dr. Bán Jenőről és a Dr. Bán Jenő sakk emlékverseny sorozat versenyiről még több információ található: http://www.logikusakk.hu/

A III. Dr. Bán Jenő CHESS Memorial 2021 sakk emlékverseny keretein belül a Logikusak Egyesület külön díjazásban részesítette azokat a versenyzőit, akik kiemelkedő eredményeket értek el különböző korosztályos versenyeken

Külön díjban részesültek:

Antal Dániel, Antal Adrienn, Asztalos Áron, Bokor Dávid, Lupovici Gordon, Nemcsényi Vendel, Szemerédi Levente.

Csupor Péter

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023-02-01 13:13:44
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 08., 08:25
Az idős nő utána a Long Island-i intézményből kórházba került. Még >>>
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK